Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Néptáncos, lengyel önkormányzati vezető és művész céh kapta idén a város legrangosabb díját

2020. december 31. 13:58
A Gizella-díjat évente egy alkalommal, hagyományosan a Gizella Napok keretében adja át a polgármester a közgyűlés döntése alapján Veszprém város művészeti értékeinek létrehozásáért és megőrzéséért, valamint a város hírnevének öregbítése érdekében végzett kimagasló munka elismeréseként. Idén két személy és egy szervezet részesült a rangos díjban.

Vastag Richárd

tizenöt évesen kezdett táncolni. Pályakezdőként a Magyarpolányi Alapfokú Művészeti Iskolában tevékenykedett, művészeti vezetője lett az Ajka-Padragkút Néptáncegyüttesnek, majd az Apte Táncegyletnek. 2012 óta a Szilágyi Keresztény Iskola főállású néptánc pedagógusa. A tanítás mellett vezeti a veszprémi Gerence Hagyományörző Néptáncegyüttest és működteti a közkedvelt „Ricsi bácsi játszóháza” programot. Közel ötszáz gyermeket oktat néptáncra Veszprémben, valamint számos megyei és megyén kívüli néptáncegyüttesnél tanít és koreografál. Számára a néptánc küldetés, hitvallás, mely az emberek lelki gazdagságának gyarapítását szolgálja. A tanítás mellett kiemelkedően érdeklődik a néprajz és folklór iránt, elhivatottan kutatja a kevésbé ismert Balaton-felvidék és a Bakony táncos hagyományait. 2009-ben „Aranysarkantyús táncos” díjban, 2011-ben megyei pedagógiai kitüntetésben részesült. Elnyerte a „Népművészet Ifjú Mestere” címet, valamint a Szent Gellért díj ezüst fokozatát egyaránt.

Kövesdi Hanna

a Veszprémi Lengyel Nemzetiségi Önkormányzat elnöke ösztöndíjasként érkezett a Veszprémi Vegyipari Egyetemre, ahol mérnöki diplomát szerzett. Hamar megszerette a királynék városát, ezért tanulmányai befejeztével, az ösztöndíj lengyelországi ledolgozása után itt alapított családot. Visszatérése után azonnal bekapcsolódott a klubszinten működő lengyel csoportba, majd a kisebbségi önkormányzatok megalakítása után egyre több szerepet vállalt ott is. Munkájával hozzájárult ahhoz, hogy a veszprémi lett az egyik legfontosabb tagintézménye az egykori Oktatásügyi Minisztérium támogatásával működő Magyarországi Lengyel Nyelvoktatási Iskolának. Munkáját mindig nagy lelkesedéssel, kitartással, felelősséggel végzi. A város közművelődési intézményivel karöltve, a lengyel-magyar együttműködés jegyében tevékenysége nyomán Veszprém városa számos rangos kulturális, közéleti eseménnyel lett gazdagabb. A két ország közötti hagyományosan erős kapcsolat továbbépítését kihívásnak érzi, utazásokat is szervez a két kultúra megismerésének kölcsönös mélyítése céljából. Önzetlen, értékes munkája igazi hidakat épít népeink között.

A Veszprémi Művész Céh

alkotóközösséget 1989-ben 14 lelkes Veszprém megyei képző és iparművész hozta létre. A céh formával hangsúlyozni szerették volna a mesterség tudásának elismerését, az anyag tiszteletét, megbecsülését. A Céh tagjai külön-külön más-más módon láttatják a valóságot, mégis alkotótársak, művészetük rendkívül sokszínű, egymás kollégái, nem kritikusai. A területi elvű szakmai és baráti társaság történetének 30 esztendeje alatt összesen 85 festő-, grafikus-, szobrász-, keramikus-, fotó-, képzőművész, valamint bútortervező-, porcelántervező-, textiltervező iparművész vett részt a közösség életében. A céh leglátványosabb tevékenysége a közös kiállításokban ragadható meg. Ezekkel nem csupán Veszprém megyében, de az ország számtalan településén, sőt több alkalommal külföldön is találkozhattak a vizuális kultúra iránt érdeklődők. Az egyesület a Magyar Képzőművészeti és Iparművészeti Társaságok Szövetségének tagja. Kollektív, közösségteremtő és a közösséget szolgáló tevékenységével immár 3 évtizede aktívan járul hozzá Veszprém városának kulturális, művészeti életéhez és értékeinek megjelenítéséhez, közvetítéséhez.

vehir.hu
további cikkek
Portálunk vendégírója, Kovács Győző meteorológus miniszteri kitüntetést kapott Portálunk vendégírója, Kovács Győző meteorológus miniszteri kitüntetést kapott Miniszteri kitüntetéseket adott át a meteorológiában dolgozó szakembereknek kedden Koncz Zsófia, az Energiaügyi Minisztérium parlamenti államtitkára Budapesten, a HungaroMet székházában, a meteorológia világnapja alkalmából. A díjazottak között ott van Kovács Győző veszprémi helytörténész, meteorológus, portálunk vendégszerzője is. 2024. március 28. 13:34 A „nem átlagos emberek” gáláját tartották pénteken sportgála A „nem átlagos emberek” gáláját tartották pénteken Közel hetven elismerést adtak át a veszprémi sportolóknak az idén nívójában mérföldkövekkel  magasabb szintre emelt veszprémi sportgálán péntek este. Voltak olyan díjazottak is, akiket többször is a színpadra szólítottak, a legidősebb aktív sportoló pedig 90 éves volt. 2023. november 25. 15:02 Cholnoky-díj a Cholnoky-kutatónak Cholnoky-díj a Cholnoky-kutatónak Cholnoky Jenő életművében még ma is vannak felfedezésre váró részek, mondja Rybár Olivér, aki már tizenöt éve kutatja a veszprémi földrajztudós munkásságát és életét, és akit ezért az értékőrző tevékenységéért a nagy elődről elnevezett Cholnoky-emlékdíjjal ismert el a város. 2023. november 1. 12:03 Veszprém vármegye védelméért vehettek át emlékplaketteket Veszprém vármegye védelméért vehettek át emlékplaketteket Október huszonötödikén a Megyeháza Szent István-termében, ünnepélyes keretek között vehették át négyen a kitüntetést Takács Szabolcstól, a Veszprém Vármegyei Területi Védelmi Bizottság elnökétől. 2023. október 27. 12:38

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.