Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Merjünk jegyet ajándékozni karácsonyra?

2020. december 19. 12:00
Az elmúlt években egyre többen döntöttek úgy, hogy tárgyak helyett élményeket ajándékoznak karácsonyra, például belépőjegyeket. Az idén a járvány miatt rengeteg fesztivál, koncert, előadás, rendezvény maradt el – és azokkal a jegyekkel, amiknek annyira örültünk tavaly karácsonykor, végül nem vettük semmi hasznát. Vajon ez a tapasztalat mennyire bátortalanította el azokat, akik ilyen ajándékban gondolkoztak?

Hogy ezt kiderítsük, megkérdeztünk három különböző profilú veszprémi jegyárusítót, milyen tapasztalataik vannak az idei ünnepi időszakkal kapcsolatban?

A Veszprémi Petőfi Színház már az első hullám idején is példamutatóan reagált: amint júniusban lehetővé vált – először csak szabad téren – előadásokat szervezni, rögtön elkezdtek az elmaradt előadások pótlásán dogozni, hogy közönségük ne maradjon le azokról a darabokról, amelyekre bérletet váltott. Amikor megkérdeztük őket, mire számíthat, aki színházbérletet ajándékozna karácsonyra, ezúttal is ugyanilyen hozzáállást ígértek.

“Filozófiánk, hogy ne engedjük el nézőink kezét és minden helyzetben közösségben maradjunk a közönséggel. Tavaszi bérletkör néven újraindítjuk bérletezésünket, melynek keretében az eddig megvásárolt, de fel nem használt bérleteket is átforgatjuk. Minden olyan régi és új bérletesünket várjuk, aki a kialakult helyzet miatt nem mert, nem tudott bérletet váltani az őszi időszakban. Szabadbérletes rendszerben garantáljuk, hogy minden előadást teljesítünk. Ahogy minden évben, úgy most is lehetőségük van a színházkedvelőknek ajándékutalványt is vásárolni, mely – a helyzetre való tekintettel – hosszabb beváltási lehetőséggel vehető igénybe”.

Most üres a nézőtér, de senki nem marad le azokról a darabokról, amire bérletet váltott (fotó: Domján Attila / vehir archív)Most üres a nézőtér, de senki nem marad le azokról a darabokról, amire bérletet váltott (fotó: Domján Attila / vehir archív)

Hozzátették, addig is igyekeznek tartani a kapcsolatot közönségükkel, amíg nincs lehetőség előadásokat tartani, és tapasztalataik szerint a színházi bérletek és ajándékutalványok továbbra is keresettek a karácsonyi időszakban.

“Bár kapuink zárva tartanak, de nézőink nagyon kitartóak, pozitívak, és vágynak vissza a Veszprémi Petőfi Színházba! A „Maradj otthon, majd mi megyünk!” programunkkal az ÉLŐ SZÍNHÁZAT visszük el lakókörnyezetekbe, így a színház feltöltő és gyógyító erejével segítjük elfogadni a szigorú szabályokat, kitartásra bírni az ÉLŐ kulturális élményre kiéhezett embereket.

Hálásak érte nagyon a nézőink, mely hálát – pandémiás időszakban is - számos bérlet, illetve a karácsony közeledtével egyre több ajándékutalvány vásárlásával fejezik ki. Emellett hatalmas érdeklődéssel várják a Veszprémi Petőfi Színház újranyitását  és az újratervezett színházi évadot.”

Levélben érdeklődtünk a Hangvillában is, mennyire vetette vissza a jegyeladásokat a pandémia? 

“A Hangvilla az ide vonatkozó kormányrendelet szerint 2020. november 11-én bezárt, az előadások elmaradnak, a jegypénztárak nem üzemelnek. Erről a helyi sajtót, helyi lapokat, illetve honlapunkon, Facebook-oldalunkon a vendégeinket időben tájékoztattuk. Az a tapasztalatunk, hogy ennél fogva a kereslet 100%-osan visszaesett. Az emberek lehetősége a kulturált szórakozásra és társasági életre 100%-ban lecsökkent.  Mivel a jelenlegi jogi helyzetben nem tudjuk, mikor tudunk kinyitni, ezért előadásokat a távolabbi jövőbe szerveznek művészeti együtteseink, programszervezőink.”

Egy ilyen, távolabbi jövőbe szervezett programot ajánlottak a figyelmünkbe: Veszprém Város Vegyeskara karácsonyi koncertjét, amit rendhagyó módon két karácsony között félúton, 2021. június 24-én rendeznek meg. A Hangvilla honlapján egyébként két tavaszra halasztott eseményre: Ráskó Eszter stand up estjére és az Apacuka zenekar gyermekkoncertjére is találtunk még szabad jegyeket.

Az emberek optimisták és vágynak a kulturális csemegékre (Fotó: Kovács Bálint / vehir archív)Az emberek optimisták és vágynak a kulturális csemegékre (Fotó: Kovács Bálint / vehir archív)

Nagyobb az optimizmus a VeszprémFest háza táján. A jövő nyári rendezvénysorozat több fellépőjét bejelentették már – visszatér Veszprémbe Tom Jones és Jamie Cullum is –, így a jegyértékesítés is megindult az elmúlt hetekben. Kérdéseinkre Mészáros Zoltán fesztiváligazgató válaszolt, aki elmondta: valóban érzékelhető volt az elmúlt években, hogy a koncertjegy népszerű karácsonyi ajándékká vált, tavaly minden idők legjobb eladásait produkálták az ünnepi időszakban, és ha nincs a koronavírus, akkor a 2020-as (végül elmaradt) fesztivál történetének legnagyobb jegybevételét könyvelhette volna el. A márciusi korlátozások gyakorlatilag teljesen megölték a jegyértékesítést,  és tartottak tőle, hogy a mostani, év végi lezárások hasonló következményekkel járnak majd.

Ezzel szemben a fesztiváligazgató arról számolt be, hogy meglepően jó eredményeket produkálnak – persze a számok nem közelítik meg az előző évi eladásokat, de már nagyjából hatvan százaléknál tartanak. 

Mészáros Zoltán megjegyezte: van ugyan kockázat abban, hogy ennyire bizonytalan környezetben több mint fél évre előre kötnek le előadókat, de másképp nem megy: a VeszprémFesthez hasonló kis fesztiválok jövő évi programja mostanra már mindenütt kikristályosodik, hiszen a nagy sztárok nemzetközi turnéit nem két nap megszervezni, mindenkinek előre kell gondolkoznia a piacon. Ami a közönséget illeti, úgy látja, hogy az emberek egyfelől optimisták az oltásokról érkező pozitív hírek miatt, másrészt elegük van már a bezártságból és vágynak a kulturális csemegékre, így a jelenlegi nehéz körülmények ellenére is nyitottak a jegyvásárlásra.

Ha valaki még nem döntötte el, mivel lepné meg szeretteit, érdemes pozitív várakozásokkal tekinteni a jövőbe, és jegyet ajándékozni karácsonyra. A cikkünkben megszólaltatott intézményeket, rendezvényszervezők kínálatáról a honlapjaikon tájékozódhatnak:

Schöngrundtner Tamás
további cikkek
Krisztus sebeit is magán viselte a szentéletű veszprémi apáca, mégis alig ismerjük az életét kereszténység Krisztus sebeit is magán viselte a szentéletű veszprémi apáca, mégis alig ismerjük az életét A Szentatya májusban döntött arról, hogy Bódi Mária Magdolnát a boldogok sorába emeli, ezzel a Veszprémhez kötődő szentéletű személyek között Szent István, Boldog Gizella, Szent Imre, Szent Margit mellett immáron a vértanúhalált halt fiatal lányt is tisztelhetik a keresztény katolikusok. Van viszont még egy olyan ember, akinek élete összefonódott Veszprémmel, mégis Olaszországban sokkal nagyobb kultusz övezi a nevét, mint Magyarországon. Boldog Ilona a mai Margit-romok között élte az életét, a legendák pedig arról szólnak, hogy itt több csoda is történt az apácával, de mindez csupán egy középkori egyházpolitikai vita miatt lett szélesebb körben ismert. tegnap 15:21 Perverz magyar népmesék? Perverz magyar népmesék? Mindig is arra vágytam, hogy felnőtt fejjel megmutathassam a kislányomnak a kedvenc meséimet, és közösen átéljük újra azt a varázslatos világot. Nem úgy képzeltem azonban, hogy zavartan nézek, hol a gyerekre, hol a tévére, hogy vajon ő is látta-e, amit én láttam. 2024. június 17. 16:01 Kiosztották a Magyar Mozgókép Díjakat Kiosztották a Magyar Mozgókép Díjakat A Semmelweis kapta a legjobb játékfilmnek járó díjat, a legjobb rendező pedig annak alkotója, Koltai Lajos lett. Breier Ádám, a Lefkovicsék gyászolnak rendezője bizonyult a legjobb elsőfilmesnek, a Bolond Istók pedig a legjobb tévéfilmnek járó elismerést vihette haza a veszprémi Petőfi Színházban tartott szombat esti gálán. 2024. június 16. 15:05 „Még a beton is érzéki” - bemutatták a Kaláka filmet „Még a beton is érzéki” - bemutatták a Kaláka filmet A Magyar Mozgókép Fesztiválon mutatták be az ötvenöt éve alakult Kaláka együttesről szóló másfél órás dokumentumfilmet, noha az is kiderül belőle, nem szeretik, ha a Kaláka szócska után még az ’együttes’ is odakerül, hiszen a Kaláka önmagában is a közös munkára, a szórakozva dolgozásra utal. 2024. június 15. 21:45

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.