2021. május 11.
//
Ferenc névnap

Ezek voltak 2020 legnépszerűbb zenéi külföldön és itthon

2020. december 26. 5:00
Spotify
A Spotify idén is elkészítette az éves összegzéseit. A pop és a hiphop továbbra is tarol, a Gácsér, a Rossz Nyuszi és A Hétvége a legnépszerűbb előadók közt.

Bár a pályán többen is játszanak, (Apple Music, Tidal, Youtube Music) a Spotify ma egyértelműen a zene első számú felülete, - 320 millió felhasználóval rendelkeznek világszerte. A legtöbb zenész ma már kifejezetten ide készít zenét, és a rajongók is itt hallgatják kedvenceiket.

A zenei streaming szolgáltató december elején adta ki éves összegzéseit, amelyből kiderül, mely előadókat és zeneszámokat hallgatta a világ leginkább. Egy nagyon rossz szóviccel, és tükörfordítással élve a Gácsér (Drake), a Rossz Nyuszi (Bad Bunny) és A Hétvége (The Weeknd) ott van a legnépszerűbb zenészek között.

Kapcsolódó cikk
A popzene szerint 2020 csupa eufória
Miközben az új évtized első éve sorra adja a pofonokat, a popzene csak legyint egyet és annyit mond: rá se ránts, irány a táncparkett!

A legnépszerűbb előadók Magyarországon

Elsőként vessünk egy pillantást a magyarországi zenehallgatási szokásokra. A hazai közönség elsőszámú kedvence 2020-ban a tavaly 21 évesen elhunyt Juice WRLD lett. Az ő számait hallgatták meg legtöbbször Magyarországon. A listán őt követi Eminem, Travis Scott és Dua Lipa. Érdekesség, hogy a tíz leghallgatottabb előadó közé, csak egyetlen magyar banda, az erdélyi Bagossy Brothers Company jutott be. A cikk későbbi része alapján látható, hogy a magyar ízlés nem igazán tér el a nemzetközi trendektől, egy-két kivételtől eltekintve szinte csak a helyezésben van változás.

A top 10-es hazai lista így alakult:

 1. Juice WRLD
 2. Eminem
 3. Travis Scott
 4. Billie Eilish
 5. Dua Lipa
 6. The Weeknd
 7. Bagossy Brothers Company
 8. Post Malone
 9. XXXTENTACION
 10. Lil Peep, Horse Head

A legnépszerűbb dalok itthon

A Spotify elkészítette azt a listát is, ami a magyarok által legtöbbször streamelt dalokat tartalmazza. Ide már több magyar előadó is bekerült egy-egy alkotásával a top 10-be. A Bagossy Brothers Company mellett Rácz Gergő és Orsovai Reni párosa tudott olyan számot produkálni, ami a hazai közönséget megmozgatta.

2020-ban ezeket a számokat hallgatták legtöbbször a magyarok:

 1. The Weeknd - Blinding Lights
 2. SAINt JHN, Imanbek – Roses (Imanbek Remix)
 3. Tones And I – Dance Monkey
 4. Topic, A7S – Breaking Me
 5. Dua Lipa – Don’t Start Now
 6. Roddy Ricch – The Box
 7. Bagossy Brothers Company – Olyan Ő
 8. Harry Styles - Watermelon Sugar
 9. Rácz Gergő, Orsovai Reni – Mostantól
 10. Trevor Daniel – Falling

Nemzetközi vizeken

Miután áttekintettük a magyar zenehallgatási szokásokat, nézzük meg, mi volt a helyzet globálisan 2020-ban. Az idei évben a világ legnépszerűbb előadója Bad Bunny lett, akinek dalait 8,3 milliárd alkalommal indították el a felhasználók. A Spotify azt is megmutatja, az előadó hol a legnépszerűbb. Ez alapján Mexikóvárosban, Guadalajarában és a kaliforniai Santiagóban hallgatják őt a legtöbben. A világ második legnépszerűbb zenésze idén Drake lett, a harmadik J Balvin.

2020-ban az alábbi előadók dalait hallgatták meg a világon legtöbbször:

 1. Bad Bunny
 2. Drake
 3. J Balvin
 4. Juice WRLD
 5. The Weeknd
 6. BTS
 7. Billie Eilish
 8. Taylor Swift
 9. Post Malone
 10. Travis Scott

A világ legnépszerűbb dala idén a The Weeknd Blinding Lights című dala lett, amit összesen több mint 1,7 milliárdszor hallgatott meg az emberiség Spotifyon. Őt követi a Tones And I Dance Monkey-ja és Roddy Ricch The Box című száma.

A világ legtöbbször hallgatott dalainak listája:

 1. The Weeknd – Blinding Lights
 2. Tones And I – Dance Monkey
 3. Roddy Ricch – The Boksz
 4. SAINt JHN, Imanber – Roses (Imanbek Remix)
 5. Dua Lipa – Don’t Start Now
 6. DaBaby, Roddy Ricch – ROCKSTAR
 7. Harry Styles – Watermelon Sugar
 8. Powfu, beabadoobee – death bed (coffe for your hand)
 9. Trevor Daniel – Falling
 10. Lewis Capaldi – Someone You Loved

Ne feledkezzünk meg a bandákról sem!

Kedvenc szolgáltatónk külön listát szentelt 2020 legnépszerűbb bandáinak is. Ahogy az előbbiekben, most is a lista az első tíz helyezettjét válogattuk ki. Üde színfolt, hogy a lista első helyezettje, - a 7 fős fiúbanda - nem Amerikából vagy Európából, hanem ahogy korábban PSY(Gangnam Style), Dél-Koreából tört fel a csúcsra.

2020-ban e bandák számait hallgatta legtöbbször a világ:

 1. BTS
 2. Maroon 5
 3. Queen
 4. One Direction
 5. Imagine Dragons
 6. The Beatles
 7. Coldplay
 8. BLACKPINK
 9. The Chainsmokers
 10. Linkin Park

Ahogy a Spotify rangsoraiból látszik, az emberiség évek óta nem száll le a pop-hiphop-elektronikus szentháromság zenevonatról. Vajon 2021-ben folytatódik a trend, és temethetjük például a rockot és a hangszeres zenét, vagy jobban elmerülünk a most trendi stílusokban?

Címlapfotó: The Weeknd-Billboard

Ge. Á.