2021. március 3.
//
Kornélia névnap

A diákok az iskolában maradtak, a színészek pedig mentek

A magyar kultúra napja alkalmából kétnapos turnéba kezdett a Petőfi Színház. A teátrum művészei a helyi iskolákba látogattak el tematikus műsorukkal, amelyben felidéztek verseket, népdalokat, népmeséket és a Himnuszt is.

A „Maradj az iskolában, majd mi megyünk!” nem az első olyan kezdeményezése a Petőfi Színháznak, ahol a művészek kilépnek a színház falai mögül és lelépnek a színpadról azért, hogy a pandémia miatt jelenleg kötelezően zárva tartott intézmény előadásait elvigyék a házak alá, az idős otthonok udvarára és, mint legutóbb az iskolákba.

Hagyomány, hogy a január 22-ei magyar kultúra napján a Petőfi Színház tematikus műsorral készül, elsősorban a diákság részére. Ez a felkészülés idén sem maradt el, csupán az előadás helyszíne változott meg.

Január 21-én és 22-én összesen 10 helyi általános iskolát látogattak meg, ahol népdalokat, népmeséket, irodalmi művekből részleteket, megzenésített verseket, valamint a Himnusz néhány versszakát is előadták, korosztálynak megfelelően a művészek.

Az előadásokon Oberfrank Pál, a színház igazgatója többször is hangsúlyozta a gyerekeknek, hogy mennyire érdemes elmélyülni a magyar kultúrában, felfedezni és megismerni a magyar irodalom jelentős alakjait és az ő életművüket.

A színház tájékoztatása szerint szinte minden veszprémi iskola örömmel csatlakozott ehhez a kezdeményezéshez, amelyen a védőintézkedéseket betartva, tehát nyílt téren, egymástól megfelelő távolság tartása mellett léptek fel az alsó és felső tagozatos diákok előtt a Petőfi Színház színművészei.

A "Maradj az iskolában, majd mi megyünk!" akcióban résztvevő iskolák: Dózsa György Általános Iskola, Rózsa Úti Általános Iskola, Deák Ferenc Általános Iskola, Simonyi Zsigmond Általános Iskola, Hriszto Botev Általános Iskola, Gyulaffy László Általános Iskola, Cholnoky Jenő Általános Iskola, Báthory István Általános Iskola, Kossuth Lajos Általános Iskola, Bárczi Gusztáv Általános Iskola.

vehir.hu
Kovács Bálint

További cikkek

Kisfilmmel buzdítanak a veszprémi színészek az oltás regisztrációjára
Kisfilmmel buzdítanak a veszprémi színészek az oltás regisztrációjára
A Petőfi Színház művészei rövid, frappáns kisfilmet készítettek, amelyben az oltásra való regisztráció fontosságára hívják fel a figyelmet.
A különös Szilvesztert a Petőfi Színház művészei biztosították
A különös Szilvesztert a Petőfi Színház művészei biztosították
A vártnál is nagyobb sikert aratott a Petőfi Színház különös szilveszteri akciója, amikor a várost kivilágított kisbuszokkal járták az intézmény művészei, miközben ismert dalokkal idézték meg a pandémia alatt a régi házibulik hangulatát. A kezdeményezés híre még határon túlra is elért.
A Petőfi Színház élő műsorral járja a megyeszékhelyet Szilveszter este
A Petőfi Színház élő műsorral járja a megyeszékhelyet Szilveszter este
A Veszprémi Petőfi Színház nyitott kisbusszal, élő szórakoztató műsort adva járja körbe a Veszprém városrészeit az óév utolsó éjszakáján
Merjünk jegyet ajándékozni karácsonyra?
Merjünk jegyet ajándékozni karácsonyra?
Az elmúlt években egyre többen döntöttek úgy, hogy tárgyak helyett élményeket ajándékoznak karácsonyra, például belépőjegyeket. Az idén a járvány miatt rengeteg fesztivál, koncert, előadás, rendezvény maradt el – és azokkal a jegyekkel, amiknek annyira örültünk tavaly karácsonykor, végül nem vettük semmi hasznát. Vajon ez a tapasztalat mennyire bátortalanította el azokat, akik ilyen ajándékban gondolkoztak?
A Petőfi Színház színpadmesterét Magyar Teátrum Díjjal tüntették ki
A Petőfi Színház színpadmesterét Magyar Teátrum Díjjal tüntették ki
Szakmájában tanúsított kiemelkedő tevékenységéért Cziráki Miklóst, a Petőfi Színház színpadi figyelőjét, szcenikusát az egyik legrangosabb országos színházi díjjal jutalmazták.