2021. április 12.
//
Gyula névnap

Így nézett ki Magyarország fentről, még a Google Maps előtt

A kutatók éjszakájához csatlakozva a Lechner Tudásközpont röviden betekintést engedett a fentrol.hu oldalon elérhető légifelvétel-adatbázis mögött zajló munkába.

A hazánkról 1959-2007 között polgári céllal készített archív analóg légifelvételek állagmegóvó digitalizálását eredetileg egy 2014-ben zárult projekt keretében végezték, az azóta eltelt hat évben pedig megháromszorozták a fentrol.hu oldalon online elérthető és mindenki számára díjnyertesen böngészhető képek számát. 

Tihany-félsziget, fentrol.huTihany-félsziget, fentrol.hu

Közel félmillió légifelvétel sorakozik időrendben és filmszám szerint rendezve a Lechner Központ budapesti, Bosnyák téri székházában kialakított légifilmtárban. A speciális klímaberendezéssel ellátott helyiségben állandó 14-17 C hőmérséklet és 40% körüli páratartalom segít abban, hogy minél lassabban menjen végbe a fotókémiai anyagok összetevőinek elkerülhetetlen bomlása. Ilyen körülmények között ugyanis akár évtizedekkel meghosszabbítható a filmek élettartama. Az itt tárolt filmek a megszokottnál jóval nagyobbak: 240 vagy 190 mm szélesek. Az analóg felvételek negyedét tekercsekben, háromnegyedét pedig albumokban tárolják. 

A felvételeket egy speciális légifelvétel-szkennerrel digitalizálják, ami a tekercseket automatikusan, az albumokban tárolt képeket pedig kézi adagolással dolgozza fel. A szkenner kamerája a felbontástól függően 36-49 felvételt készít egy-egy képkockáról, és ebből állítja elő a teljes digitális felvételt.

Veszprém belvárosa 1964-ben: a Budapest úti nagy körforgalom helyén még épületek és vasútvonal, a Vásárcsarnoknak hűlt helye sem látszik. Fentrol.hu.Veszprém belvárosa 1964-ben: a Budapest úti nagy körforgalom helyén még épületek és vasútvonal, a Vásárcsarnoknak hűlt helye sem látszik. Fentrol.hu.

A digitális légifelvétel-archívum a fentrol.hu oldalon keresztül érhető el, az itt hozzáférhető elemek száma félévente 8-10 ezer felvétellel bővül. A képeket böngészve az évtizedek alatt zajló folyamatok is követhetővé válnak: hogyan változik a földfelszín, hogyan jelennek meg vagy éppen tűnnek el települések, hogyan épülnek hidak, gyarapodnak erdők.

Söge

További cikkek

Ismét verssel fizethettek a színházszeretők
Ismét verssel fizethettek a színházszeretők
Hatodik alkalommal rendezte meg a Veszprémi Petőfi Színház egyedi „Fizessen verssel” kezdeményezését a Magyar Költészet Napja alkalmából.
ITM: szigorú óvintézkedések mellett tehetnek szakmai vizsgát a szakképzésben tanulók
ITM: szigorú óvintézkedések mellett tehetnek szakmai vizsgát a szakképzésben tanulók
Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) tervei szerint májusban adhatnak számot tudásukról a szakképző intézményekben vizsgázók - közölte az ITM vasárnap az MTI-vel.
Szinte mindenkit érdekel a bolygó jövője egy felmérés szerint
Szinte mindenkit érdekel a bolygó jövője egy felmérés szerint
Meglepően sokan érdeklődnek a bolygó jövője, a környezetvédelem iránt és tudatosul bennük, hogy saját életükre és a következő generációk sorsára is hatással vannak a környezeti problémák - derül ki az Alteo energetikai csoport megbízásából készült felmérésből.
A polgármestert és a képviselőt is beoltották
A polgármestert és a képviselőt is beoltották
A polgármestert és az országgyűlési képviselőt is ezen a héten oltották be. Mindketten az AstraZeneca vakcináját kapták.
Épült: az örök emberszeretet nevében
Épült: az örök emberszeretet nevében
Az Erzsébet-liget végén a fák mögött rejtőzik az egykori gyermekkórház hatalmas épülete, amely immáron negyed évszázada üresen és funkció nélkül tűri az idő vasfogát és szolgál a graffitisek gyakorlótereként. Cikkünkben bemutatjuk az épület történetét, két világháborún és rendszerváltáson át, mielőtt az Európa Kulturális Főváros keretében hamarosan új funkciójában születne újjá.