2021. március 7.
//
Tamás névnap

Őrület!

2021. február 5. 9:43
Valóban annyira zöld a kriptovaluta, ahogy hirdetik azt? Mégis mire jó az ilyen fizetőeszköz? Megdöbbentő tények Bélafi László írásában.

Norilszk száznyolcvanezres város Oroszországban, túl az Urálon. Télen egy-két óráig van világos, hónapokig egyáltalán nincs. Kilenc hónap hó, a hőmérséklet általában -20 fok alatt. Mennénk ugye, csak hát az utazási korlátozások…

A helyben lakók nem hivatásos önsanyargatók, hanem a világ egyik legjobban elszennyezett területén színesfémet termelnek ki. Új innovatív üzletáguk a Bitcoin bányászat. A Bitcoin az a fizetőeszköz, amit nem nyomtatnak, nem vernek, hanem „kiszámolnak”. Kiszámolnak óriási számítógépekkel, ami hatalmas áramfelvétellel történik. A Bitcoin előállítására jelenleg több villamos energiát fordítanak a világban, mint Magyarország teljes áramfogyasztása. Készül a Bitcoin Kínában, sokszor közvetlenül egy mocskos szénerőmű mellett, de széles e világban, kicsiben és nagyban, garázsban vagy irodában.

Norilszkban azért készül, mert ott olcsó az áram és a Bitcoin termelésnél keletkező hőt egyszerűen ki lehet engedni a nagy fagyos szibériai éjszakába.

Mire és miért jó igazából a Bitcoin? Én nem tudom. Ha Önök tudják, kérem feltétlen árulják el! Ami biztos, hogy praktikus és széles körben használt fizetőeszköz a fegyver és kábítószer kereskedelemben és sok egyéb sötét üzletben.

A végére egy találós kérdés: melyik volt az első társadalmi szervezet, amelyik Bitcoinban fogadott el támogatást?

Megfejtés, nem fejjel lefelé:

a Greenpeace.

Őrület? Őrület!!

Bélafi László

További cikkek

Kell-e kötelező ovi?
Kell-e kötelező ovi?
Bosszús vagyok, no, nem mint szakember, inkább mint naponta négy gyermeket iskolába és óvodába hordó szülő vagyok felháborodva, és véleményem is eszerint fogalmazom meg. Adamecz Zoltán vendégírása.
Az étkezésről és lélekről
Az étkezésről és lélekről
Böjtölni nem csak a különböző ételekről való lemondással lehet. Az élvezeti cikkek elhagyása pedig egy sokkal nagyobb lelki fejlődéssel is kecsegtethet. Csapó Viktor vendégírása a Vehíren a húsvéti böjtről és annak lehetőségeiről.
Az internetben élünk már?
Az internetben élünk már?
Az online világ kritikája, egyben józan értékelése a cyber-létezésnek egy 17 éves veszprémi diák szemszögéből. Kovács Örs vendégírása a Vehíren.
Kágézé
Kágézé
Kovács Gábor Zoltán, vagy ahogy a legtöbben ismerték Brassai Zoltán 2018-ban hagyott itt minket. Molnár Sándor az Utas és Holdvilág Antikvárium tulajdonosa az ő emlékét idézte fel személyes élményeken keresztül.
Álmodozzunk tovább...
Álmodozzunk tovább...
Február 3-án itt megjelent írásomat követően rengeteg üzenetet kaptam,- többségében egyetértőt - ezért folyamatában felfűzve a vasútállomásnál megállnék egy pillanatra. Ott is a hajléktalanszállónál, ugyanis a közösségi portálon megosztotta valaki rosszallását a körülményeket illetően, és ennek kérdésében sikerült egy önkormányzati képviselővel is vitába keverednem. Adamecz Zoltán írása a Vehíren.