2021. április 12.
//
Gyula névnap

Jegyet váltunk a tragédiákra

Börtönök, temetők, emlékhelyek, katasztrófák helyszínei – turistaként szívesen látogatunk tragikus helyszíneket. Az erre épülő turizmusról tartott előadást pénteken dr. Papp Zsófia a Pannon Egyetem GTK Facebook-oldalán.

Az utóbbi években egyre népszerűbb turisztikai célponttá váltak a tragikus helyszínek. Sokan persze azért látogatnak el ezekre a helyekre, hogy lájkokat gyűjtsenek az ott készült fotóikkal, de felértékelődött az emlékezés, a tiszteletadás jelentősége, és sokak számára a megnyugvást, a történelmi traumák feldolgozását teszi könnyebbé, ha a saját szemükkel látják. A témák érzékenysége miatt az ilyen helyeken múzeumokat, látogatóközpontokat létrehozó szakemberek számára különösen fontos, hogy kellő tisztelettel és körültekintéssel járjanak el.

Turisták Auschwitzban (Jean Carlo Emer / Unsplash)Turisták Auschwitzban (Jean Carlo Emer / Unsplash)

Sajnos a XX. századból nagy számban maradtak ránk olyan helyek, ahol tömegesen tartottak fogva, kínoztak és öltek meg embereket – e helyszínek bemutatása a kegyelet lerovása mellett azért is fontosak, hogy intő jelként szolgáljanak az utókor számára. Az egyik legismertebb holokauszt-emlékhely az auschwitzi koncentrációs tábor, ahol a teljes táborrendszert eredeti állapotában őrizték meg, hogy bemutassák, mire képes az emberi gonoszság. 

De nem csak a holokauszthoz kötődő lágerek iránt érdeklődnek napjaink turistái: népszerű úti cél például a Híd a Kwai folyónból ismert thaiföldi vasúti híd is, amit a második világháború idején a japánok fogságában lévő brit és amerikai hadifoglyokkal építtettek. Magyarországon a Terror Háza mellett a recski kényszermunkatábor szerepel ebben a kategóriábab – Auschwitzzal szemben azonban a recski tábort felszámolták, a ma látható épületeket a látogatóközpont kialakításakor építették újra.

Híd a Kwai folyón (Michael Janich)Híd a Kwai folyón (Michael Janich)

Az elmúlt bő három évtizedben is történtek olyan tragédiák, amelyek helyszíne mára zarándokhellyé vált. Egyre népszerűbb a csernobili tiltott zóna, ahova ma már utazási irodák szerveznek vezetett csoportos túrákat – a zóna népszerűségét részben annak köszönheti, hogy a sebtiben hátrahagyott épületek nyomasztó hangulata igazi lájkmágnesnek számít, de a néhány éve bemutatott HBO-sorozat is újra a figyelem középpontjába helyezte az ukrán atomkatasztrófában elnéptelenedett vidéket. De ugyanígy zarándokhellyé vált az a párizsi alagút, ahol 1997-ben életét vesztette Diana hercegnő, ahogy a 2001-es New York-i terrortámadás epicentruma, az egykori Világkereskedemi Központ helye, a Ground Zero is.
 

Söge

További cikkek

ITM: szigorú óvintézkedések mellett tehetnek szakmai vizsgát a szakképzésben tanulók
ITM: szigorú óvintézkedések mellett tehetnek szakmai vizsgát a szakképzésben tanulók
Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) tervei szerint májusban adhatnak számot tudásukról a szakképző intézményekben vizsgázók - közölte az ITM vasárnap az MTI-vel.
Szinte mindenkit érdekel a bolygó jövője egy felmérés szerint
Szinte mindenkit érdekel a bolygó jövője egy felmérés szerint
Meglepően sokan érdeklődnek a bolygó jövője, a környezetvédelem iránt és tudatosul bennük, hogy saját életükre és a következő generációk sorsára is hatással vannak a környezeti problémák - derül ki az Alteo energetikai csoport megbízásából készült felmérésből.
A polgármestert és a képviselőt is beoltották
A polgármestert és a képviselőt is beoltották
A polgármestert és az országgyűlési képviselőt is ezen a héten oltották be. Mindketten az AstraZeneca vakcináját kapták.
Épült: az örök emberszeretet nevében
Épült: az örök emberszeretet nevében
Az Erzsébet-liget végén a fák mögött rejtőzik az egykori gyermekkórház hatalmas épülete, amely immáron negyed évszázada üresen és funkció nélkül tűri az idő vasfogát és szolgál a graffitisek gyakorlótereként. Cikkünkben bemutatjuk az épület történetét, két világháborún és rendszerváltáson át, mielőtt az Európa Kulturális Főváros keretében hamarosan új funkciójában születne újjá.
Traktorok, székelykapu és temetőfelújítás a Magyar Falu Program e heti eredményei
Traktorok, székelykapu és temetőfelújítás a Magyar Falu Program e heti eredményei
Herend, Hárskút és Bakonynána is sikeresen pályázott a Magyar Falu Programban, amelynek eredményeképpen a közterületeik karbantartását segítő eszközökkel gazdagodtak, illetve ilyen jellegű beruházásokat végezhettek el.