Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Erősebb földrengés rázta meg Horvátországot

2020. december 28. 8:44 // Forrás: Mti
Magyarországon is érezni lehetett.

A földrengés epicentruma 12 kilométerre volt Sziszektől (Sisak) és 51 kilométerre Zágrábtól, mintegy 5 kilométeres mélységben. A rengést egész Közép-Horvátországban érzékelte a lakosság. Anyagi károkról a Sisaktól 14 kilométere délnyugatra elhelyezkedő Petrinja városából érkezett jelentés.

A horvát fővárost és környékét legutóbb március 22-én rázta meg nagyobb földrengés. A fél óra különbséggel bekövetkezett 5,6-os, majd 5,1-es erősségű földmozgásban számos épület megrongálódott és több ember megsérült. Az akkori földmozgás Zágrábban és környékén 25 ezer épületben okozott kárt. A városmagban megrongálódott a főváros jelképének számító katedrális, a horvát parlament és a kormány épülete, valamint több templom és a kulturális örökséghez tartozó építmény. Több kórházból is evakuálni kellett az embereket.

Zágrábban a márciusi földrengés óra folyamatosak az utórengések. A szakemberek mintegy kétezer utólökést jegyeztek fel, amelyek negyede volt érezhető. Hatezer épület a mai napig nem biztonságos, köztük több óvoda, általános iskola, középiskola, egyetem, kulturális és tudományos intézet.

    A Magyar Tudományos Akadémia Kövesligethy Radó Szeizmológiai Obszervatóriumának közleménye szerint helyi idő  földrengést Zala, Somogy és Baranya megyében sokan érezték, de mivel a rengés epicentruma a magyar országhatártól körülbelül száz kilométerre volt, Magyarországon károk bekövetkezése nem valószínű - írták.

Hozzátették: a fő rengés után várhatók utórengések, amelyek között erősek is lehetnek.
 
A címlapfotó illusztráció (AFP).

vehir.hu
további cikkek
Nőtt a horvát tengerpart népszerűsége a magyarok körében Nőtt a horvát tengerpart népszerűsége a magyarok körében Idén nőtt a horvát tengerpart népszerűsége: április 20-ig 81 százalékkal több foglalást tettek a magyarok, mint egy évvel korábban a Szallas.hu saját adatai alapján. 2023. április 26. 10:05 Horvátországi január elsején csatlakozik az euróövezethez és schengeni térséghez Horvátországi január elsején csatlakozik az euróövezethez és schengeni térséghez Horvátország január elsején huszadik országként csatlakozik az euróövezethez, valamint a schengeni övezet teljes jogú tagjává válik. 2022. december 31. 16:03 Veszprémi cég is részt vett a horvátországi földrengés áldozatainak megsegítésében földrengés Veszprémi cég is részt vett a horvátországi földrengés áldozatainak megsegítésében Bár a napi hírfolyamban lassan elfelejtjük a sokkot, amit a Magyarországon is érezhető horvátországi földrengés jelentett, déli szomszédjaink közül sokak életét még hosszan elkíséri a tragédia, hiszen számos ember maradt otthon nélkül. A Katolikus Karitásszal együttműködve nemrég egy veszprémi cég is besegített az érintettek életkörülményeinek javításába. 2021. február 3. 14:38 Szájmaszk és markoló Zágrábban Szájmaszk és markoló Zágrábban A Richter-skála szerinti 5,6-os erősségű földrengés rázta meg a horvát fővárost vasárnap reggel. Fotósunk még a földrengés előtt készített galériát a helyszínen, amiket most összehasonlítunk a pusztítás utáni állapotokkal. 2020. március 23. 13:03

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.