2021. május 8.
//
Mihály névnap

A várost is érintő gazdaságfejlesztési zóna képviselői egyeztettek Veszprémben a kormánybiztossal

2021. január 15. 16:07
MTI, Vehir.hu
A közlekedési infrastruktúra fejlesztésére van a legnagyobb igény az Északnyugat-magyarországi Gazdaságfejlesztési Zónában- mondta Navracsics Tibor kormánybiztos.

A kormány a nyár folyamán alakított ki négy gazdaságfejlesztési övezetet Magyarországon, amelynek egyike a Veszprémet is magába foglaló északnyugat-magyarországi terület. A Navracsics Tibor kormánybiztos által vezetett zóna Zala, Vas, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Fejér és Veszprém megyét fogja össze. A 9 megyei jogú várost magának tudható hat megyében nagyjából 2 millióan laknak.

A régió gazdaságfejlesztési stratégiájának kidolgozása ősszel kezdődött, télen a projektek egyeztetése zajlott a polgármesterekkel, közgyűlési elnökökkel, kamarákkal és az országgyűlési képviselőkkel – mondta sajtótájékoztató keretében a régió megyei jogú városainak polgármestereivel és közgyűlési elnökeivel tartott megbeszélést követően Navracsics Tibor kormánybiztos pénteken Veszprémben.

Az eddigi egyeztetésekből az látszik, hogy a régióban egyértelműen

a közlekedési infrastruktúra fejlesztésére van a legnagyobb igény.

A kormánybiztos a visszajelzések alapján a 8-as út gyorsforgalmúvá alakítását, a Komárom-Székesfehérvár-Dunaújváros közti út és a 84-es út (Sopron-Balaton) korszerűsítését, biztonságosabbá tételét tekinti kiemelt feladatnak.

Navracsics elmondása szerint a megbeszélések alapján a zóna képviselői azt is szeretnék, hogy a fejlesztéspolitika olyan programokat hirdessen meg, amelyek segítenek a régió versenyképességi potenciáljának kibontakoztatásában. Fontos lenne rákapcsolódni a nemzetközi útvonalakra, Dél-Szlovákia, Ausztria, Dél-Németország valamint az Észak-Olasz térség felé.

A konzultációkat követően várhatóan január végén a magyar kormány megtárgyalja a négy gazdaságfejlesztési régió elképzeléseit, februárban pedig a projektlisták összeállításával teszik konkrétabbá a terveket- hangsúlyozta a kormánybiztos.

Navracsics Tibor kormánybiztos és Porga Gyula polgármester a régiók képviselőivel tartott konzultáció után tartott sajtótájékoztatót 2021.január 15-én Veszprémben, a Városházán.Navracsics Tibor kormánybiztos és Porga Gyula polgármester a régiók képviselőivel tartott konzultáció után tartott sajtótájékoztatót 2021.január 15-én Veszprémben, a Városházán.

Porga Gyula polgármester a sajtótájékoztatón azt mondta, fontos, hogy ne közigazgatási határokon belül gondolkodjanak a települések vezetői, hanem régiós szinten szülessenek fejlesztési elképzelések.

Úgy látja, az egyes településeken megfogalmazódtak speciális igények, de számos területen hasonló kihívásokkal találkoznak a városok vezetői. Ilyenek a járványhelyzetet követő gazdasági nehézségek, a zöld stratégia megfogalmazása vagy a közösségi közlekedéssel kapcsolatos feladatok. Ezért az egyeztetés résztvevői bizakodva várják a további egyeztetéseket-mondta.

Ge. Á.
Domján Attila

További cikkek

Veszprém a használt autó piacon is eltér az országos átlagtól
Veszprém a használt autó piacon is eltér az országos átlagtól
A koronavírus-járvány számos ponton írta át a társadalmi és nem utolsó sorban gazdasági helyzetet az egész világon, benne Magyarországon is. Ennek az egyik szegmense a használt autó piac, ahol a járvány egy éve alatt új trendek kezdtek kirajzolódni. Az országos tendenciát összevetettük a veszprémi helyzettel a Ring Autó segítségével, és több helyi sajátosságot is találtunk.
Újítva nyitnak
Újítva nyitnak
Bár a koronavírus miatt a vendéglátóhelyek hosszú ideig nem nyithattak ki, voltak vállalkozók, akik a kényszerszünetet is arra használták fel, hogy fejlesszenek, és még színvonalasabb szolgáltatásokkal várják a visszatérő vendégeket.
109 vállalkozásnak nyújtott anyagi támogatást az önkormányzat
109 vállalkozásnak nyújtott anyagi támogatást az önkormányzat
A polgármester még feburárban jelentette be azt a 30 millió forintos csomagot, mellyel a város a nehéz helyzetbe került vállalkozásokat segíti.
Elfogadta az Országgyűlés a 25 év alattiak szja-mentességéről szóló javaslatot
Elfogadta az Országgyűlés a 25 év alattiak szja-mentességéről szóló javaslatot
Elfogadta az Országgyűlés a 25 év alatti fiatalok szja-mentességét lehetővé tevő törvényjavaslatot szerdán - közölte a családokért felelős tárca nélküli miniszter a Facebook-oldalán.
Okos városban okos emberek
Okos városban okos emberek
Egy városfejlesztési projekt nem aszerint történik, hogy ma kitalálnak valamit a döntéshozók, holnap pedig felvonulnak a munkagépek. Több módszertan és még több változó is létezik, amit mind-mind figyelembe kell venni ilyenkor. A 21. században pedig megjelent az okos-város kifejezés is, amit nem lehet figyelmen kívül hagyni ilyenkor.