Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
11°C
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
11°C

Módszerek a lakástextíliák tisztán tartására és fertőtlenítésére

2021. január 14. 10:04

Szükség van-e a téli, hideg és nyirkos időszakban vagy a járványhelyzetben fokozottabb tisztításra, netán fertőtlenítésre? Kell-e a megszokott rutinon változtatni, ha igen, mire érdemes odafigyelni a lakástextíliák mosásával kapcsolatban, ehhez szedtünk össze néhány jó tanácsot.

Hogyan érdemes természetes módon fertőtleníteni az ágyneműket? 

Az éjszakai pihenés során a forgolódásnak köszönhetően a bőrről lepereg az elhalt hámréteg, és az izzadás is okozhat szennyeződéseket az ágyneműn. Ezért ajánlott heti rendszerességgel cserélni, akár hetente 2-3 alkalommal is, ha a textília tapintásra és érzetre sem friss, tiszta. Ez esetben megváltozik a légáteresztő képessége, így nem komfortos a pihenés, és az egészségünk miatt sem ajánlott már így használni. Ha az anyag nem tud szellőzni, sem a bőrnek, sem a nyugodt alvásnak nem tesz jót, mivel a frissesség elvesztésével a textílián lerakodó szennyeződéseket lélegezzük be. 

A rendszeres és magas, legalább 60 fokos hőmérsékleten végzett mosás elegendő, öblítéshez érdemes ecetet adagolni a természetes fertőtlenítéshez. A vasalás magas hőfoka remekül elbánik a kórokozókkal, így ha máskor nem is, de ebben az időszakban érdemes időt szánni erre és vasalás után rögtön fel is húzni a friss, tiszta huzatokat. Ha az ágynemű anyaga speciális és nem bírja a magas hőfokot, akkor ajánlott fertőtlenítés céljából tisztítóba vinni. 

Dekorációs lakástextilek tisztítási praktikái

A függönyök alapanyaga nagyban meghatározza, hogy megoldható-e az otthoni mosásuk, vagy inkább tisztítóba szükséges vinni, ahol a gőztisztításnak köszönhetően a kényes vagy nehéz anyagokból készülő textilek megfelelő tisztítást kapnak. A könnyebb, tüll, pamut, lenvászon vagy poliészter anyagból készült függönyökhöz 40 fokos programot érdemes választani, kímélő centrifuga-fordulatszámmal, hogy ne gyűrődjön és törjön az anyag. 

A lenvászon vagy pamut textileket egy kicsit nedvesen jó átvasalni, míg a vasalást nem igénylő darabokat száradásig a friss levegőn hagyni. 

A függönyöket két-három havonta ajánlott tisztítani, a díszpárnákat ennél jóval gyakrabban. Különösen, ha rendszeres, napi használatban vannak. Például nappaliban a kanapén, vagy ha a gyerekszobában időnként a padlóra kerül a játék hevében. 

A díszpárnák fertőtlenítése a függönyökhöz hasonlóan mosás-vasalással megoldható, ha az anyagra vonatkozóan nincs külön előírás, a 40 fokos hőfok elegendő. 

A szőnyegekre is jusson figyelem

A közepes és nagyobb méretű szőnyegeket tisztítóba érdemes elvinni, ahol a gőztisztítással a szennyeződéseket profi és kímélő módon lehet eltávolítani. Kivétel ez alól a kisebb, mosógépben is mosható fürdőszobai szőnyeg, ami a párás levegő miatt jóval gyakoribb mosást igényel. 

A fürdőszobai textíliák mosása nagyobb odafigyelést igényel, mivel ebben a helyiségben a nedves és magas páratartalom miatt a kórokozók gyakrabban fordulhatnak elő. A fürdőszobaszőnyeget hetente magas hőfokon ajánlott kimosni, ha tusolás, fürdés után nedvesnek érezzük, akkor akár minden alkalommal érdemes a napra kitenni száradni.
 

vehir.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.