Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Zöld várossá fejlődött Herend

2021. január 29. 12:09
A TOP-2.1.2-15-VE1-2016-00002 azonosítószámú projekt keretében megvalósult Herend Zöld Várossá fejlesztése. A sportos élet, kulturális szórakozás, a rekreáció biztosítása mellett fontos szerep jutott a gazdaságélénkítésre, mely beavatkozás közvetlenül a projektben, önkormányzati tulajdonú fejlesztésként jött létre. A projekt európai uniós támogatás segítségével valósult meg, a vissza nem térítendő támogatás mértéke 408.749.422 Ft volt. Herend Város Önkormányzata 27.683.030 Ft önerőt biztosított a projekt sikeres megvalósításához, így a projekt összköltsége 436.432.452 Ft volt.

A projektben az infrastrukturális beruházások dominálnak. A fejlesztendő terület települési zöldfelületi rendszerbe történő integrálása történt meg a megvalósítás során. A partnerség biztosítása érdekében 13 együttműködő partner segített a projekt megvalósításában. Infrastrukturális, beruházás jellegű fejlesztéseket kiegészítő „soft” elemek részletes kidolgozása a projektfejlesztési szakaszban történt meg, melynek fő eleme volt a környezettudatosság és integrált szemlélet erősítése a lakosság körében, továbbá a települési arculat és identitás fejlesztése.

A projekt során az alábbi tevékenységek valósultak meg:

  • Alulhasznosított zöld-terület megújítása, zöldfelület növelése (növényfelület, élőhelyek és biodiverzitás növelése, a zöldfelület növényállományának rekonstrukciója, egyszeri beavatkozásként gyomirtás/ beteg fák eltávolítása, valamint ápolási munkák)
  • Klímatűrő fasortelepítés (városklíma, hősziget-hatás ellen árnyékoló lombhullató, klímatűrő fasorok, cserjesávok, több szintes zöldfelületek létesítése)
  • Futókör, játszótér, „kondipark” létesítése (városi aktív rekreációs zöldterületek - városi tanösvény, tanpálya, futópálya, kutyafuttató, játszótér, szabadtéri tornapálya stb. - kialakítása)

  • Zöldfelületek, közpark öntözése a fejlesztéssel érintett területen található tó vizéből, a területre hulló csapadékvíz összegyűjtésének hatékonyabbá tétele az akcióterületen (a csapadékvíz közvetlen hasznosítása a fejlesztésre kerülő zöldterületen, önfenntartó-képességének fokozása érdekében)
  • Piacépület létesítése, nyitott piaci árusító-helyek kialakítása (gazdaságélénkítő tevékenységként valósulhatott meg: helyi termékek számára piaci terület (városi, helyi piac, vásárcsarnok) kialakítása és az alapműködéshez szükséges tárgyi eszközbeszerzés)

  • leromlott épületek elbontása közterület növelés érdekében
  • mulcsos burkolatú gyalog utak építése
  • szabadtéri rekreációt, kulturális rendezvényeknek helyet biztosító színpad létesítése (vízi színpad)

  • szociális épület kialakítása a tó mellett
  • gyalogos közlekedési felületek megújítása
  • a zöldfelület elérhetőségét és átjárhatóságát biztosító közlekedőfelület kialakítása meglévő közlekedési felületek újrastrukturálásával
  • közlekedési felületek mellett elhelyezett „zöldszigetek” telepítése a városi mikroklíma javítása érdekében
  • forgalomcsillapítás és közlekedés-biztonság növelése érdekében építési és forgalomtechnikai beavatkozások alkalmazása az akcióterületen

vehir.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.