2021. január 28.
//
Károly, névnap

Elhagyhatta a karantént, büszke a fiatalokra a szövetségi kapitány

Gulyás Istvánnak, a magyar férfi kézilabda-válogatott szövetségi kapitányának is okozott kellemetlen pillanatokat a koronavírus, de vasárnap már egészségesen hagyhatta el a karantént. Megkeresésünkre elmondta, nagyon büszke a fiatalokra, hiszen az Eurokupa mindkét fordulójában bizonyították, hogy nem véletlenül szavaztak nekik bizalmat.

Az Eurokupában rendszerint azon válogatottak szerepelnek, amelyek már kivívták a szereplési jogukat a következő Európa-bajnokságra, ezért nem kell részt venniük a selejtezősorozatban. Mivel a magyarok a szlovákokkal együtt házigazdái lesznek a 2022-es tornának, így az Európa-bajnoki címvédő spanyolokkal, valamint a legutóbbi ezüstérmes horvátokkal játsszanak egészen jövő májusig.

Az Európai Kézilabda-szövetség (EHF) versenysorozatában a fiatalokkal teletűzdelt honi alakulat a múlt héten már két fordulón túljutott. A közel tíz újonccal felálló magyar kézilabda-válogatott pazar teljesítmény produkálva, tizenkét év után győzte le a címvédő spanyolokat szerdán a veszprémi nyitómeccsen, amelyen szövetségi kapitányunk, Gulyás István koronavírusos megbetegedés miatt nem lehetett jelen.

Fotó: MKSZ FacebookFotó: MKSZ Facebook

Társaim, Nagy László és Chema Rodriguez remek munkát végeztek. Amíg a karanténidőmet töltöttem, napi szinten telefonos kontaktban voltam velük, nem volt olyan történés, amelyet ne osztottak volna meg velem. Ennek köszönhetően is teljesen zökkenőmentesen zajlott minden a csapat körül. Vasárnap már én is elhagyhattam az otthonomat, hála Istennek egészségesen, mert igen, voltak nehezebb pillanataim, de már túl vagyok rajta

– készséggel reagált portálunk megkeresésére a kapitány Gulyás István. Aki a spanyolok elleni háromgólos sikert követően az exveszprémi Mikler Roland teljesítményét méltatta. Úgy fogalmazott, hogy a jelenleg Szegeden szereplő kapus kiváló teljesítményével oroszlánrészt vállalt a történelmi győzelemben.

Mindenki tisztességesen dolgozott, mindent megcsinálták a srácok, amit vártunk tőlük. Az eltervezett munka abszolút elvégeztetett. A csapat tagjai, a játékosoktól a stábtagokig nagy motivációt tanúsítottak, óriási lelkierőről nyújtottak tanúbizonyságot. Nem volt helye megalkuvásnak még akkor sem, ha a vírusos megbetegedések miatt a keret igencsak át lett alakítva. A hazai pálya varázsa pedig segített nekünk, hogy biztosan remek legyen a kedvünk.

A nemzeti együttes első embere hozzátette, mindenki aki pályára lépett, lendített az alakulat játékán; a sikerük egyértelműen közös, de elbízniuk sem szabadott magukat. Ezért készültek – továbbra is Gulyás nélkül – az Eb-ezüstérmesek ellen is teljes szerénységgel a szombat esti, a horvátországi Eszéken rendezett összecsapásra, amelyen az újabb győzelemre is megvolt az esélye a magyar fiataloknak.

Fotó: MKSZ FacebookFotó: MKSZ Facebook

Négygólos volt a hátrányunk a félidőben, a házigazdák pedig végül ennyivel is nyertek. Panaszkodásra azonban semmi okunk: többször is kiegyenlítettünk, a találkozó a hajrához közeledve teljesen nyílt maradt. Ekkor viszont kirajzolódott a rutinbeli különbség, tanítványaink kissé elfáradtak. Egy rossz indítás, egy kihagyott büntető, és ha pereg az óra, már oda is a győzelem. Így is történt, de mint mondtam is, csalódottság szóba sem jöhet!

Gulyás István kiemelte, a horvátok remek védekezési rendszerrel rendelkeztek, amelynek feltörése többször is nehézséget okozott számunkra. Ahogy az is, hogy a bő keretükben folyamatosan azt kellett szemlélniük, hogy ki az, aki teljesen egészséges, tehát behívható, mert sokan egyik pillanatról a másikra karanténba kerültek. Megjegyezte, utóbbi hatása a játékunk közben többször is kirajzolódott.

Ha szemügyre vesszük a helyzetet, láthattuk, hogy három szinttel rendelkeztünk: voltak, akik végig játszották az adott mérkőzést, és meg se kottyant nekik, mert egészségesek, edzésben voltak. Volt egy második szint, akik betegeskedtek, de már korábban elhagyhatták a karantént: rajtuk érezhetőek voltak ennek a jelei. És volt egy harmadik is, akik most tértek vissza, nekik ismét meg kell erősödniük. Nem volt egyszerű dolgunk, de úgy gondolom, megfelelően vizsgáztunk

– zárta a szövetségi kapitány, aki úgy véli, ha kiegészül a nemzeti alakulatunk, akkor ütőképes társasággá kovácsolódhat majd, ha a koronavírus-járvány is úgy akarja.


Szerdán játszották:
Magyarország–Spanyolország 32-29 (17-13)

Szombaton játszották:
Horvátország–Magyarország 31-27 (17-13)

Az Eurokupa további programja

január 6., szerda: Szlovákia–Magyarország
január 9., szombat: Magyarország–Szlovákia
április 28., szerda: Spanyolország–Magyarország
május 1., szombat: Magyarország–Horvátország

Kiemelt fénykép: Kovács Anikó/MKSZ

Simon Dani
Események
Sportág Sorozat F. Időpont Helyszín P. csapat V. csapat E.
kézilabda Eurokupa 1. 2020. november 4. 18:15 Veszprém Aréna Magyarország Spanyolország 32-29

További cikkek

Gulyás István: elértük a célunkat
Gulyás István: elértük a célunkat
Gulyás István szövetségi kapitány leszögezte, a magyar férfi kézilabda-válogatott elérte a célját azzal, hogy a negyeddöntőbe jutott az egyiptomi világbajnokságon.
A negyeddöntőben búcsúzott és ötödik lett a magyar válogatott
A negyeddöntőben búcsúzott és ötödik lett a magyar válogatott
A magyar férfi kézilabda-válogatott hosszabbítás után 35-32-re kikapott a hatszoros aranyérmes Franciaországtól az egyiptomi világbajnokság szerdai negyeddöntőjében, Gízában, így minden idők harmadik legjobb vb-szereplését produkálva az ötödik helyen zárja a tornát.
Nagy: mentálisan és fizikálisan is készen állunk a franciák elleni meccsre
Nagy: mentálisan és fizikálisan is készen állunk a franciák elleni meccsre
Nagy László csapatvezető, a Magyar Kézilabda Szövetség (MKSZ) alelnöke szerint a válogatott mentálisan és fizikálisan is készen áll a hatszoros vb-győztes franciák elleni szerdai negyeddöntőre az egyiptomi világbajnokságon.
Vereség a spanyoloktól, a franciák következnek a negyeddöntőben
Vereség a spanyoloktól, a franciák következnek a negyeddöntőben
A magyar férfi kézilabda-válogatott a hatszoros aranyérmes Franciaországgal találkozik az egyiptomi világbajnokság szerdai negyeddöntőjében, mivel 36-28-ra kikapott az Európa-bajnok Spanyolországtól a középdöntő harmadik, utolsó fordulójában, hétfőn, és így csoportja második helyén végzett.
A franciákkal vagy a norvégokkal találkoznak a magyarok
A franciákkal vagy a norvégokkal találkoznak a magyarok
A hatszoros aranyérmes Franciaországgal vagy a legutóbbi két tornán ezüstérmes Norvégiával találkozik a magyar válogatott az egyiptomi férfi kézilabda-világbajnokság negyeddöntőjében.