Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

A kudarc tanító ereje a népmesékben

2021. január 3. 21:29 // Forrás: wmn.hu
A népmesékben rejlő ősi tudás felnőttkorban is rengeteget taníthat nekünk. Hogy mit érdemes megtanulni a mesehősöktől, akik (szinte) sosem adják fel? - Bajzáth Mária mesepedagógus egy korábbi írásából szemezgetve gyűjtöttük össze.

Év végén és év elején mindenki összegez. Sikerlistákat, csúcsteljesítményeket, best of válogatásokat olvashatunk mindenhol. Összegyűjtöttük már valaha a kudarcainkat? Visszatekintve azon negatív eseményekre, melyekből tanultunk, vagy amelyek előre vittek minket az életben? Ugye, hogy nem? Pedig még a népmesék is arra tanítanak, hogy a kudarcainkból csakis tanulhatunk, és a „hőseink” sem tökéletesek.

Gyerekkorunkban szájtátva hallgatjuk a kalandokat, de sokan felnőttként is szeretünk együtt nevetni és izgulni a főhőssel. A mese meghatározó szerepet tölt be az életünkben, mégis kevesen gondolnánk, hogy ha megtanuljuk mélyebben megérteni, gyógyító erővel bírhat.

Egy korábbi cikkünkben már írtunk arról, hogy miért jó, ha felnőttként is olvasunk meséket:

Kapcsolódó cikk
Miért olvassunk mesét felnőttként is?
Mentálisan sokkal egészségesebbek és boldogabbak lehetünk, ha időnként fellapozunk néhány régi népmesét.

A népmesékben rejlő ősi tudás felnőttkorban is rengeteget taníthat nekünk. Lássuk, mit érdemes megtanulni a mesehősöktől, akik (szinte) sosem adják fel.

A kudarc nem azonos a bukással

Minden ember életében a kudarc megélése elkerülhetetlen és bármily nehéz bevallani, de létfontosságú. A mesék szerint nem szabad, hogy a bukással, összeomlással, a célok feladásával azonosítsuk a kudarcot.

A kudarc a sikerhez vezető út része

A népmesék hősei a kudarc után nemcsak egyszer, hanem háromszor vagy még többször is újrakezdik, és útnak indulnak ugyanazért a célért. A varázsmesékben természetes, hogy a cél felé vezető úton egy terv vagy cselekedet épp nem jár sikerrel, azonban addig nem ér véget a történet, amíg minden jóra nem fordul.

A sorozatos kudarc arra figyelmeztet: nem a megfelelő úton járunk, vagy célt tévesztettünk

Előfordul, hogy miközben kitartunk, és tovább járjuk utunkat, úgy érezzük, mindent megtettünk, mégis kudarc ér bennünket. Felállunk az újabb és újabb kudarcok után, azok mégis folyton ismétlődnek, mégsem jön a várva várt siker. Ilyenkor érdemes elgondolkodnunk, nem tértünk-e le a az előre megtervezett útról, nem felejtettük-e el a valódi célt.

Ha félünk a kudarctól - romlik a teljesítmény és csökken a cél elérésének lehetősége

„Úgysem sikerül! Nem vagyok rá képes!” – mondogatjuk gyakran egy-egy feladat előtt. A mese hőse soha nem kérdezi meg sem önmagától, sem mástól: „Mi lesz, ha nem sikerül elnyernem a királylány kezét?” Nem mondja, hogy: „Úgysem tudom megcsinálni, ez a sárkányfejlevágás túl nehéz nekem!” Nem kesereg, hogy: „Másoknak bezzeg simán megy az Üveghegymászás!” A mesehős csakis a sikerre figyel.

A kudarc kiszámíthatatlan, hiszen bármikor, a legszebb tündérmesében és a legpontosabban megtervezett életmesében is feltűnik. A legtökéletesebben végrehajtott feladatok, zseniálisan kiállt próbák után is felbukkan. Lehet előle futni, lehet tőle félni, és lehet őt nagy ívben kerülni, de érdemesebb megállni, szembenézni és megismerkedni vele: a meséken keresztül éppúgy, mint a valóságban, hiszen bármily hihetetlen, de tanító jellege van. Ám egyet ne feledjünk:

Az utolsó szó sosem lehet az övé!

Krónusz-Riskó Annamária
további cikkek
Senki sem nézi, de mindenki látja – bizonyítottan tévéfüggő a magyar Hétvezér Senki sem nézi, de mindenki látja – bizonyítottan tévéfüggő a magyar A csattanót az elején lelövöm: minden korosztályt beleértve a magyarok átlagosan 4 óra 49 percet tévéznek egy nap. Ezzel hazánk a top 10-ben van világszinten, ami azért is furcsa, mert egyre többször hangzik el a mondat: „Nekem tévém sincs, vagy már rég felmondtam a kábelszolgáltatónál. Csak a Netflix van.” Akkor mégis hogyan jön ki a matek? Kik ezek a tévéfüggő emberek és mit néznek a fekete dobozban? 2024. április 22. 1:29 Hófehérke kakaó színű, Shakespeare Júliája pedig afro-amerikai – klasszikus-kedvelő egyenlő rasszista? Hófehérke kakaó színű, Shakespeare Júliája pedig afro-amerikai – klasszikus-kedvelő egyenlő rasszista? Valamikor réges-régen egy királynő ült az ablakánál, varrogatott és közben nézte, hogy hullik a hó. Megszúrta az ujját, és pár csepp vére az ablakpárkányon gyűlt hóra esett. Míg a vért nézte a havon, azt kívánta, hogy bárcsak olyan gyermeke születne, akinek bőre fehér, mint a hó, az ajkai pirosak, mint a vér, és a haja fekete, akár az ében.    2024. április 14. 22:06 A vegán életmód és a fogadtatása Eszter A vegán életmód és a fogadtatása Nem, ez nem egy táplálkozási tanácsadás lesz arról, miként érdemes jó és megfelelő tápanyagú termékeket a szervezetünkbe vinni, csupán azon tapasztalatokat osztom most meg, amelyekkel egy kezdő, félig vegán szembesülök az elmúlt időszakban, ami a környezet reakcióját illeti. 2024. április 7. 22:50 A húsvéti dekorációk valójában a közösségről szólnak A húsvéti dekorációk valójában a közösségről szólnak Avagy hogyan hat a szezonális településszépítés az ott lakókra.   2024. március 31. 21:20

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.