Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
7°C
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
7°C

3 érdekesség a kávéról, amit nem tudtál

2020. december 24. 4:30
Mára az egész világon elterjedt csodaital a kávé. Nem tudjuk elképzelni nélküle a reggeleket. Mondhatni sokunkat ez a fekete nedű tart életben. Számos módon fogyaszthatjuk, mindenki másra esküszik. Azonban ha jobban utánajárunk, rengeteg érdekességre bukkanhatunk a kávé körül. Készítsünk egy forró feketét, és dőljünk hátra, izgalmas dolgok következnek.

1. Hogy fedezték fel, hogy csodahatású?

Sok legenda terjed a kávé eredetéről, van azonban egy, ami elég vicces ahhoz, hogy higgyünk benne. Az etióp történet szerint egy juhász arra lett figyelmes, hogy a kecskéi valami oknál fogva nem alszanak éjjel. Megpróbálta hát megfigyelni, hogy amikor ez megtörténik, akkor éppen mi az, amit másként csinálnak. Arra lett figyelmes, hogy ez az éjjeli virrasztás akkor következik be, amikor egy bizonyos piros cserje bogyóit eszik.

Erről az érdekes megfigyelésről mesélt a közelben élő szerzeteseknek, akik gondoltak egyet és főztek belőle keserű fekete levet. Elkezdték iszogatni, hogy az éjjeli hosszú imádságok alatt frissek maradjanak, és csodák csodája, működött a dolog. Hogy ez valóban így volt-e, természetesen nem tudhatjuk, de hát ilyenek a legendák.

Más források szerint a kávét eleinte rágcsálták, nem pedig itták. Az ugandaiak feljegyzéseiben olvashatjuk, hogy ha hosszú útra keltek, útközben kávészemeket rágtak, hogy jobban bírják az utazás fáradalmait. Egyszóval nagyon hamar rájöttek, hogy ez a vörös bogyó bizony komoly erőt rejt magában.

2. Mitől kávé a neve a kávénak?

Mint ahogy a legenda is mutatja, akármelyik is igaz, egyben egyetértenek, hogy a kávé eredetének története földrajzilag Kelet-Afrikába tehető. Több jel szerint egy Kaffa nevű tartományból származik. Vagy legalábbis a szó etimológiája szerint mindenképpen, ugyanis a Kaffa szó az arab Qahwah-ból ered,  ami bogyós gyümölcsöt jelent. Így tehát elég egyértelműnek látszik, honnan eredeztethető a ma is imádott kávé elnevezése.

3. Milyen elkészítési technikák vannak?

Mivel ugyebár bogyós gyümölcsről beszélünk, először is le kell szüretelni a termést. Ezt minden esetben kézzel végzik, nagyon ügyelve rá, hogy csakis a teljesen érett, piros kávészemeket szedjék le. Ha ez megvan, akkor nedves és száraz eljárásokkal megtisztítják, és megérlelik a tökéletes kávészemeket. Ezután következik a pörkölés. Amint ez megvan, osztályozzák minőség, aroma, valamint erősség szerint.

Így már a boltok polcaira kerülhet, és ez után rajtunk a sor, hogy kiválasszuk, milyen technikával készítjük el.

- Kapszulás kávék

Az elmúlt évek nagy slágerei a kapszulás kávéfőzők. Teljesen érthető is, hiszen nagyon egyszerű használni. Úgy működik, hogy a kávé egy hermetikusan lezárt műanyag kapszulában helyezkedik el, ami a főzés során egy kis lukon távozik belőle. Készíthetünk kávékülönlegességeket is. Tejeskávé vagy aromás kávé esetén a tejpor, a kakaó és egyéb fűszerek, porok egy másik kapszulában kapnak helyet, amit hozzáengedünk a kávéhoz.

Előnyük még ezeknek a kávéfőzőknek a sima eszpresszó gépekkel szemben, hogy sokkal kedvezőbb áron juthatunk hozzá. A lapozható Spar akciós újságban remek ajánlatot találhatunk egy beépített kapszulatartós kávégépre. Ha szeretjük a gyors és finom megoldásokat, csapjunk le rá. Ilyen kávéfőzőgép persze kapható Media Marktban, Euronicsban is. Hasonlítsuk össze az árakat!

- Török kávé

Ezt a kávékülönlegességet a hagyomány szerint egy amolyan hosszú nyelű edénnyel, Dzsezvá-val készítik, aminek belső falát cinnel futtatták. Lényege, hogy a kávét cukorral együtt főzik, bizonyos helyeken kardamommal is ízesítik közben. Nálunk is kapható Dzseva, fontos figyelni rá, hogy hány személyre akarunk főzni benne, mert egy 4 személyes Dzsevát nem használhatunk két személyre.

- French Press

Ezt nálunk inkább dugattyús kávéfőzőként ismerik. Az össze eljárás közül ezzel az egyszerű módszerrel lehet a legaromásabb kávét főzni. Vigyázni kell viszont, hogy durvább őrölésű kévét válasszunk a megfelelő hatás eléréséhez, vagy még jobb, ha mi magunk őröljük meg otthon a kávénkat.

- Kotyogós kávé

A mai napig is nagyon sokan esküsznek a kotyogós kávéra. Az biztos, hogy bitang erős kávét lehet benne főzni. A nagy nyomásnak köszönhetően az aromája is egészen meg tud maradni.  Fontos tudni, hogy minél kisebb lángon főzzük, annál finomabb kávét tudunk csinálni. Az utóbbi évek retró őrülete a kotyogós kávéknak is új reneszánszt adott. A hagyományosak mellett, sok színben és designban találunk kotyogóst például a Kotty.hu oldalán.

Ez csak egy kis ízelítő a kávék csodás világából, hosszasan lehetne még írni róla. De egy biztos, a reggelek, vagy a hosszú baráti beszélgetések, vagy a vasárnapi családi ebédutánok elképzelhetetlenek nélküle. Nagyon bízunk benne, hogy az ember pusztító életmódja és a klímaváltozás nem befolyásolja radikálisan a kávétermelést, bár vannak már jelek rá sajnos. De reméljük a legjobbakat.

X

vehir.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.