2021. március 3.
//
Kornélia névnap

A Tématerületi Kiválósági Program 2020 keretében valósul meg a Pannon Egyetem környezetvédelmi és nanotechnológiai projektje

2020. december 8. 8:25
Pannon Egyetem
A Pannon Egyetemen 2020. augusztus 1. és 2021. július 31. között valósul meg az a pályázati program, amely a környezeti változások légkörre és felszíni vizekre gyakorolt hatásával, valamint funkcionális nanoanyagok és szenzorok alkalmazásorientált kutatás-fejlesztésével foglalkozik. A projekt a Tématerületi Kiválósági Program 2020 (TKP2020-IKA-07) Intézményi Kiválóság alprogramja keretében a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivataltól 700 000 000 Ft forint támogatást kapott.

Napjainkban környezetünk, elsősorban a légkör illetve felszíni vizeink állapota földtörténetileg is példátlan sebességgel változik, aminek legfőbb oka az egyre növekvő léptékű emberi tevékenység. A rendkívül gyors környezeti változások hatásainak megértése valamint a kiváltó okok, az emberi tevékenység környezetre gyakorolt hatásainak mérséklése a környezetbarát technológiák fejlesztésén keresztül kiemelt jelentőségű. A projekt keretében a környezeti változások légkörre és felszíni vizekre gyakorolt hatásait vizsgálják, valamint kidolgozásra kerülnek a környezetterhelés jelentős mértékű csökkentését biztosító technológiai megoldások is. Így például fejlesztésre kerülnek üvegházhatású gázok befogására és felhasználára irányuló eljárások, de olyan irányú vizsgálatok is ide tartoznak, mint a hulladékok újrahasznosítási lehetőségei, az öntisztító antibakteriális felületi védőréteg kialakítása, valamint a felszíni vizek mikroszennyezőinek feltárása és eltávolítása is.

A nanotechnológiai kutatások összefogják a PE Bio-nanotechnológiai és Műszaki Kémiai Kutatóintézetében, Transzlációs Glikomika Lendület Kutatócsoportjában, valamint Mérnöki és Műszaki Informatikai Karainak különböző kutatólaboratóriumaiban folyó nemzetközi színvonalú K+F+I tevékenységet a nanodiagnosztikai eljárások kidolgozása, a korszerű nanoszerkezetű anyagok előállítása és a szenzorfejlesztések területén.

„Bionanotechnológiai kutatásaink során glikomikai-mikrofluidikai technológián alapuló rákdiagnosztikai eljárások fejlesztését végezzük, amelyek lehetővé teszik a kóros elváltozások korai, minimálisan invazív detektálását. Biomolekulákon alapuló önszerveződő nanostruktúrákat hozunk létre, amelyekből környezeti monitorozásra alkalmas bioszenzorok érzékelőrétegei alakíthatók ki. Szenzorok fejlesztéséhez és alkalmazásához szükséges jelfeldolgozási és adatelemzési módszerek fejlesztését és alkalmazástechnikai vizsgálatait végezzük. Kiemelt figyelmet fordítunk a tématerületen elért tudományos eredmények gyakorlati hasznosítására, amit a vállalkozói szférával közös, folyamatban lévő GINOP pályázatok teljesítésével kívánunk elérni. Ennek keretében pl. az EGIS Zrt-vel együttműködésben kontrollált hatóanyag leadású mikro- és nanorészecskék előállításán dolgozunk, míg a Thermofoam Kft.-vel közösen hőtárolásra képes, épületszerkezeti elemekbe integrálható nano- és mikrokapszulák fejlesztését végezzük.” – mondta el Dr. Vonderviszt Ferenc rektorhelyettes, a kutatás szakmai vezetője.

vehir.hu

További cikkek

Most először indult képzés távoktatási tagozaton a Pannon Egyetemen
Most először indult képzés távoktatási tagozaton a Pannon Egyetemen
A Pannon Egyetem Modern Filológiai és Társadalomtudományi Kar most februárban induló szemeszterében már távoktatási formában is elkezdhettek képzést a hallgatók.
Tornateremmel bővül a bakonynánai iskola
Tornateremmel bővül a bakonynánai iskola
245 millió forintos kormányzati támogatásból épül új tornaterem Bakonynánán. A hírt pénteken jelentették be.
2023-tól megújulnak az érettségi általános vizsgakövetelményei
2023-tól megújulnak az érettségi általános vizsgakövetelményei
Megújulnak az érettségi általános vizsgakövetelményei 2023-tól: még nagyobb szerepe lehet a vizsgákon a tanulói kreativitásnak, problémamegoldó készségnek - tájékoztatott az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) kedden
Várja leendő diákjai jelentkezését a Snétberger Központ
Várja leendő diákjai jelentkezését a Snétberger Központ
Elindult a jelentkezés a Snétberger Zenei Tehetség Központ 11. évfolyamára. Az idén jubileumát ünneplő Snétberger Program keretén belül hatvan hátrányos helyzetű, elsősorban roma származású fiatal kezdheti meg tanulmányait júniusban a Nemzeti Tehetség Központ felsőörsi központjában. A járványhelyzetre való tekintettel idén online formában várják a bemutatkozó videókat a www.meghallgatunk.hu oldalon 2021. április 30-ig.
Jelentősen nőtt a mesterképzésre jelentkezők száma a Pannon Egyetemen
Jelentősen nőtt a mesterképzésre jelentkezők száma a Pannon Egyetemen
A 2021. évi keresztféléves felvételi adatok alapján látható, hogy nő az érdeklődés a mesterképzések iránt a Pannon Egyetemen.