Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

A legjobb otthoni mozgásformák újévi fogadalmakhoz

2021. január 18. 15:00
Bármennyiszer fulladtak kudarcba a lefogyok és többet mozgok típusú újévi fogadalmak, mindig vannak, akik újra és újra megpróbálkoznak velük. Hogy ezúttal sikeresebb legyen az elhatározás, mondunk néhány élvezetes otthoni edzés tippet.

Az otthoni mozgás egy kicsit mindig nehezebb: a kanapé vonzáskörzetében könnyű másnapra majd azutánra és sohanapján kiskeddre tolni a sportolást, hiszen ez az életterünk alapvetően inkább a pihenésre van kialakítva, nem arra, hogy izzasztó edzéseket nyomjunk le. Vagy ha épp nem a kanapé a gond, akkor az otthonunk további lakóinak jelenléte, ami megint nem könnyíti meg a dolgunkat. Edzőterembe menni egy ideig azonban még nem nagyon lesz lehetőségünk és az is érthető, ha valaki most még kihagyná a szabadtéri sportolást.

Ahhoz, hogy ne haljon hamvába már az első pillanatban, vagy az első pár hét után a mozgással kapcsolatos fogadalmunk, érdemes tehát felkészülni. A szokásos öltözetünk helyett bújjunk edzős ruhába, ezzel stimulálva az agyunkat az előttünk álló feladatra, keressünk egy olyan helyet, ahol nyugodtan tudunk magunkra szánni fél órát és leginkább, válasszuk ki azt az edzésformát, ami passzol a személyiségünkhöz és amiben örömünket leljük. A siker alapja hosszú távon ugyanis ez, bár egy dolgot szintén érdemes szem előtt tartani: ne azt nézzük, hogy két hét után beindult-e már a fogyás, az izmosodás vagy éppen erősebbnek érezzük-e magunkat. Véssünk inkább eszünkbe, hogy minden mozgással töltött pillanat előrébb visz – ha nem is azonnal a konkrét célhoz, de minimum az egészségesebb élethez.

Lássuk tehát a listát azokról az edzésformákról, amelyeket valóban élvezni fogunk.

Hulahopp

A csípő és derék környéki zsírpárnák leolvasztásának egyik leghatékonyabb módja gyerekkorunk egyik kedvenc játékának elővétele. Kezdőként 10-15 perc már elég lesz ahhoz, hogy kellemesen elfáradjunk, ráadásul közben a has- és hátizmaink is erősödik, valamint javul a tartásunk. Folyamatos mozgatása emellett javítja a keringést és az emésztőrendszer működését. Pro tipp: edzés közben hallgassunk zenét, így könnyebb tartani a ritmust is.

Szobatrambulin

Tudományosan bizonyított, hogy az ugrálás javítja a nyirokrendszer működését, erősíti a csontokat és a medencetáji izmokat, illetve fejleszti az egyensúlyérzékünket és a mozgáskoordinációnkat. Ezek után a zsírégetés már csak a hab a tortán (bocs a képzavarért): egy óra ugrálással akár 1000 kalóriától is meg lehet szabadulni. Kezdésként mondjuk ne ezt lőjük be, mert lehet, hogy az izomláztól egy hétig rá se állunk újra a trambulinra: a fele épp elég lesz. A rugalmas ugrálófelület egyébként az ízületeket is kíméli, így túlsúllyal küzdőknek is jó.

Ugrókötél

Ha valakinek nincsenek ilyen fajta panaszai és az ízületei is rendben vannak, természetesen az ugrókötelet is választhatja – a fenti jótékony hatások, plusz a lábizmok erősítése ekkor is érvényesülni fognak. A kényelmes ugrálás érdekében ne teljes karból forgassuk a kötelet, hanem csuklóból, a súlypontunk pedig legyen nagy- és a kislábujj közötti talppárnán. Napi harminc perc bőven elég, kezdésként a fele is megteszi.

Gumikötél

Egy gumikötélben az a jó, hogy az egész testet átmozgathatjuk vele, és némileg izgalmasabb is, mintha csak önmagában végeznénk kar- és lábemeléseket. Ráadásul a súlyzókkal ellentétben nincs a mozdulatoknál holtpont: a gumikötél állandó terhelést biztosít az izmoknak. A gumikötéllel variálható gyakorlatok száma szinte végtelen: a kötél közepére lépve, a két végét fogva például a kar- és hátizmokat mozgathatjuk át, míg a bokákat összekötve és a lábat emelgetve a far- és combizmokat erősíthetjük.

Tánc

A kardio edzések legnépszerűbb formái közé tartozik a tánc, hiszen egyszerre magas intenzitású és szórakoztató mozgásforma, ami az alakformálás mellett számos jótékony egészségügyi hatással bír: véd a szív- és érrendszeri betegségek ellen, csökkenti a stresszt, a depressziót, energikusabbá tesz és javítja a memóriát. Youtube-on rengeteg dance workout jellegű videót találunk, melyek gyakorlatilag az aerobicot és a különféle táncokat társítják, de lehetünk ennél szabadabbak is: állítsunk össze egy egyórás lejátszási listát a kedvenc pörgős dalainkból és eresszük szabadon a bennünk élő Jacksont..

Kettlebell

Ha alapvetően az állóképességünk javítása az egyik célunk, a kettlebell ideális választás: segít a derékbántalmak elkerülésében, javítja a keringési problémákat és mivel a gyakorlatok végrehajtásához a test koordinált együttműködése szükséges, dinamikusabbak, hajlékonyabbak, mozgékonyabbak leszünk tőle. Emellett zsírégetésben is rendkívül hatékony, így viszonylag hamar lehet vele eredményt elérni. A legegyszerűbb, ha a súlyt a mellkashoz szorítva végzünk guggolásokat, de csinálhatunk ugyanígy kitöréseket vagy karemeléseket. Otthonra kezdésként négy kilósnál nagyobb súlyt viszont ne vegyünk.

Kick-box

Időnként nagyon is ér magunkat másnak képzelni: mondjuk egy távol-keleti harcosnak, aki előtt nincs lehetetlen. Ez legalábbis kétségtelenül szórakoztatóbbá teheti az edzést, amennyiben például kick-boxra adnánk a fejünket. Stresszesebb életvitel esetén kifejezetten ajánlott ez a mozgásforma, hiszen ilyenkor teljesen legálisan ereszthetjük ki a gőzt, miközben a magas intenzitású rúgásokat, ütéseket és guggolásokat gyakoroljuk és akaratlanul is növeljük az önbizalmunkat és a gyorsaságunkat. Azért mielőtt nagy elánnal belevetnénk magunkat a Lara Croft/Jean-Claude Van Damme-kiképzőbe, vigyük minél messzebbre a törékeny tárgyakat.

Bertalan Melinda
további cikkek
Az emberek nagyrészének arra is van fogadalma, hogy meddig tartja az újévi fogadalmat Az emberek nagyrészének arra is van fogadalma, hogy meddig tartja az újévi fogadalmat Az új év új reményekkel is kecsegtet ezek pedig legtöbbször az ilyenkor megtett fogadalmakban öltenek testet. Ezzel együtt viszont kitesszük magunkat egy olyan veszélynek, amit a pszichológia csak „hamis remény szindrómának” nevez. Megnéztük, hogy melyek a leggyakoribb újévi fogadalmak és statisztikák alapján meddig maradnak életben ezek. Sőt, utánajártunk, hogy mi kell ahhoz, hogy január közepén még ne tépjük össze a kondibérletet. 2024. január 6. 11:18 Reális célok az edzésben Reális célok az edzésben Ha szétnézel az interneten, rengeteg olyan tartalmat, videót, edzéstervet, étrendet stb. látsz, amelyek már 3, 6, 8 vagy 10 hét alatt csodát ígérnek. Duzzadó bicepszet, kockás hasizmot, izmos combokat és kőkemény popsikat. Kíméletlen diétákkal és edzésekkel talán még valóra is válhat belőle valami. De a szervezeted nem lesz hálás érte! 2023. július 17. 9:35 5 hiba, amit ne kövessünk el edzés után 5 hiba, amit ne kövessünk el edzés után Azt mindannyian tudjuk, hogy egy körültekintően felépített edzésterv, a szabályosan végzett gyakorlatok nélkülözhetetlenek ahhoz, hogy jó eredményeket érjünk el az alakformálásban. Azonban sokszor egy-egy kimerítő edzés után vagy a mindennapos rohanásban számos olyan hibát követhetünk el, amik negatívan hathatnak az edzés utáni regenerációs időszakban, és ezzel a fejlődésünket is hátráltathatják. De pánikra semmi ok, egy kis odafigyeléssel könnyedén orvosolhatjuk ezeket, és kihozhatjuk magunkból a maximumot. 2023. június 29. 11:10 „Új év új én” helyett alternatív fogadalmak az élethez „Új év új én” helyett alternatív fogadalmak az élethez Fogadalmat tenni nem feltétlenül naiv bolondság, ami csak arra szolgál, hogy frusztrációt okozzon és megszegjük, de talán érdemes lenne átgondolni, valóban jó dolgokat fogadunk-e meg. 2023. január 2. 4:00

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.