2021. április 21.
//
Konrád névnap

Környezettudatosságban versenyeztek középiskolások az egyetemen

2020. november 13. 5:00
Pannon Egyetem
Greenlike címmel rendezett versenyt a körforgásos gazdasággal kapcsolatban pénteken a Pannon Egyetem Gazdaságtudományi Kara.

A versenyen 3-4 fős középiskolás csapatok vehettek részt – a járványhelyzet miatt csak virtuálisan.  A verseny két fordulóból állt, egy online előválogatóból és egy döntőből. október 20-án a versenyző csapatok körforgásos gazdasággal, fenntarthatósággal, környezettudatossággal kapcsolatos feladatokat oldottak meg. A feladatok között volt keresztrejtvény, feleletválasztós teszt és kifejtendő kérdések.  A 10 legtöbb pontot elérő csapat jutott tovább a november 6-ai döntőre.

A döntőn aztán interaktív és kreatív feladatokat kellett megoldaniuk a csapatoknak. Készíteniük kellett egy maximum 2 perces bemutatkozó videót, amelyben bemutatják a körforgásos gazdasághoz kapcsolódó viszonyukat; rögtönzött beszédet kellett alkotniuk a körforgásos gazdasággal kapcsolatos képekről; meg kellett tervezniük a jövő körforgásosan gazdálkodó városát, és ezt prezentálniuk is kellett.

A versenyzők munkáját háromtagú zsűri értékelte. A zsűri elnöke dr. Lukács Pál Zoltán, a Pannon Egyetem Körforgásos Gazdasági Fenntarthatósági Kompetencia Központjának tudományos főmunkatársa volt, mellette dr. Temesvári Balázs, a VKSZ Zrt. vezérigazgatója és Mike Friderika, a Veszprém-Balaton 2023 Zrt. programfejlesztésért felelős igazgatója figyelte a fiatalokat.

A zsűri elsősorban az időgazdálkosát, a kreativitást, az egyediséget, előadásmódot, a szakkifejezések használatát, a közérthetőséget értékelte. 

A versenyre összesen 34 csapat jelentkezett, így több, mint 120 diák vett részt az online előválogatón. A döntőre 10 csapat jutott tovább, azon nagyjából 40 diák vett részt. A versenyt országos szinten hirdették meg, így részt vettek egri, budapesti, szekszárdi, tatabányai, pápai, várpalotai, székesfehérvári és természetesen veszprémi középiskolások is.

A versenyt az egri Andrássy György Katolikus Közgazdasági Technikum, Gimnázium és Kollégium "Andrássy zöldjei" csapata nyerte, melynek tagjai: Buzás Blanka, Géczi Janka, Híves Janka, Várszegi Virág. A dobogóra még a Pápai Petőfi Sándor Gimnázium "Többsejtű eukarióták" csapata, a harmadik helyen pedig holtversenyben a Pápai Petőfi Sándor Gimnázium "Nyerő páros a négyzeten" csapata és a budapesti Városmajori Gimnázium "Óceán" csapata állhatott fel – virtuálisan. A csapatokat ajándékutalvánnyal és ajándékcsomagokkal jutalmazták.

Fotók: Pannon Egyetem

vehir.hu

További cikkek

A Pannon Egyetem kutatási eredményeiből születik meg a bioüzemanyag
A Pannon Egyetem kutatási eredményeiből születik meg a bioüzemanyag
Bioüzemanyag-termelést indított el a százhalombattai Dunai Finomítóban a Mol, az új eljárásban nem utólag keverik a biokomponenst a dízel üzemanyagba, hanem már a gyártás során, a fosszilis alapanyaggal együtt dolgozzák fel a bioalapanyagot. A MOL és a Pannon Egyetem által kifejlesztett co-processing eljárás Környezetvédelmi Innovációs Díjban részesült a 2020. évi Magyar Innovációs Nagydíjpályázaton.
Önálló beavatkozásra képes fékrendszert fejleszt a Continental és a Pannon Egyetem
Önálló beavatkozásra képes fékrendszert fejleszt a Continental és a Pannon Egyetem
A Continental technológiai vállalat tovább erősíti Magyarországon a fejlesztési és kutatási tevékenységét a Pannon Egyetemmel közösen, amelyhez a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alap is hozzájárul 758 millió forint támogatással.
Elkezdődött a Pannon-modell megvalósítása
Elkezdődött a Pannon-modell megvalósítása
Hivatalosan is megalakult a Pannon Egyetemért Alapítvány kuratóriuma, amely szeptember 1-től a magyar felsőoktatási modellváltásba bekapcsolódva átveszi a veszprémi felsőoktatási intézmény fenntartói jogait. Az alapítvány kuratóriumában a tudományos élet szereplői és helyi gazdasági vezetők is jelen vannak, elnöke pedig Navracsics Tibor.
Körforgásos gazdaságra épülő tudományos és innovációs park jön létre Nagykanizsán
Körforgásos gazdaságra épülő tudományos és innovációs park jön létre Nagykanizsán
A MOL és a Pannon Egyetem által alapított MOL-PE Circular Economy Science Park Nonprofit Zrt. (Körforgásos Gazdaság Tudományos és Innovációs Park) célja, hogy a Pannon Egyetem tudásbázisára és a MOL menedzsment- és szakmai tudására építve a körforgásos gazdaság európai innovációs- és kutatóközpontját építsék fel. A mintegy 30 milliárd forint értékű fejlesztés keretében világszínvonalú kutatás-fejlesztési infrastruktúra jön létre Nagykanizsán és Veszprémben.
Most először indult képzés távoktatási tagozaton a Pannon Egyetemen
Most először indult képzés távoktatási tagozaton a Pannon Egyetemen
A Pannon Egyetem Modern Filológiai és Társadalomtudományi Kar most februárban induló szemeszterében már távoktatási formában is elkezdhettek képzést a hallgatók.