Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

20 jó dolog 2020-ban

2020. december 30. 4:15
Elég a kesergésből, miszerint ez az esztendő csak rosszat hozott. Tény, nem volt könnyű év, és nem akarunk hurráoptimisták lenni, de igenis voltak pozitív hozadékai 2020-nak. Mondunk rá húsz példát.

Magyarország kijutott a foci Eb-re

A 2016-os meglepetés Eb-bejutás után a magyar labdarúgó válogatottnak ismét sikerült megismételnie a bravúrt: az Izland elleni 2:1-es győzelemmel biztossá vált, hogy Magyarország részt vesz a 2021 nyarára halasztott Európa Bajnokságon, ahol Németországgal, Portugáliával és Franciaországgal játszhat.

Egyre több menhelyen élő állat talál gazdára

A koronavírus-járvány a négy fal köré szorított bennünket, ennek hatására viszont sokan ismerték fel, hogy nem szeretnék a napjaikat egyedül tölteni: májusban először volt üres kennel a Veszprémi Állatvédő Egyesületnél, de a Vackoló állatmenhely vezetői szerint is nőtt idén az örökbefogadási hajlandóság, aminek köszönhetően számos négylábú élete fordult jobbra.

A nyarunkat beragyogta a NEOWISE-üstökös

Csillagászati szempontból kifejezetten izgalmas volt 2020: nemcsak a betlehemi csillag tért vissza (igaz, nálunk épp nem volt látható), de az öt-hatezer éve már egyszer a Naprendszerben járt C/2020 F3 (NEOWISE) üstökös is. Júliusban szinte egy egész hónapon keresztül látható volt akár szabad szemmel, jó pár remek fotó készült is róla.

Sikeres volt a kínai holdra szállás

December elején sikeren landolt a kínai űrszonda, a Csang’o-5 a Holdon, hogy holdi kőzet- és talajmintákat gyűjtsön, azóta pedig már vissza is tért a Földre. Utoljára ilyesmire egyébként 44 éve volt példa, a tudósok szerint a kőzetminták vizsgálata pedig segíthet megérteni az égitest eredetét és kialakulását.

Először lőtt az űrbe embereket magáncég

Bob Behnken és Doug Hurley személyében először járt az űrben asztronauta egy magáncég, a SpaceX jóvoltából: a Crew Dragon űrhajó utasaival együtt május végén szállt le a Nemzetközi Űrállomáson, ezzel pedig új időszámítás kezdődött az űrutazásban.

Fotó: MTI/Sóki TamásFotó: MTI/Sóki Tamás

Megtanultuk értékelni a környezetünk szépségeit

Nyilván sokak életében nincs relevanciája az utazásnak, és annak is örülnek, ha a horvát tengerpatra eljuthatnak. Idén gyakran ez se jött össze, a bezártság hónapjai alatt viszont megtanultuk észrevenni, mennyi szépség találhat a közvetlen környezetünkben is, és hogy a természet hatalmas mentsvár a legnehezebb időszakban is.

Egyre többen vásárolnak helyi termelőktől

Bár statisztikai adatok nincsenek rá, a piacok látogatottsága vagy az új kezdeményezések népszerűsége bizonyítja, hogy egyre nagyobb az igény a jó minőségű, helyi termelőnél vett árura. Ezt igazolja az augusztusban indult online termelői webáruház, a Pekedli növekvő forgalma is, de a trend az ország másik felében is érezhető.

27 éve lefagyasztott embrióból született egészséges gyermek

Molly Gibson embrióját még 1992-ben fagyasztották le és 2020 februárjában ültették be, amikor egy amerikai házaspár örökbe fogadta, októberben pedig világra jött a kislány. Ez eddig a leghosszabb idő, ami után lefagyasztott embrióból egészséges gyermek született, ami komoly reményt adhat hosszú távon is a termékenységi problémákkal küzdőknek.

Egyre magabiztosabb az idős generáció az okoseszközökkel

Idén a kapcsolattartás nagyon sokszor csak online formában működött, némi jó hír azonban, hogy a videochatekbe idős szeretteinket is be tudtuk vonni, köszönhetően annak, hogy ők is egyre magabiztosabban bánnak az okoseszközökkel. A Telenor kutatása szerint például a 60-69 évesek közel 30 százaléka többet chatel.

Ismét feléledtek a kertmozik

Nagy szívfájdalmunk volt korábban, hogy nagyrészt megszűntek a kert- és autós mozik, amelyek aztán néhány éve kezdtek ismét visszatérni az életünkbe, a járvány pedig nem várt módon még nagyobb lendületet adott ezeknek. Sorra nyíltak a világban az autós mozik, Veszprémben pedig az Ifjúsági Házban lehetett nyáron kertmozizni.

Új dallal jelentkezett a Rolling Stones

És még megannyi remek zenét hozott 2020. A nyolc év után új dallal jelentkező rocklegendák mellett idén jelent meg és pörgette fel a hangulatot többek közt Dua Lipa, Lady Gaga, The Weeknd, Taylor Swift vagy a Childish Gambino új lemezével, de magyar fronton is született emlékezetes korong, például a Carson Coma Lesz, ami lesz, a Galaxisok Történetek mások életéből vagy a Platon Karataev Atoms című albuma.

PilátusPilátus

Golden Globe-jelölésre esélyes az új Szabó Magda-film

November 1-jén láthatta először a magyar közönség a Szabó Magda Pilátus című regényéből készült tévéfilmet, Dombrovszky Linda alkotása azonban már januárban elindult hódító útjára. Négy kategóriában díjazták a Milánói Filmdíjon, elismerték a Los Angeles-i South East European Filmfesztiválon, s mivel a Hollywoodi Külföldi Tudósítók Szövetsége a legjobb külföldi filmek közé választotta, így esélyes a februári Golden Globe jelölésre is a legjobb külföldi film kategóriájában.

Először rendeztek Filmpikniket Veszprémben és a Balatonnál

Három napig Európa leendő kulturális fővárosára fókuszált a filmes szakma: a Veszprém-Balaton Filmpikniken a legjobb kortárs magyar filmeket és klasszikusokat nézhettük meg, közönségtalálkozókon vehettünk részt és a kulisszák mögé is betekinthettünk. A szervezők azt ígérik, lesz folytatás.

Bemutatták a közösségi finanszírozással készült Magdolnát

Itt debütált Buvári Tamás új, közösségi finanszírozással készült filmje, a Magdolna is, amelyre a koronavírus-járvány alatt is megtelt a Hangvilla nézőtere. Az alkotás később a Zsigmond Vilmos Filmfesztiválra és a budapesti mozikba is eljutott és több pozitív kritikát is bezsebelt.

Veszprém is bemutatkozott az MTV EMA online show-ban

Nemcsak a filmes szakma érdeklődése fordult a régió felé, de a zeneié is: novemberben 9-én a megyeszékhelyen tartották a Music Hungary Konferenciát, egy nappal korábban pedig a világ egyik legnagyobb és legnézettebb könnyűzenei díjátadójának, az MTV EMA-nak volt a helyszíne Veszprém: bárki, aki követte a showműsort, Palvin Barbara vezetésével egy virtuális sétán vehetett részt a királynék városában.

25 év után a Fradi újra bejutott a Bajnokok Ligájába

Szeptember 29-én 0-0-ás döntetlent játszott a Ferencváros a norvég bajnok Molde ellen, így az idegenbeli góloknak köszönhetően a 2019/20-as Európa Liga csoportkör-szereplés után a labdarúgócsapat ismét az európai kupasorozat főtáblájára jutott és 25 év után bekerült a Bajnokok Ligájába.

Afrikában sikerült felszámolni a járványos gyermekbénulás vad vírusát

Míg 1996-ban még 75 ezer gyerek bénult le a vad polio vírustól Afrikában, 2020-ban már egyetlen esetet sem regisztráltak – sőt, ez a tendencia már négy éve tart. Némi üröm az örömben, hogy miután a WHO kijelentette, sikerült felszámolni a vad vírust, a vakcinán keresztül történt megbetegedés, ezt talán könnyebb kezelni.

Kihalt galapagosi óriásteknősfajok leszármazottaira bukkantak

Híresen hosszú ideig élnek a galapagosi óriásteknős faj tagjai, néhány éve azonban több alfajuk is kihalt, legutóbb 2012-ben Chelonoidis niger faj, melynek utolsó leszármazottja volt a százévesen elpusztult Magányos George. Idén februárban azonban kutatók harminc olyan óriásteknősre bukkantak, amelyek rokonságban állhatnak ezzel a fajjal.

Szudánban betiltották a női nemi szerv-megcsonkítást

Júliusban Szudánban számos olyan döntést hoztak, amely jelentősen javítja a nők életkörülményeit. Talán az egyik legfontosabb hír, hogy betiltják a női körülmetélést, amely nemcsak fájdalmas, de rendkívül veszélyes is. Emellett nem büntetik többé az iszlám vallás elhagyását, a nőknek nem lesz szükségük férfi családtagjuk engedélyére, hogy gyermekükkel utazhassanak, a nem muszlimok pedig többé nem követnek el bűncselekményt azzal, ha magán körülmények között alkoholt fogyasztanak.

A Telekom Veszprém bejutott a Final Fourba

A Kiel, a Barcelona és a PSG mellett idén is a Bajnokok Ligájának négyes döntőjébe jutott a Telekom Veszprém kézilabdacsapata, ahol végül a negyedik helyen végzett. Igaz, mindenki győzelmet várt már, de az aknákkal megrakott 2020-ban ez sem rossz teljesítmény.

Bertalan Melinda

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.