Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Az ásványvíz vagy a tisztított víz fogyasztása egészségesebb?

2021. január 19. 9:55

Az elmúlt években szinte bekerült a köztudatba, hogy a csapvíz fogyasztása nem egészséges, hiszen az emberi szervezetre káros anyagokat, így például növényvédőszer maradványokat, hormonokat tartalmazhat. Ezzel párhuzamosan pedig egyre nagyobb igény mutatkozott a palackos ásványvizek fogyasztására. Mondhatni divatos lett a palackozott ásványvizek vásárlása.

Hazánkban sok család fedezi ásványvízzel napi folyadékfogyasztását, mert azt feltételezik, hogy ezek tisztábbak és egészségesebbek a sima csapvíznél. De valóban ez az igazság?

Cikkünkben körbejárjuk, mi az, ami a palackozott víz fogyasztása mellett és mi az, ami ellene szól, illetve bemutatjuk, hogy miért a tisztított víz a legjobb opció. A tisztított víz fogyasztása mellett érdemes a tusolásnál használt vizet is tisztítania megfelelő zuhanyszűrő használatával.  

Palackozott víz és ami mellette szól

Sajnos sokszor, amit Ön palackozott ásványvízként emel le a boltok polcairól, valójában nem is ásványvíz, hanem sima ivóvíz. Minden esetben érdemes elolvasni a címkén szereplő összetevőket, mielőtt a kosarába helyezi a terméket, mert könnyen előfordulhat, hogy PET palackba csomagolt csapvizet vásárol. Az összetevők áttekintése azért is fontos, mivel az ásványvizek eltérő ásványianyag-tartalommal bírnak. Tény, hogy az emberi szervezetre a gazdag ásványianyag-összetétel kedvező hatással van, ugyanakkor a kiemelkedően magas ásványianyag-tartalmú vizek hosszú távon károsak is lehetnek.

A palackozott ásványvíz fogyasztása mellett szól továbbá, hogy tiszta vízbázisból származik. Emellett nem tartalmaz klórt, és a legtöbb ásványvíz kellemes ízvilággal rendelkezik szemben a csapvíz sokszor kellemetlen ízhatásával. 

Miért ne fogyasszon palackozott vizet?

Ahogy korábban említettük, a magas ásványianyag-tartalom sok esetben káros is lehet a szervezet számára.

A palackozott vizek csomagolásaként használt PET palackok mintegy 300 év alatt bomlanak le, így súlyosan szennyezik a környezetet. A műanyag csomagolás ráadásul egészségkárosító hatású, ugyanis mérgező anyagok oldódhatnak ki a palackból.

A PET palack előállításához több liter víz szükséges, jelentős energiát és nyersanyagot emészt fel. 

Emellett nem egy pénztárcabarát megoldás. Ha palackozott vízzel szeretné fedezni napi folyadékfogyasztását, bizony bele kell nyúlnia a zsebébe.

Tisztított víz, a legjobb megoldás

Legjobb választás, ha otthoni víztisztítóval biztosítja a családnak szükséges tiszta, egészséges ivóvizet. Tény, hogy a csapvíz rengeteg, az emberi szervezetre káros anyagot, szennyeződést, baktériumokat, hormonokat, növényvédőszer maradványokat tartalmazhat, éppen ezért rendkívül fontos a vezetékes víz szűrése, hogy minden esetben tiszta, finom és egészséges víz kerüljön a poharába.

Egy víztisztító berendezés beszerzésével pedig nem csak egészséges, finom ivóvízhez juthat hozzá otthona kényelmében, hanem anyagilag is jól jár, és a környezetet sem terheli.


 

vehir.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.