Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Tudtad, hogy a használt kontaktlencse is szennyezi a környezetet? Itt a megoldás!

2021. február 4. 14:19

Biztosan te is rengeteget változtattál már az életmódodon azért, hogy Budapest zöldebb és élhetőbb város legyen, de bőven van még teendő a környezettudatosság területén. Belegondoltál már, hogy szemetet termelünk pusztán azzal, hogy éleslátásra törekszünk? 

A környezettudatosság a hétköznapjainkban is egyre nagyobb szerepet kap: napról napra jobban figyelünk arra, hogy óvjuk a bolygó erőforrásait, és zöldebbé tegyük a közvetlen környezetünket. Egyre többen szavazunk a húsmentes étrendre, járunk kerékpárral dolgozni, választunk csomagolásmentes, vagy lebomló csomagolású termékeket, és igyekszünk minél kevesebb szemetet termelni. Azért, hogy Budapest a jövőben is élhető nagyváros maradjon, a jelenben kell tennünk, és ehhez érdemes átértékelni a környezeti terheléssel járó szokásainkat – például a szemüveg- és kontaktlencse viselését is. Az elhasznált kontaktlencsékkel, tárolófolyadékokkal és a lencsék csomagolásával ugyanis rengeteg szemetet termelünk.

Budapesten élsz? Szemüveges vagy? Nem is gondolnád, hogy a látás terén is lehetsz környezettudatosabb!Budapesten élsz? Szemüveges vagy? Nem is gondolnád, hogy a látás terén is lehetsz környezettudatosabb!

AZ USA-ban évente 23 tonnányi kontaktlencse kerül a lefolyóba

A fejlett országokban a felnőttek kb. 70 százalékának van szüksége valamilyen látást javító eszközre. Az Arizonai Egyetem kutatása szerint az Egyesült Államokban évente 2,6-2,9 milliárd kontaktlencse végzi a lefolyóban, és ez körülbelül 23 tonnányi újra nem hasznosítható hulladékot jelent. Megdöbbentő, ugye?

Az említett kutatásból az is kiderült, hogy a műanyag lencsék nem tudnak feloldódni a vízben, sok közülük a tengerben végzi, ahol - mivel nagyobb sűrűségűek a víznél - lesüllyednek, így a tengerfenék vízi előlényei tápláléknak hihetik őket. Darabokra esve, és mikroműanyagként is az élőlények szervezetébe kerülhetnek, roncsolva az emésztőrendszerüket, és a táplálékláncon keresztül más állatokhoz, illetve az emberhez is eljuthatnak.

Bár egy másik tanulmány szerint egy szemüveg „csak” annyi terhelést jelent a környezetnek, mint 4 évig tartó, napi kontaktlencse-viselés, a szemüveg sem igazán zöld megoldás. A lencsék anyagát nagyon nehéz újrahasznosítani, sokan pedig évente cserélik a keretet, hogy kövessék a legújabb trendeket. 

A szemüveg, a kontaktlencse és a műanyag tárolók egyaránt károsítják a környezetet! A szemüveg, a kontaktlencse és a műanyag tárolók egyaránt károsítják a környezetet!

A környezettudatosság és az éleslátás együtt is működhet

Budapesten a szemüvegek és kontaktlencsék használatából adódó környezeti terhelés természetesen csak a töredéke az egyesült államokbelinek. De ha változtatni szeretnénk, és részt venni a társadalomi felelősségvállalásban, minden változást egyéni szinten kell elkezdeni, tehát minden egyes látásjavító segédeszköz számít.

A legkörnyezetkímélőbb látásjavító módszer minden tekintetben a lézeres látásjavítás. Lézeres szemműtét után sem szemüveget, sem kontaktlencsét nem kell hordani, és amellett, hogy egész életedben élesen láthatsz, az ökológiai lábnyomod is jelentősen csökkenhet.

A lézeres szemműtét a környezettudatos megoldásA lézeres szemműtét a környezettudatos megoldás

A lézeres szemműtét ára, ami két szem esetén kb. 280 ezer forintnál kezdődik, akár már 3-4 éven belül is megtérülhet, ha összeveted a szemüvegre, kontaktlencsére, tisztító és tárolófolyadékra költött összegekkel. A beavatkozás ráadásul ma már rutin eljárásnak számít: világszerte több mint 30 millió beavatkozást végeztek és maga a lézeres technológiája is óriási fejlődésen ment keresztül elmúlt 30 évben. A lézeres szemműtét tökéletesen biztonságos, fájdalommentes, és maximum 15 perc alatt lezajlik. A látásélesség akár 125%-nál is jobb lehet, vagyis élesebben is láthatsz, mint korábban szemüveggel. Akár a műtét másnapján dolgozhatsz, vezethetsz autót, és napokon belül visszatérhetsz az aktív sportoláshoz is. Sőt, az eredmény nem tartogat meglepést, ugyanis a kezelést egy alapos alkalmassági vizsgálat előz meg, melynek során garanciát is vállalnak az eredményre. 

Mit tehetsz addig is?

  • Gyűjtsd szelektíven a kontaktlencsét és a szemüveget vagy adományozd feleslegessé vált szemüveged a rászorulóknak! Ezt megteheted, ha felkeresed a legtapasztaltabb hazai szemészeti lézerklinikát.
     
  • Válassz olyan termékeket (tárolófolyadékot, tárolót, szemüvegtokot), amelyek csomagolása környezetbarát!
vehir.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.