Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Magyarországon is voltak nagy földrengések

2021. január 11. 11:44
Nagyjából minden évszázadban történt nagyobb földrengés Veszprém százkilométeres körzetében, amik a riadalom mellett súlyos károkat is okoztak, és nem egy közülük emberéletet is követelt.

Időpont: 1763. június 28.
Epicentrum: Komárom
Erősség: 6,3
Távolság Veszprémtől: 75 km

Az 1763-as komáromi volt a mai Magyarország területén észlelt valaha volt legnagyobb földrengés. A Richter-skála szerint 6,3-as erősségű volt, ami nagyságrendileg a két héttel ezelőtti petrinyai rengéssel említhető egy lapon. 

A komáromi földrengés korabeli festményenA komáromi földrengés korabeli festményen

Az összeomló épületek között 63-an lelték halálukat, több mint százan megsérültek. Több helyütt is megnyílt a föld, a repedésekből kénes szagú gázkitöréseket, kilövellő homokot észleltek.  A földrengés következtében Komárom épülteinek harmada – köztük hét templom – összedőlt, több mint fele súlyos sérüléseket szenvedett, és mindössze kevesebb mint 10 százalék állta ki a megrázkódtatást. 

“Nem tsak a’ Vár; hanem még a’ Királyi Város is, az irtóztató földindúlás által el annyira meg rongáltatott, hogy nem tsak az erősségnek némelly falai ledűlledezének; hanem még a’ Tornyok, és Szentegyházak is le omladozának, sok külömbféle épűletekkel egyetemben, ’s más épűleteknek töredékei alá temettettek. Azután is károsíttatott vala e’ Vár, és K. Város a’ föld indúlások által; de okozattyai nem annyira veszedelmesek valának”

– írta 1799-ben Vályi András.

A károk leginkább a polgárság, a nemesség lakóépületeiben, az egyházi épületekben és palotákban keletkeztek: a földművelő jobbágyság vályogházai rugalmasabb szerkezetük révén jobban ellenálltak az efféle kihívásoknak.

A romba dőlt város újraépítésénél már ezeket a tapasztalatokat is figyelembe vették: elrendelték, hogy az épületeket fából, boltívek nélkül építsék meg, az emiatt megnövekvő tűzveszélyt pedig azzal igyekeztek mérsékelni, hogy nagyobb távolságot írtak elő az épületek között.

 

Időpont: 1810. január 14.
Epicentrum: Mór
Erősség: 5,4
Távolság Veszprémtől: 40 km

Este hat óra körül következett be a rengés, ami Mór térségében és a Keleti-Bakonyban is súlyos károkat okozott, és a lakosság félelmét az is fokozta, hogy a térségben a következő hónapokban több mint ezer kisebb-nagyobb utórezgést észleltek.

“Elsőbben is maga körül és alatta mindent egyik oldalról a másikra hullámos mozgásban rémülten látott inogni, majd ezen mozgás ismét függőleges mozgássá változott, minek folytán minden, amit látott, föl alá mozgott. Mindez még semmi kárt nem okozott, de azután a rögtön erősödő földmozgásra az épületek előtte összeroskadtak”

– írta le a tapasztalatait a bodajki jegyző.

Az este során több kisebb-nagyobb rezgés követte egymást, a legnagyobbat utólag 5,4-es erősségűre teszik a szakértől a korabeli kárfelméréseket alapul véve. A rengés hangos morajlással járt, ami pánikot keltett a lakosságban: sokan a piactéren tábortüzeket rakva töltötték az éjszakát a januári fagyban, mert féltek attól, ha hazamennek, még álmukban rájuk dől a házuk. Luzsénszky grófnőt a romokon keresztül menekítették ki a kastélyából, a kapucinus szerzetesek kolostorában beszakadtak a lakócellák – a barátok szerencséjükre éppen a közös helyiségben vacsoráztak, amikor ez bekövetkezett. 

Az 1810-es földrengés áldozatai az isztiméri plébánia anyakönyvébenAz 1810-es földrengés áldozatai az isztiméri plébánia anyakönyvében

Isztiméren halálos áldozatot is szedett a földindulás: a 27 éves Magdalena Kreißinger és háromnegyed éves lánya, Anna Maria Schneider vesztették életüket, amikor az anya karjában próbálta kimenteni gyermekét a házból, de az udvaron rájuk dőlt a kémény. Eszénypusztán hunyt el a rengés harmadik áldozata, a helyi kocsmáros felesége, a 45 éves Eva Mülner, akire a ház fala omlott rá.

A móri földrengés volt az első Magyarországon – és talán Európában is – amelynek felmérését és megértését tudományos módszerekkel igyekezett elérni a Kitaibel Pál vezette tudós bizottság. Munkásságukat a kortárs tudományos élete nem becsülte sokra, az utókor azonban sokat tanult részletes feljegyzéseikből.

A Kitaibelék készítette térképen a rengés terjedésének irányát jelölő nyilak és az összeomló templomok jelezte súlyos károk is láthatókA Kitaibelék készítette térképen a rengés terjedésének irányát jelölő nyilak és az összeomló templomok jelezte súlyos károk is láthatók

 

Időpont: 1985. augusztus 15.
Epicentrum: Berhida
Erősség: 4,9
Távolság Veszprémtől: 15 km

A berhidai földrengésről minden bizonnyal sok olvasónknak vannak személyes tapasztalatai is. A rengés a legnagyobb károkat Berhidán és Peremartonban okozta – ezeken a településeken 72 épületet kellett lebontani –, de kisebb károk még a Balaton-parti településeken is keletkeztek. A fő rezgést követően még több mint kétszáz utórengést regisztráltak. Az anyagi kárt milliárdos nagyságrendűre taksálták, halálos áldozatot azonban szerencsére ezúttal nem követelt a földmozgás.

Schöngrundtner Tamás
további cikkek
Navracsics: az uniós magyar elnökség egyik legfontosabb témája lesz a kohéziós politika jövőjéről szóló vita Navracsics: az uniós magyar elnökség egyik legfontosabb témája lesz a kohéziós politika jövőjéről szóló vita Az uniós magyar elnökség egyik legfontosabb témája lesz a kohéziós politika jövőjéről szóló vita - mondta Navracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési miniszter csütörtökön a Nemzeti Közszolgálati Egyetem szervezésében zajló első Kohéziós Csúcstalálkozón. tegnap 12:20 A holokauszt veszprémi áldozataira emlékeztek A holokauszt veszprémi áldozataira emlékeztek A megemlékezést minden év április 16-án tartják meg, amely az 1944-ben, immár 80 éve történt borzalmak, a holokauszt magyarországi áldozatainkat emléknapja.   2024. április 16. 16:08 Parkot szeretnének az Úttörőház helyére Parkot szeretnének az Úttörőház helyére Mi a városvezetés szándéka a Kopácsi utcai ingatlannal, ahol egykor az Úttörőház állt? Erre szeretne választ kapni Hartmann Ferenc önkormányzati képviselő. 2024. április 16. 14:28 Nagy teret kap az új közbiztonsági koncepcióban a digitális biztonság Nagy teret kap az új közbiztonsági koncepcióban a digitális biztonság Javában zajlik az a munka, amely során frissítik a város közbiztonsági és bűnmegelőzési koncepcióját. Az erre létrehozott munkacsoport vezetője, Pálinkás Roland hétfőn számolt be a legújabb fejleményekről. 2024. április 16. 13:56

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.