2021. január 24.
//
Timót névnap

Ördög és pokol!

2020. november 4. 4:00
A Bakony pokoli neveket viselő helyeiről tartott előadást Futó János Lóczy Lajos plakettel kitüntetett geológus szerdán az Agórában.

A Bakony alvilági vidékeit járhattuk be Futó János előadásán – legalábbis ami a neveket illeti. A geológus bemutatta az ördögre, pokolra utaló népi neveket viselő sziklákat, szurdokokat, barlangokat és vizeket.

Kő kövön

A Keszthelyi-hegységben, Várvölgy község mellett találjuk az Ördögköveket: egy terjedelmes, több tíz méter átmérőjű, bazaltkövekből összehordott sáncot. A halom emberi munka eredménye: a völgyben a késő bronzkorban, i.e. 1200 körül egy részben természetes domborzati viszonyok alkotta földvár állhatott. Ennek bejáratához hordták össze a köveket, a halom ugyanis jelentősen megnehezítette az ostromlók dolgát. A magyarság csak több mint kétezer évvel később érkezett meg a térségbe,  az egykori földvárat visszahódította a természet, az akkori emberek pedig nem tudták másra vélni a halmot, az ördög munkáját látták benne. 

Ördögszántás – bár nem a dörgicsei, de hasonló látványra számíthatunk ott isÖrdögszántás – bár nem a dörgicsei, de hasonló látványra számíthatunk ott is

A népnyelvben gyakran előforduló, és a tudományos nyelv által is átvett elnevezés az ördögszántás. Ez olyan karsztforma, amit a talajon átszivárgó, a mészkövet oldó szénsavas víz alakított ki – formáját tekintve valóban a szántásra emlékeztet, és ki más tudná felszántani a sziklát, ha nem az ördög?! Ilyen felszíni formát találhatunk Dörgicse közelében is. Nem kell azonban ilyen messzire utaznunk, ha az ördög munkásságát akarjuk szemügyre venni: Veszprém mellett, a Tekeres-völgyben találhatjuk meg az Ördögrágta-követ. A dolomit sziklatorony arról kapta a nevét, hogy az oldalában horpadások, üregek, sziklaereszek találhatók. Ennek oka, hogy a dolomit hajlamos az aprózódásra, a résekbe télen beszivárgó víz megfagyva szétrepeszti a követ, az elaprózódó dolomit pedig kipotyog.

A pokol kapui

Még izgalmasabbak azok a barlangok, amelyek a korábbi generációk számára a pokol bejáratának tűnhettek – és néhány közülük valóban pokollá válhat az óvatlan látogató számára.

Érdekesség, hogy a Bakony délnyugati vidéke, a Balaton-felvidék valósággal tobzódik a Pokol-likakban. Ezen a néven Szentantalfán, Kapolcson, Taliándörögdön és Padragkúton is találunk barlangot. 

Az igazán pokoli járatokat azonban a Magas-Bakonyban találjuk. A Kőris-hegyen fellelhető Ördög-lik egy szinte teljesen függőleges aknabarlang, ami nagy mélységbe vezet le. 8-10 méter mélyen egy álfenéken találhatta magát, aki leereszkedett – ez azt jelenti, hogy látszólag szilárd talajra érkeztünk, valójában azonban csak a járatban megrekedt és felhalmozódott törmeléken állunk, a talpunk alatt ugyanúgy folytatódik a szinte teljesen függőleges akna. A barlang feltárásán a nyolcvanas években dolgoztak, ekkor a beomlott részeket kiszélesítve, az omladozó falat ácsolattal megtámasztva egészen 40 méter mélységig jutottak le. Az odalent megülő szén-dioxid, a föntről omladozó aknafal miatt azonban a munka életveszélyessé vált, a barlang feltárását pedig feladták – mindazonáltal valószínű, hogy a függőleges lyuk még ennél is jóval mélyebbre nyúlik a Bakony gyomrába.

A Sűrű-hegyi Ördög-lik Dudar mellett (fotó: termeszetvedelem.hu)A Sűrű-hegyi Ördög-lik Dudar mellett (fotó: termeszetvedelem.hu)

Szintén Ördög-liknak hívják a Dudar közelében található méretes barlangot is. A kétszintű üregrendszer felső szintjéről egy akna nyílik az alsóbb szintre – a figyelmetlen, a barlangot nem ismerő látogató könnyen bele is eshet. Az alsóbb szintről azonban önerőből lehetetlen kimászni: az akna egy kupolaszerűen táguló hasadék. A nemzeti park munkatársai a barlangnak ezt a veszélyesebb részét lelakatolt ráccsal igyekeznek elzárni a gyanútlan turisták elől, mégis vannak, akik a lakatot feltörve keresik maguknak a bajt. 

Az ördög más munkáját is láthatjuk azonban Dudar közelében: a barlangtól leereszkedhetünk a völgybe, ahol látványos sziklaszurdokot találunk. Ez az Ördög-árok, amiben patak is csörgedezik. Útját egy ponton hatalmas szikla reteszeli el – nem fogják kitalálni: a népi hiedelem szerint ezt a gátat is az ördög építette.

Futó János geológus következő előadása november 25-én, szerdán 18 órakor kezdődik az Agórában, akkor a Föld történetének nagy kihalási eseményeit veszi sorra.

Címlapfotó: Ördög-árok. moli_gyuri / Wikiloc

Söge

További cikkek

Zalaegerszegen üzemet zár be, Veszprémben fejleszt a Savencia tejipari vállalat
Zalaegerszegen üzemet zár be, Veszprémben fejleszt a Savencia tejipari vállalat
Átszervezi tevékenységét a Savencia Fromage & Dairy Hungary Zrt. - a korábbi Pannontej -, amely bezárja zalaegerszegi sajtüzemét, illetve tovább fejleszti veszprémi gyáregységét - közölte a társaság az MTI-vel.
Melyik veszprémi nevezetességnél járunk? Játssz és nyerj a Pannon Egyetemmel!
Melyik veszprémi nevezetességnél járunk? Játssz és nyerj a Pannon Egyetemmel!
Találd ki, melyik veszprémi látványosságot kapták lencsevégre a Pannon Egyetem Gazdaságtudományi Karának munkatársai, lőj egy képet magadról a helyszínen és szállj versenybe a Veszprémi Fotószafari nyereményeiért.
A Pannon Egyetem is részt vesz az online EDUCATIO 2021-en
A Pannon Egyetem is részt vesz az online EDUCATIO 2021-en
Idén január 21. és 23. között tartják a 21. EDUCATIO Nemzetközi Oktatási Szakkiállítást, amely a hazai felsőoktatási képzések legnagyobb fóruma. A korlátozások és óvintézkedések miatt idén rendhagyó módon online látogathatják az érdeklődők a kiállítói standokat.
Magyarország nagy mennyiségben vásárol orosz oltóanyagot
Magyarország nagy mennyiségben vásárol orosz oltóanyagot
Magyarország három ütemben nagy mennyiségű, koronavírus elleni oltóanyagot vásárol Oroszországtól - jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, miután pénteken Moszkvában Mihail Murasko orosz egészségügyi tárcavezetővel tárgyalt.
Szijjártó és Ovádi 2,2 milliárd forintos veszprémi beruházást jelentett be
Szijjártó és Ovádi 2,2 milliárd forintos veszprémi beruházást jelentett be
Mérnöki fejlesztő központot hoz létre Veszprémben a Thyssenkrupp magyarországi központja 2,2 milliárd forintból, a beruházáshoz a magyar kormány 770 millió forint vissza nem térítendő támogatást ad.