2021. január 22.
//
Vince névnap

Környezettudatosságban versenyeztek középiskolások az egyetemen

2020. november 13. 4:00
Pannon Egyetem
Greenlike címmel rendezett versenyt a körforgásos gazdasággal kapcsolatban pénteken a Pannon Egyetem Gazdaságtudományi Kara.

A versenyen 3-4 fős középiskolás csapatok vehettek részt – a járványhelyzet miatt csak virtuálisan.  A verseny két fordulóból állt, egy online előválogatóból és egy döntőből. október 20-án a versenyző csapatok körforgásos gazdasággal, fenntarthatósággal, környezettudatossággal kapcsolatos feladatokat oldottak meg. A feladatok között volt keresztrejtvény, feleletválasztós teszt és kifejtendő kérdések.  A 10 legtöbb pontot elérő csapat jutott tovább a november 6-ai döntőre.

A döntőn aztán interaktív és kreatív feladatokat kellett megoldaniuk a csapatoknak. Készíteniük kellett egy maximum 2 perces bemutatkozó videót, amelyben bemutatják a körforgásos gazdasághoz kapcsolódó viszonyukat; rögtönzött beszédet kellett alkotniuk a körforgásos gazdasággal kapcsolatos képekről; meg kellett tervezniük a jövő körforgásosan gazdálkodó városát, és ezt prezentálniuk is kellett.

A versenyzők munkáját háromtagú zsűri értékelte. A zsűri elnöke dr. Lukács Pál Zoltán, a Pannon Egyetem Körforgásos Gazdasági Fenntarthatósági Kompetencia Központjának tudományos főmunkatársa volt, mellette dr. Temesvári Balázs, a VKSZ Zrt. vezérigazgatója és Mike Friderika, a Veszprém-Balaton 2023 Zrt. programfejlesztésért felelős igazgatója figyelte a fiatalokat.

A zsűri elsősorban az időgazdálkosát, a kreativitást, az egyediséget, előadásmódot, a szakkifejezések használatát, a közérthetőséget értékelte. 

A versenyre összesen 34 csapat jelentkezett, így több, mint 120 diák vett részt az online előválogatón. A döntőre 10 csapat jutott tovább, azon nagyjából 40 diák vett részt. A versenyt országos szinten hirdették meg, így részt vettek egri, budapesti, szekszárdi, tatabányai, pápai, várpalotai, székesfehérvári és természetesen veszprémi középiskolások is.

A versenyt az egri Andrássy György Katolikus Közgazdasági Technikum, Gimnázium és Kollégium "Andrássy zöldjei" csapata nyerte, melynek tagjai: Buzás Blanka, Géczi Janka, Híves Janka, Várszegi Virág. A dobogóra még a Pápai Petőfi Sándor Gimnázium "Többsejtű eukarióták" csapata, a harmadik helyen pedig holtversenyben a Pápai Petőfi Sándor Gimnázium "Nyerő páros a négyzeten" csapata és a budapesti Városmajori Gimnázium "Óceán" csapata állhatott fel – virtuálisan. A csapatokat ajándékutalvánnyal és ajándékcsomagokkal jutalmazták.

Fotók: Pannon Egyetem

vehir.hu

További cikkek

Melyik veszprémi nevezetességnél járunk? Játssz és nyerj a Pannon Egyetemmel!
Melyik veszprémi nevezetességnél járunk? Játssz és nyerj a Pannon Egyetemmel!
Találd ki, melyik veszprémi látványosságot kapták lencsevégre a Pannon Egyetem Gazdaságtudományi Karának munkatársai, lőj egy képet magadról a helyszínen és szállj versenybe a Veszprémi Fotószafari nyereményeiért.
A tudásalapú gazdaság kiépítése és nemzetközi kutatás-fejlesztés a Pannon Egyetemen
A tudásalapú gazdaság kiépítése és nemzetközi kutatás-fejlesztés a Pannon Egyetemen
Az „EFOP-3.6.2-16-2017-00017 Fenntartható, intelligens és befogadó regionális és városi modellek” című projektet a Pannon Egyetem – Pécsi Tudományegyetem – Budapesti Corvinus Egyetem alkotta konzorcium valósította meg. A projektben 3 főirányt hoztak létre, amelyek a konzorciumi partnerek közös, egymást kiegészítő kutatásaira épültek.
Közös kurzuson ötleteltek együtt a Pannon Egyetem diákjai és az EKF program szakértői
Közös kurzuson ötleteltek együtt a Pannon Egyetem diákjai és az EKF program szakértői
A Pannon Egyetem első EKF kurzusa 2020 őszén indult el, olyan választható tantárgyként, amelyet az egyetem bármely szakán tanuló diák felvehetett és teljesíthetett.
’Nyelvtanulással a boldogulásért’ projektben a Pannon Egyetem
’Nyelvtanulással a boldogulásért’ projektben a Pannon Egyetem
Dr. Vígh-Szabó Melinda, egyetemi adjunktust, a projekt szakmai vezetőjét kérdeztük a projektről, valamint a projektben résztvevő kezdő pedagógusokat, Micsik Ritát és Novák Fruzsinát.
A Tématerületi Kiválósági Program 2020 keretében valósul meg a Pannon Egyetem környezetvédelmi és nanotechnológiai projektje
A Tématerületi Kiválósági Program 2020 keretében valósul meg a Pannon Egyetem környezetvédelmi és nanotechnológiai projektje
A Pannon Egyetemen 2020. augusztus 1. és 2021. július 31. között valósul meg az a pályázati program, amely a környezeti változások légkörre és felszíni vizekre gyakorolt hatásával, valamint funkcionális nanoanyagok és szenzorok alkalmazásorientált kutatás-fejlesztésével foglalkozik. A projekt a Tématerületi Kiválósági Program 2020 (TKP2020-IKA-07) Intézményi Kiválóság alprogramja keretében a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivataltól 700 000 000 Ft forint támogatást kapott.