2021. március 3.
//
Kornélia névnap

Nemzetközi társakat kap 2023-ban a Veszprém-Balaton EKF program

2021. január 22. 11:41
EKF
2021 január elsejével lépett hatályba az Európai Parlament és a Tanács határozata, amely szerint az eredetileg 2021-re tervezett Európa Kulturális Fővárosai (a romániai Temesvár és a görögországi Elefsina) 2023-ban viselhetik a címet.

A halasztási kérelem a tavalyi év tavaszán fogalmazódott meg az érintett városokban, mivel a koronavírus járvány hatása (kijárási korlátozások, kulturális helyszínek bezárása, kulturális rendezvények lemondása, országhatárok átlépésének korlátozása stb.) az eredetileg 2021-ben EKF címet viselő Temesvár és Elefsina előkészítő munkáját kritikus mértékben lelassította. Ezáltal világossá vált, hogy nem fognak tudni időben végezni az előkészületekkel.

A pandémiás helyzet a 2020-as év EKF cím viselőit, Rijekát (Horvátország) és Galwayt (Írország) érintette különösen is negatívan, hiszen ezen városok programjait 2020 márciusától kezdve teljesen le kellett állítani, illetve bizonytalan időre el kellett halasztani.

Az Európai Parlament és a Tanács 2020/2229 határozata (2020. december 23.) az Európa kulturális fővárosai kezdeményezés 2020–2033. évekre szóló uniós fellépésének létrehozásáról szóló 445/2014/EU határozat módosításáról, többek között lehetővé teszi, hogy a címet 2020-ban viselő városok 2021. április 30-ig folytathassák az EKF cím viselését és kulturális programjuk végrehajtását.

 A döntést megelőző konzultációs folyamat során Veszprém, az európai tagállamok közötti szolidaritás jegyében, természetesen támogatta a határozatban szereplő megoldást.

„A nemzetközi partnermódosítás nem teljesen új számunkra, hiszen az eredeti határozat alapján egy brit partnervárosra számítottunk a 2023-as évben, ám a Brexit miatt a szigetország EKF címviselésére már nem kerülhet sor, így Veszprém egyedül képviselte volna 2023-ban az EKF címet. Tiszteletbeli partnerként 2020-ban székelyföldi testvérvárosunkat, Sepsiszentgyörgyöt hívtuk meg egy határon átívelő, kulturális együttműködésre” – mondta el Navracsics Tibor kormánybiztos.

Porga Gyula polgármester is üdvözölte a 2023-ban csatlakozó Elefsinát és Temesvárt. Reményét fejezte ki egy közös partneri kapcsolat kialakítására, ahogy időközben a 2024-ben EKF címet viselő Tartuval, Veszprém észtországi testvérvárosával, és a magyarországi EKF címért való verseny döntőseivel, Debrecennel és Győrrel is született együttműködési megállapodás.

2023-ban tehát nem egy versenyhelyzetről lesz szó, sokkal inkább újabb nemzetközi együttműködési lehetőségekről, ami az Európa Kulturális Fővárosa program egyik alapvető értéke is. Temesvár és Elefsina 2023-as csatlakozásával további területek nyílnak meg nemzetközi kapcsolataink kiterjesztésére, egymás kölcsönös támogatásával. Tekintve, hogy városaink, programjaink és kulturális jellemzőink is eltérőek, így nem beszélhetünk turisztikai értelemben vett versenyről.

2021-2022-ben Magyarország tölti be a Visegrádi Négyek elnöki tisztségét (2021. júliustól 2022. június 30-ig), valamint az Európa Tanács Miniszteri Bizottsága elnökségét (2021. május-november) is, melyek szintén jó lehetőséget biztosítanak a Veszprém-Balaton régió nemzetközi megismertetésére 2023 előtt.

A Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program esetében az időponthalasztás szükségessége ugyanakkor továbbra sem áll fenn. A koronavírus járvány természetesen a veszprémi felkészülésre is hatással van, de a többszöri újratervezésnek köszönhetően egy olyan ütemtervet sikerült kidolgozni, mellyel továbbra is tartani tudjuk az előkészületek kívánatos menetrendjét.

vehir.hu

További cikkek

Veszprémi projektet is jelöltek a neves uniós építészeti díjra
Veszprémi projektet is jelöltek a neves uniós építészeti díjra
Az EU Mies-díj 2022-es jelöltjei közé bekerült a veszprémi “Az arc, a medence, két torony és egy rom” projekt is.
Húsáruházból digitális oktató és szórakoztató központ
Húsáruházból digitális oktató és szórakoztató központ
A belvárosi egykori húsáruház épülete hamarosan új funkciót kap, és a digitális kultúra különböző megoldásainak bemutatását fogja szolgálni fiatalok és idősek számára egyaránt. Ezzel együtt a város bérlakásállománya is bővül.
Navracsics Tibor: a Fidesz és az Európai Néppárt oldaláról is kellenének gesztusok
Navracsics Tibor: a Fidesz és az Európai Néppárt oldaláról is kellenének gesztusok
A Fidesz jelenlegi helyzetéről és a párt 2022-es választási esélyeiről is beszélt Navracsics Tibor az ATV Egyenes Beszéd című műsorában, amelyben a kormánybiztost kérdezték a kormányzó párt brüsszeli harcáról, a magyar oktatás helyzetéről és a veszprémi kulturális főváros projektről is.
Érdemi beleszólást szeretne az ellenzék az EKF-be
Érdemi beleszólást szeretne az ellenzék az EKF-be
Nagyobb beleszólást szeretne a helyi ellenzék az Európa Kulturális Főváros 2023 projektbe. Hartmann Ferenc (MSZP) és Gertsmár Ferenc (LMP) önkormányzati képviselők a konkrét igényüket is bemutatták hétfő délelőtti közös sajtótájékoztatójukon.
Közös filmes programokkal készül Veszprém és Balatonfüred
Közös filmes programokkal készül Veszprém és Balatonfüred
Közösen készül Veszprém és Balatonfüred az Európa Kulturális Fővárosa (EKF) programra, az együttműködésben különösen nagy hangsúlyt kapnak majd a filmes események - jelentette be pénteki balatonfüredi sajtótájékoztatóján a program kormánybiztosa.