Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
17°C
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
17°C

Nem indul az autó - az önindító a hibás, vagy valami más

2021. január 15. 10:33

Ha a reggeli indulásnál elfordítja a slusszkulcsot, hallja a várt kattanást, ám az autó nem indul, könnyen megeshet, hogy az akkumulátor merült le. Ez bekövetkezhet azért, mert égve hagyta a lámpát, vagy egyszerűen élettartama végére ért az aksi. Nem kell pánikba esni, ha valóban ilyen banális dolog történt, az viszonylag olcsón, gyorsan javítható.

Ha az önindítóval van gond, a hibajelenség ugyanez, ám első körben mindenképpen érdemes az akkumulátort ellenőrizni.

Jelek, amik az indítómotor hibáira utalnak

Amennyiben bekapcsolás után a fényszórók nem veszítenek fényerejükből, érdemes néhány dolgot alaposan leellenőrizni. Először az indítómotoron kell megvizsgálni, nem laza-e a kábel. Ha igen, azt orvosolni kell. Előfordulhat, hogy a kapcsoló hibásodott meg, ekkor nincs érintkezés a gyújtáskapcsolóban, ez felújítást igényel.

Szintén felújításban kell gondolkodni, ha az indítómágnes tekercs elszakadt, csakúgy, ha beragad vagy elkopik a szénkefe. Elképzelhető az is, hogy a szénkefe rugója törött el.

Milyen egyéb hibákra érdemes gyanakodni?

Ha az indítómotor lassan forog, eközben a fényszórók halványodnak, más lehet a hiba oka. Az elsődleges gyanú rögtön az akkumulátorra terelődik, ennek ellenőrzése után cserélése indokolt lehet. Ha nem ez a probléma, akkor a motorban lévő olaj sűrűségét kell csekkolni.

Ilyen hibajelenség esetén az indítómotor forgórész perselyének kopása is szóba jöhet. Az önindító zárlata esetén ugyanez a teendő.

Szerencsés esetben csak a kábel csatlakozása laza az aksin, ez esetben nem túl komplex a feladat.

Forog az önindító, de nem indul az autó. Mi a baj?

Járó motorral történő "ráindítózás" okozhat ilyen hibajelenséget. Kopásra is lehet gyanakodni, a lendítőkerék fogaskoszorúja vagy az indítómotor fogaskereke is ellenőrzést igényel.

Felújítással orvosolható az elektromágnes-kapcsoló túl hamar történő kapcsolása, valamint az önindító "Bendix-rendszerének" megcsúszása.

A gyújtáskulcs elengedése után sem kapcsol ki az indítómotor. Mi a teendő?

Egyaránt felújítás lehet a megoldás, ha a kapcsoló érintkezői égtek össze, és abban az esetben is, ha az indítómotor fogaskerék fogai ékelődtek be a lendkerék fogaskoszorújába.

Hogyan javítható az indítómotor házilag?

Csak két esetben jöhet ez szóba. A kábelek lazulása könnyen megoldható, ha pedig a szénkefe akadt fenn, akkor az önindító motor oldalát kell finoman megütögetni kalapácsnyéllel. 

Ha nem ezek okozzák a gondot, akkor az autót betolással vagy kézi indítókarral lehet indítani. Sok esetben sajnos elkerülhetetlen az, hogy szakember javítsa az autót.


 

vehir.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.