Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. július 27. Olga
Veszprém
23°C
2024. július 27. Olga
Veszprém
23°C

Merjünk jegyet ajándékozni karácsonyra?

2020. december 19. 12:00
Az elmúlt években egyre többen döntöttek úgy, hogy tárgyak helyett élményeket ajándékoznak karácsonyra, például belépőjegyeket. Az idén a járvány miatt rengeteg fesztivál, koncert, előadás, rendezvény maradt el – és azokkal a jegyekkel, amiknek annyira örültünk tavaly karácsonykor, végül nem vettük semmi hasznát. Vajon ez a tapasztalat mennyire bátortalanította el azokat, akik ilyen ajándékban gondolkoztak?

Hogy ezt kiderítsük, megkérdeztünk három különböző profilú veszprémi jegyárusítót, milyen tapasztalataik vannak az idei ünnepi időszakkal kapcsolatban?

A Veszprémi Petőfi Színház már az első hullám idején is példamutatóan reagált: amint júniusban lehetővé vált – először csak szabad téren – előadásokat szervezni, rögtön elkezdtek az elmaradt előadások pótlásán dogozni, hogy közönségük ne maradjon le azokról a darabokról, amelyekre bérletet váltott. Amikor megkérdeztük őket, mire számíthat, aki színházbérletet ajándékozna karácsonyra, ezúttal is ugyanilyen hozzáállást ígértek.

“Filozófiánk, hogy ne engedjük el nézőink kezét és minden helyzetben közösségben maradjunk a közönséggel. Tavaszi bérletkör néven újraindítjuk bérletezésünket, melynek keretében az eddig megvásárolt, de fel nem használt bérleteket is átforgatjuk. Minden olyan régi és új bérletesünket várjuk, aki a kialakult helyzet miatt nem mert, nem tudott bérletet váltani az őszi időszakban. Szabadbérletes rendszerben garantáljuk, hogy minden előadást teljesítünk. Ahogy minden évben, úgy most is lehetőségük van a színházkedvelőknek ajándékutalványt is vásárolni, mely – a helyzetre való tekintettel – hosszabb beváltási lehetőséggel vehető igénybe”.

Most üres a nézőtér, de senki nem marad le azokról a darabokról, amire bérletet váltott (fotó: Domján Attila / vehir archív)Most üres a nézőtér, de senki nem marad le azokról a darabokról, amire bérletet váltott (fotó: Domján Attila / vehir archív)

Hozzátették, addig is igyekeznek tartani a kapcsolatot közönségükkel, amíg nincs lehetőség előadásokat tartani, és tapasztalataik szerint a színházi bérletek és ajándékutalványok továbbra is keresettek a karácsonyi időszakban.

“Bár kapuink zárva tartanak, de nézőink nagyon kitartóak, pozitívak, és vágynak vissza a Veszprémi Petőfi Színházba! A „Maradj otthon, majd mi megyünk!” programunkkal az ÉLŐ SZÍNHÁZAT visszük el lakókörnyezetekbe, így a színház feltöltő és gyógyító erejével segítjük elfogadni a szigorú szabályokat, kitartásra bírni az ÉLŐ kulturális élményre kiéhezett embereket.

Hálásak érte nagyon a nézőink, mely hálát – pandémiás időszakban is - számos bérlet, illetve a karácsony közeledtével egyre több ajándékutalvány vásárlásával fejezik ki. Emellett hatalmas érdeklődéssel várják a Veszprémi Petőfi Színház újranyitását  és az újratervezett színházi évadot.”

Levélben érdeklődtünk a Hangvillában is, mennyire vetette vissza a jegyeladásokat a pandémia? 

“A Hangvilla az ide vonatkozó kormányrendelet szerint 2020. november 11-én bezárt, az előadások elmaradnak, a jegypénztárak nem üzemelnek. Erről a helyi sajtót, helyi lapokat, illetve honlapunkon, Facebook-oldalunkon a vendégeinket időben tájékoztattuk. Az a tapasztalatunk, hogy ennél fogva a kereslet 100%-osan visszaesett. Az emberek lehetősége a kulturált szórakozásra és társasági életre 100%-ban lecsökkent.  Mivel a jelenlegi jogi helyzetben nem tudjuk, mikor tudunk kinyitni, ezért előadásokat a távolabbi jövőbe szerveznek művészeti együtteseink, programszervezőink.”

Egy ilyen, távolabbi jövőbe szervezett programot ajánlottak a figyelmünkbe: Veszprém Város Vegyeskara karácsonyi koncertjét, amit rendhagyó módon két karácsony között félúton, 2021. június 24-én rendeznek meg. A Hangvilla honlapján egyébként két tavaszra halasztott eseményre: Ráskó Eszter stand up estjére és az Apacuka zenekar gyermekkoncertjére is találtunk még szabad jegyeket.

Az emberek optimisták és vágynak a kulturális csemegékre (Fotó: Kovács Bálint / vehir archív)Az emberek optimisták és vágynak a kulturális csemegékre (Fotó: Kovács Bálint / vehir archív)

Nagyobb az optimizmus a VeszprémFest háza táján. A jövő nyári rendezvénysorozat több fellépőjét bejelentették már – visszatér Veszprémbe Tom Jones és Jamie Cullum is –, így a jegyértékesítés is megindult az elmúlt hetekben. Kérdéseinkre Mészáros Zoltán fesztiváligazgató válaszolt, aki elmondta: valóban érzékelhető volt az elmúlt években, hogy a koncertjegy népszerű karácsonyi ajándékká vált, tavaly minden idők legjobb eladásait produkálták az ünnepi időszakban, és ha nincs a koronavírus, akkor a 2020-as (végül elmaradt) fesztivál történetének legnagyobb jegybevételét könyvelhette volna el. A márciusi korlátozások gyakorlatilag teljesen megölték a jegyértékesítést,  és tartottak tőle, hogy a mostani, év végi lezárások hasonló következményekkel járnak majd.

Ezzel szemben a fesztiváligazgató arról számolt be, hogy meglepően jó eredményeket produkálnak – persze a számok nem közelítik meg az előző évi eladásokat, de már nagyjából hatvan százaléknál tartanak. 

Mészáros Zoltán megjegyezte: van ugyan kockázat abban, hogy ennyire bizonytalan környezetben több mint fél évre előre kötnek le előadókat, de másképp nem megy: a VeszprémFesthez hasonló kis fesztiválok jövő évi programja mostanra már mindenütt kikristályosodik, hiszen a nagy sztárok nemzetközi turnéit nem két nap megszervezni, mindenkinek előre kell gondolkoznia a piacon. Ami a közönséget illeti, úgy látja, hogy az emberek egyfelől optimisták az oltásokról érkező pozitív hírek miatt, másrészt elegük van már a bezártságból és vágynak a kulturális csemegékre, így a jelenlegi nehéz körülmények ellenére is nyitottak a jegyvásárlásra.

Ha valaki még nem döntötte el, mivel lepné meg szeretteit, érdemes pozitív várakozásokkal tekinteni a jövőbe, és jegyet ajándékozni karácsonyra. A cikkünkben megszólaltatott intézményeket, rendezvényszervezők kínálatáról a honlapjaikon tájékozódhatnak:

Schöngrundtner Tamás
további cikkek
Egyszere lett más, mégis ugyanolyan a Kossuth utcán a veszprémi DJ-nek köszönhetően Egyszere lett más, mégis ugyanolyan a Kossuth utcán a veszprémi DJ-nek köszönhetően Bátor vállalkozás egy DJ részéről hozzányúlni és újragondolni olyan dalokat, amikhez az emberek ezerféle módon kötődnek. Márpedig a Rubber Puppet Kossuth utcánja olyan a veszprémieknek, mint például a Nélküled a magyar válogatott szurkolóinak, vagy az Azért vannak a jó barátok egy osztálytalálkozón. DJ Thomas viszont pontosan érti, hogy milyen az a bizonyos veszprémi életérzés, hiszen ő is itt volt gyermek, majd fiatal felnőtt, közben pedig állandó szereplője lett a veszprémi buliknak a DJ-pult mögött. Nem is volt kérdés, hogy első saját remixében a Kossuth utcánt dolgozza fel. Megkerestük a DJ-t, hogy elmeséje a dal megszületésének történetét. tegnap 12:08 Csak Zene: különleges kiállítás nyílt a művészetek kereszteződéséből a KUNSZT!-ban Csak Zene: különleges kiállítás nyílt a művészetek kereszteződéséből a KUNSZT!-ban A Danubia Zenekar, a Budapesti Metropolitan Egyetem (METU) és a KUNSZT! közös szervezésében rendhagyó kiállítás nyílt július 24-én, amely augusztus 24-ig tekinthető meg a Kunszt! kávézóban. A "Csak Zene" című tárlat egy hármas együttműködés eredménye, amely az előadó-művészet, a vizuális művészet és a design világát ötvözi. 2024. július 24. 20:54 Indul a Kőfeszt – a nyugalom fesztiválja, a Pannon Egyetem támogatásával Indul a Kőfeszt – a nyugalom fesztiválja, a Pannon Egyetem támogatásával Immár a hatodik alkalommal rendezik meg a Kőfesztivált, július 31-től augusztus 4-ig. Összesen 120 programmal várják az érdeklődőket, 6 településen, és 12 helyszínen. 2024. július 23. 14:59 Egy kis kreativitással életre szóló élményt szerzett magának egy fiú a VeszprémFesten VeszprémFest Egy kis kreativitással életre szóló élményt szerzett magának egy fiú a VeszprémFesten Nem egyedi eset egy koncerten vagy sportmérkőzésen az, amikor a közönségből egy jól látható táblára felírt üzenet célba ér, így pedig valaki boldog tulajdonosa lehet egy meznek, kedvence dobverőjének és még sorolhatnánk az így új gazdára lelt relikviákat. Az idei VeszprémFesten a Milky Chance koncertjén viszont egy fiatalember egészen más üzenetet fogalmazott meg a tábláján, ami aztán célba is ért, örökre szóló élményt adva neki. 2024. július 22. 14:30

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.