2021. március 3.
//
Kornélia névnap

„A fiatalok fejlődését tartjuk szem előtt!”

Szabó Péterrel, a HOYA-PE Veszprém férfi kosárlabdacsapatának irányítójával beszélgetve szembesülhetünk vele, hogy a profi sportolók nézetei igencsak eltérnek egymástól. Az újdonsült csapatkapitány vallja, a rutinos, felnőtt játékosok megtalálhatják az összhangot a fiatalokkal: mindez csupán türelem és bizalom kérdése.

A koronavírus-járvány tavalyi, első hulláma rengeteg sportcsapatot sodort nehéz, olykor kilátástalan helyzetbe. Ebben a cipőben járt városunk másodosztályban szereplő kosárlabdacsapata, a HOYA-Pannon Egyetem Veszprém is: szerződést kényszerült bontani szinte az összes játékosával. A bedobó Madár András mellett az irányító Szabó Péter maradt a gárdánál, melléjük érkezett a szerb center Nebojsa Dukics

Több profi játékos szerződtetését azonban nem engedte az egyetemisták büdzséje, így a korábbi évek kimondatlan célkitűzése, a feljutás elérése helyett koncepciót váltott a bakonyi klub. A 2020/2021-es évadban fiatalokkal töltötték fel együttesüket, akiknek fejlődését szem előtt tartva a veszprémiek idén stabil alakulattá kívánnak válni az NB I/B Piros csoportjában.

A vírushelyzet eddig még nem tapasztalt, ismeretlen helyzetbe sodort bennünket, sportolókat, illetve a klubunkat is. Kérdéses volt, hogy mi lesz velünk, a HOYA azonban bizalmat szavazott hármunknak. Külön megtiszteltetés volt számomra, hogy a vezetők a csapatkapitányi karszalagot is nekem ítélték. Mindez azonban különös felelősséggel is jár, hiszen alakulatunk kétharmada immár húsz év alatti fiatalokból áll. Nem is indult zökkenőmentesen az idei évad, hiszen két hétig karanténba került a teljes alakulatunk. Nem tudtunk elegendő edzőmérkőzést játszani, nem volt időnk megfelelően összecsiszolódni

– emlékezett vissza Szabó Péter. A HOYA irányítója kiemelte, a visszatérésüket követően könnyedén megtalálták az összhangot újdonsült, fiatal csapattársaikkal, akiknek képességeiben a rangidősök egy pillanat erejéig sem kételkedtek; azaz feltétel nélkül bíztak bennük.

A türelem volt az elsődleges tényező, amit tanúsítanunk kell. Nem megfeledkezni arról, hogy a gyerekek teljesértékű csapattársaink lettek, tehát piszkálódás helyett éreztetnünk kellett velük, hogy bízunk bennünk akkor is, ha esetleg hibáznak. Meg kellett értetnünk mindenkivel, hogy a kosárlabda nem egyéni sport: nem az számít, hogy valaki hány pontot dob az adott találkozón, hanem az, hogy a meccs végén melyik csapat neve mellett szerepel több szerzett találat.

A veszprémieket három éve erősítő, az utánpótlásban vezetőedzőként és másodedzőként is tevékenykedő sportoló bizonyára jó munkát végzett az elmúlt hónapokban, ahogy fiatal trénerük, Baksa Szabolcs is. Ugyanis a HOYA az elmúlt hat fordulóban nem talált legyőzőre: az egyetemisták az alapszakaszban jelenleg a negyedik, rájátszást jelentő pozíciót foglalják el tizennégy csapatból.

Nemcsak a fiatalok, hanem a csapategység fejlődése is fontosabb a feljutásnál. Idén nincs rajtunk ilyesfajta teher, felszabadultak vagyunk. Vezetőedzőnk is bátran szavaz bizalmat mindenkinek; legtöbbször élnek is a fiatalok a lehetőséggel. Jómagam pedig edzőnk meghosszabbított karjaként próbálom segíteni a társakat a pályán. Hiszen emlékszem, amikor utánpótláskorú voltam, számomra is nyugalmat jelentett, ha a támaszkodhattam valakire.

Szabó Péter a beszélgetés végéhez közeledve elmondta, boldogok, jelenleg semmi okuk a panaszra. Ugyanakkor megjegyezte, szurkolóik jelenléte nagyon hiányzik számukra. A harmincegy éves irányító úgy véli, drukkereikkel mégjobb teljesítmény nyújthatnának, várják, hogy ismét előttük bizonyíthassanak.

A jelenlegi bajnokságban az egyetlen kiemelkedő alakulat a Nyíregyháza. Úgy gondolom, ha a szurkolóink is segíthetnének bennünket hazai pályánkon, akkor a szabolcsiak ellen is jó esélyünk lenne a győzelemre. Ha a többi csapatot tekintjük, akkor nyugodtan elmondhatjuk, hogy egységesek az erőviszonyok, bárki megverhet bárkit; a győzelem csak az adott héten befektett munkán múlik. Mi lelkiismerettel dogoztunk, dolgozunk és fogunk is dolgozni, hogyha visszatérnek majd szurkolóink, győzelemmel szolgálhassuk ki őket.

"Addig is a csapat nevében azt üzenném a kosárlabdacsaládtagoknak, hogy ha nem is lehetnek velünk, mi érezzük a jelenlétüket."

Simon Dani
Kovács Bálint
Események
Sportág Sorozat F. Időpont Helyszín P. csapat V. csapat E.
kosárlabda Férfi kosárlabda NB I/B Piros csoport 2020/2021 22. 2021. február 28. 17:30 Miskolc, Miskolci Körcsarnok Miskolc HOYA-PE Veszprém 94-86
kosárlabda Férfi kosárlabda NB I/B Piros csoport, 2020/2021 21. 2021. február 24. 18:00 Salgótarján, Salgótarjáni Városi Sportcsarnok Salgótarján HOYA-PE Veszprém 92-91
kosárlabda Férfi kosárlabda NB I/B Piros csoport, 2020/2021 20. 2021. február 20. 17:00 Veszprém, Március 15. utcai sportcsarnok HOYA-PE Veszprém Budapesti Honvéd 106-97
előző események betöltése