Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. május 5. Györgyi
Veszprém
22°C
2024. május 5. Györgyi
Veszprém
22°C

A lépésálló EPS fontossága

2021. január 24. 12:51
Napjainkban az egyik leggyakoribb építőipari feladat az épületek hőszigetelése, mely energiatakarékossági és környezetvédelmi szempontból igen fontos. Az új építkezéseknél már alap, de egyre több régi építésű háznál vágnak bele ebbe a nagy költségvetésű projektbe.

Fontos viszont, hogy a szigetelés alkalmával ne végezzünk félmunkát. Ne döntsünk úgy, hogy csak a homlokzatot vagy csak a tetőteret szigeteljük le, hisz az épület többi pontján ugyanúgy elszökik a meleg. Olyan, mintha nem csináltunk volna semmit. 

Szükség van az épület teljes szigetelésére, még az aljzat szigetelésére is. Természetesen oda strapabíró, lépésálló szigetelőanyagot kell választani.

A szigetelés megtervezésekor nem elhanyagolható szempont az adott ország, térség éghajlatának figyelembevétele. Hisz nem ugyan olyan környezeti hatásoknak van kitéve egy épület hazánkban, mint egy másik kontinensen.

A másik fontos szempont, hogy milyen típusú a ház, mert más szigetelőanyagok szükségesek egy könnyűszerkezetes épülethez, mint egy téglából épült háznak.

A megfelelő szigetelőanyagok pontos kiválasztását bízzuk szakemberre. Hisz az épület különböző részeit más-más hatások érik. Más szigetelőanyag szükséges a homlokzathoz és más a lábazathoz, ahol fokozottabban van nedvességnek kitéve, és megint más az aljzatba.

Az aljzat szigetelésének fontossága

Ugyan a téli időszakban a talaj hőmérséklete kicsit magasabb, mint a levegőé, mégis számolnunk kell az aljzat szigetelésével. Egy épületből a fűtési energia többfelé kidiffundálhat, ennek 15-20%-a a padlón keresztül távozik.

Az otthonunk melegét, aljzat szigetelés hiányában, a szerelőbeton vezeti a külvilágba. A szakemberek ennek a területnek szigetelésére lépésálló EPS szigetelőanyagot javasolnak. Általa otthonunk hőmérséklettartó tulajdonsága megnő. Hisz amellett, hogy megakadályozza az energia kiáramlását, befelé sem engedi a hideg levegőt. A hőérzetünk így sokkal jobb lesz, akár a téli zimankóban is.

Nem fontos a padlófűtés

Egy új családi ház építésénél sokszor felmerül a padlófűtés kérdése, mely igen nagy anyagi beruházást jelent. Ha úgy döntünk, hogy nem vágunk bele a padlófűtés kialakításába, akkor feltétlenül szigeteljük le az aljzatot. A téli fűtési szezonban a helység levegője mindig felülről lefelé melegszik. Ha az aljzatba lépésálló EPS szigetelést teszünk, akkor alulról nem fog a hideg beáramlani. Házunk hőtartása és a mi hőérzetünk is sokkal jobb lesz.

Fontos a lépésállóság!

A piacon több EPS szigetelőanyag is létezik, viszont az aljzatba feltétlenül lépésálló EPS szigetelőanyagot válasszunk, mert ennek sokkal nagyobb a mechanikai ellenállása. Ezeknek a szigetelőanyagoknak a nyomószilárdsága 100 kPa, mely nagyobb a többi aljzatszigetelőknél. Ennek a tulajdonságának köszönhetően a legjobb választás aljzatszigetelésnek. Ugyan sok más területen is alkalmazzák szigetelésre, figyelni kell, mert nedvességfelszívó képessége nagy, így nem mindegy, hol szigetelünk vele.

 

vehir.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.