Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Mindennél nagyobb szükségünk van most a hitre, a reményre és a szeretetre

2020. december 12. 19:45
Meggyulladt a harmadik gyertya is a város adventi koszorúján, melyet Sótonyi Mónika önkormányzati képviselő és Megyesi Ferenc atya gyújtottak meg szombaton a Várban.

Egyre közelebb járunk a karácsonyhoz és az év végéhez, amikor mindenki egy kicsit elgondolkodik azon, milyen esztendőt is hagy maga után. „2020 mondhatni az újratervezés és az átértékelés éve lesz” – vélekedett Sótonyi Mónika az advent harmadik hétvégéjén tartott ünnepségen. Az elmúlt esztendő számos kihívással állított szembe bennünket, a legnagyobb küzdelmet pedig az egészségünk megóvása jelentette. E tekintetben Veszprémben példaértékű összefogás jött létre az idősek megsegítésére, mert csodák és csodás lelkek még léteznek.

„Ez hatalmas jelentőséggel és üzenettel bír számunkra, különösképp advent időszakában. Ezek a megmozdulások bizonyítják, hogy az emberi jóság létezik, és ezt nem szabad elfelejtenünk” – hangsúlyozta a képviselő.

Adventvasárnap előestéjén a harmadik gyertya lángja is fellobbant az adventi koszorún, a hit és a remény után a szeretet lángja. Erre a három érzésre óriási szükségünk van a képviselő szerint, és folyamatosan erősítenünk és táplálnunk kell őket magunkban, hiszen ezek segítenek túljutni a nehézségeken – különösen most, amikor valószínűleg rendhagyó karácsonynak nézünk elébe. Mégis, muszáj optimistának maradnunk és hinnünk azt, hogy az idei adventi időszak és a karácsony egyben az egészségünk és a lelkünk megerősödésének ünnepe is.

„Bízzunk benne, hogy jövőre már a megszokott rendben ünnepelhetünk, azonban a legfontosabb most az, hogy Szenteste kikkel állhatunk a karácsonyfa körül, és nem az, mi kerül a fa alá.

A tárgyakat és a giccs helyét váltsa fel az érzékenység, az odafigyelés, a törődés és az igaz szeretet!”

Megyesi Ferenc atya ünnepi beszédében a valódi öröm fontosságára hívta fel a figyelmet, hiszen az ezüstvasárnapként is számon tartott harmadik advent vasárnap az egyházi világban az öröm vasárnapjaként ismert. Megyesi szerint talán furcsa lehet örömről beszélni 2020-ban, mikor az év inkább félelemmel és rettegéssel teli volt, és ha akadt is részünk apró örömökben, azok csak pillanatnyiak voltak. „Karácsony ünnepéhez közeledve azonban arra az örömre készülünk, ami nemcsak egy-egy pillanatig tart, hanem az ember egész életét áthatja. Ez az öröm pedig nem más, mint az a tudat, hogy Jézus Krisztus eljött hozzánk, emberré lett értünk. Ezzel az örömmel kell előretekintsünk nem csak a karácsonyi időszakra, a jövő évre, hanem az egész életünkre, amely az örök életben is folytatódik” – emelte ki az atya.

Az ünnepségen a várakozás, a vágyakozás szépségére emlékeztetett Palásthy Bea színművész is, aki Pilinszky János gondolatait idézte fel adventről.

Bertalan Melinda
Kovács Bálint
további cikkek
A teremtett környezetre vigyáznak Veszprémben is IKSZ A teremtett környezetre vigyáznak Veszprémben is Teremtésvédelem. A Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) így nevezi azt, amit a köznyelvben általában csak környezetvédelemnek, ugyanakkor hasonló módon közelítik meg a politikai pártnál is ezt a témát. Ennek a része volt a szerdán tartott országos szemétszedési akció, amihez a veszprémi fiatal kereszténydemokraták is csatlakoztak. ma 15:41 Szeglethyről nevezték el a házasságkötő termet Szeglethyről nevezték el a házasságkötő termet Szinte nincs olyan veszprémi, akinek ne lennének szép emlékei a Városháza kis házasságkötő terméről: akár a saját esküvő, akár barátok, rokonok egybekelése révén. A helység kedd óta Szeglethy György egykori polgármester nevét viseli. tegnap 21:41 Töltsük fel játékokkal a játszótéri homokozókat! Töltsük fel játékokkal a játszótéri homokozókat! Ismét megszervezi gyereknapi akcióját a Híd a Városért képviselőcsoportja: idén is várják a veszprémiektől azokat a használt, de még jó állapotban lévő játékokat, amelyeket gyereknap alkalmából a város játszóterein helyeznek majd el. ma 8:12 Belenyúlhat a kormány az üzemanyagárba Belenyúlhat a kormány az üzemanyagárba A beavatkozást fogom javasolni holnap a kormánynak – így válaszolt az Index kérdésére Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter arra, hogy szerdán dönt a kormány az üzemanyagárak esetleges szabályozásáról.  tegnap 12:56

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.