Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. május 19. Ivó, Milán
Veszprém
22°C
2024. május 19. Ivó, Milán
Veszprém
22°C

Írásban válaszolt a veszprémiek kérdéseire a polgármester

2020. december 5. 4:00
Mivel a jelenlegi helyzetben nem lehet közmeghallgatást rendezni, Porga Gyula polgármester írásban fogadta a kérdéseket és mindenkinek személyesen válaszolt. Néhány, sokak által felhozott témával kapcsolatban közleményben is összefoglalta álláspontját.

Parkolási problémák a lakótelepeken

"Nem egyedi és nem újkeletű a gond, miszerint kevés a parkolókapacitás a lakókörzetekben. A lakótelepi házak tervezésekor, építésekor jóval kevesebb személyautó szelte az utakat, azonban mára szinten minden háztartásban van legalább egy, de inkább több autó, nem beszélve arról, hogy sokan a céges járművekkel is hazajárnak. Az elmúlt négy évben rohamosan, 4000-rel (!) nőtt meg a gépjárművek száma Veszprémben. Az önkormányzat folyamatosan keresi a megoldásokat ezekre a problémákra, jelenleg a készítés utolsó stádiumában van a város parkolás fejlesztési koncepciója, mely remélhetőleg megfelelő gyakorlati megoldásokat hoz a parkolóhiány különböző formáira."

Buszok színvonala

A V-Busz megalapításával az volt a víziónk 2018-ban, hogy a helyi buszközlekedés színvonalát középtávon jelentős mértékben, európai szintre emeljük. A szolgáltatás színvonalának további emeléséhez új autóbuszok működésbe állítása szükséges, azonban egy flotta beszerzésére nincs önálló forrásunk. Magyarország új buszstratégiai koncepciójával összhangban új EURO6-os dízel és elektromos buszokat kívánunk beszerezni."

A vasútállomás és környékének rendezése

"A vasútállomás épületei a MÁV Zrt. tulajdonában vannak, azonban az önkormányzat egyértelmű szándéka a 2023-as évre rendezni a környezetet. Első lépésként a nappali centrum költöztetését tűztük célul, és a szintén zavaró képet nyújtó szociális bérlakások is elköltöznek a vasútállomásról a jövő évben."

Mikor készül már el az új uszoda? 

"Igen, igen. Több évtizedes álom válik valóra, ha 2021 tavaszán megnyílik a veszprémi uszoda. Az építkezés az eredeti ütemtervek szerint halad, az épület már most is impozáns látványt nyújt a 8-as útról. Az új uszoda az ország egyik legmodernebb létesítménye lesz, mely egyaránt kiszolgálja majd az élsportolók, a hobbi sportolók és az utánpótlás nevelés edzéseit is." 

Mi lesz az egykori gyerekkórházzal? 

"Az Erzsébet liget zöldjében szégyenfoltként csúfítja a várost a méltatlanul elhanyagolt egykori gyerekkórház. Természetesen, ez a városvezetés szemét is szúrja, és az a jó hírem, hogy az épület felújítási tervei elkészültek. Tervünk, hogy a 2023-as programsorozat kiemelt fejlesztéseként új funkciókkal töltsük meg a teret. Koncepciónk egy olyan intézmény kialakítása, ahová tánc és más mozgáskultúrával foglalkozó együttesek, csoportok is beköltözhetnek. A cél, hogy az eddig helyszűke miatt más városokba kényszerülő művészeti csoportok és kulturális egyesületek koncentráltan jelenjenek meg a város életében, ezzel is színesítve a város által nyújtott kulturális, sport kínálatot, valamint a családokra koncentrálva olyan lehetőség kiépítése, ahol felnőtt és gyermek egyidőben tudja szabadidejét hasznosan eltölteni."

Mi lesz a régi bútorgyár épületével? 

"Jelen pillanatban is zajlanak a tárgyalások a tulajdonossal, az önkormányzat feltett szándéka megszerezni a területet, melyhez a külső forrás bevonása is fontos, de reményeink szerint rövidesen jó hírekkel szolgálhatunk a terület hasznosítását illetően is."

Fakivágások városszerte

"Fontos adat, hogy 2010 óta 2497 kivágott fával szemben 4007 fát ültettünk, ami tíz év alatt 1510 fa többletet jelent. A közterületi fák kivágása az országos jogszabály és az önkormányzati rendelet értelmében minden esetben fakivágási engedély birtokában történik. Ezek az engedélyek egyben azt is rögzítik, hogy a kivágott fát hogyan és mivel szükséges pótolni (minden esetben kötelező a pótlás). Ezek a pótlások nem minden esetben a kivágott fa helyén történnek, vagy azért, mert ott éppen nem indokolt, vagy azért mert ott éppen nem lehetséges. Az ültetéseknél természetesen fontos figyelembe venni a növények élettani szükségleteit és a közmű érintettségeket is az esztétikai szempontokon túl. Igyekszünk minél több zöldfelületet kialakítani, a meglévőket megóvni, mert tudjuk, hogy az a fenntartható jövő egyik kulcsa."

Még több bicikliutat! 

"Több mint 16 kilométernyi kerékpárutat és kerékpározható utat építettünk és alakítottunk ki az elmúlt években a városon belül és a városból kivezetve is. Elkészült a Szabadságpuszta és a Nemesvámos felé vezető út, és kerékpárral elérhető a déli intézményközpont a belvárostól, vagy a belváros a vasútállomástól. Itt azonban nem állnak meg a kerékpárosbarát fejlesztések, hamarosan megkezdődik a Felsőörs, illetve Márkó-Bánd és a gyulafirátóti kerékpárutak építése is."

Meddig kell még kerülgetni a munkásokat a Pápai úton? 

"A Pápai út építése az északi iparterület közlekedésfejlesztéseként valósul meg. A hatalmas projekt részeként készült el a Henger utca, újult meg a burkolat a Kistó utcában és készült el a kelet-nyugati főtengely is. A projekt legnagyobb fejlesztési eleme a Pápai út burkolatjavítása és kiépítése. Az építkezés valóban sok időt vesz igénybe, de ha elkészül és könnyedén autózhatunk majd a város egyik végéből a másikba nagy kerülő nélkül, megértjük, hogy megérte az a néhány hónap bosszankodás. "

Miért van elkerítve az Erzsébet ligetnél a zeneiskola? Mi történik ott megint, amikor alig pár éve újult meg az épület? 

"A 2015-ös külső megújítás után, most az épület belső terei is megújulhatnak, új funkciókat kaphatnak a Modern Városok Programnak köszönhetően. A teljesen megújult zeneiskola nem csupán oktatási helyszínként lesz jelen Veszprém életében, hanem egy úgynevezett kulturális tér funkcióját is betölti majd, ahol évi 9-10 ezer fős látogatottságra lehet számítani. A zenének és a zenei nevelésnek komoly hagyománya van Veszprémben, a Kulturális Negyed kialakításának pedig kiemelet eleme a zeneiskola fejlesztése. A megújítás mindenki számára hasznos, értékes lesz és a tervek szerint a következő tanévet már az új épületben kezdhetik meg a gyerekek. "

Milyen építkezés zajlik a stadionnál? Felújítják talán az épületet? 

"A stadion felújítása természetesen szerepel a hosszútávú terveink között, azonban jelenleg a tornászgyakorló építése zajlik, mely a tervek szerint 2021. december 31-re készül el és 230 diáknak biztosít majd minőségi, eredményesebb edzési lehetőséget, hogy az utánpótlásképző bázisként szereplő Veszprémi Torna Club tagjai európai színvonalú létesítményben készülhessenek a magyar és nemzetközi versenyekre egyaránt. "

Nagyon szeretjük a Veszprémi Állatkertet, jó látni, hogy épül-szépül. Várható még fejlesztés a vadasparkban? 

"A térség legnagyobb turisztikai vonzerővel bíró épülete méltán népszerű országos és európai szinten is. Az elmúlt években a Modern Városok Programnak köszönhetően az állatkert történetének legnagyobb fejlesztéssorozata valósult meg: oktatóház, tevekifutó, dzseláda ház, élményjátszótér, medveház, oroszlánkifutó, látványkifutó, szavanna stég is épült, de természetesen számos ötlet vár még megvalósításra az intézményben, hogy továbbra is vonzó legyen a családok számára és egésznapos kikapcsolódási lehetőséget biztosítson kicsiknek és nagyoknak egyaránt."
 

vehir.hu
további cikkek
Az iskola, amely 50 éve a gyerekeké Az iskola, amely 50 éve a gyerekeké Fennállásának fél évszázados jubileumát ünnepelhette pénteken a veszprémi Hriszto Botev Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola. tegnap 16:33 A honvédelem napja a magyar társadalom napja is A honvédelem napja a magyar társadalom napja is Hatodik alkalommal rendezik meg a Honvédelmi Napot Veszprémben, ennek alkalmából tartottak péntek délelőtt az Agóra Veszprém Kulturális Központban ünnepi állománygyűlést a Légi Műveleti Vezetési és Irányítási Központ katonái. tegnap 14:17 Egyre több az idős, beteg, munkaképtelen hajléktalan ember Egyre több az idős, beteg, munkaképtelen hajléktalan ember A hajléktalanok körében végzett szokásos február 3-ai országos felmérés szerint egyre több közöttük az idős, beteg, munkaképtelen ember. 2024. május 17. 14:20 Navracsics Tibor a közigazgatás várható fejlesztéseiről beszélt Veszprémben Navracsics Tibor a közigazgatás várható fejlesztéseiről beszélt Veszprémben A magyar kormány célja az, hogy 2030-ra az Európai Unió egyik legélhetőbb országává váljon, ebben pedig a területfejlesztési politikának, valamint az ettől elválaszthatatlan közigazgatási rendszernek kiemelt szerepe van. Mindezt Navracsics Tibor, közigazgatási és területfejlesztési miniszter mondta csütörtökön Veszprémben a VEAB szakmai konferenciáján, ahol az is kiderült a miniszter előadásából, hogy milyen újítások várhatók még a kormányablakoknál. 2024. május 17. 17:01

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.