2022. május 20.
//
Bernát, Felícia névnap

Karanténmesék a családról: neked is van? Oszd meg!

Lehet, hogy a koronavírus számos dolgot elvett tőlünk, de a karantén talán adott is valamit: lehetőséget jobban megismerni a saját családunkat. A Nagycsaládosok Országos Egyesülete most pénzdíjas pályázatot hirdetett a legjobb történetek felkutatására.

Közös főzés a szülőkkel, társasozás este a nappaliban, kínos-vicces elismerése annak, hogy annak idején bizony apunak és anyunak is meglehetős nehézséget okozott az algebra, és ez azóta sem változott… Bár a tavaszi karantén ritkán zajlott ennyire ideálisan, az kétségtelen, hogy kevés alkalommal tölthettek el annyi időt közösen a családok, mint a koronavírus-járvány okozta korlátozó intézkedések idején.

Még ha nem is volt alkalmunk hosszas beszélgetésekbe bocsátkozni a szüleinkkel és kifaggatni őket a gyerekkori vágyaikról, az összezártságban bizonyosan gazdagodtunk néhány új ismerettel vagy történettel a családtagjainkról. Talán kiderült, hogy apu nem is olyan csapnivaló szakács, hogy anyu a mai napig tisztában van a 100 éves háború dátumaival, sőt kamaszként történelem versenyt is nyert, és hogy a nagypapa a legtalálékonyabb és csodás játszóteret tud építeni az udvaron.

Számos komoly vagy éppen vicces felismerés születhetett egymásról ebben az időszakban, a Nagycsaládosok Országos Egyesülete (NOE) pedig most arra kéri a családtagokat, osszák meg tapasztalataikat a szélesebb közönséggel is. A szervezet korábban már intézett hasonló felhívást: a tavasszal videó-és fotópályázattal szólították meg a családokat, annak nagy sikerén felbuzdulva ezúttal pedig írásbeli pályázatot hirdettek „Amit megtudtam a családomról – családtörténetek vírushelyzetben” címen.

Fotó: Unsplash - Alexander DummerFotó: Unsplash - Alexander Dummer

A pályázati kiírás szerint olyan családok, családtagok pályázatait várják, akik fontos ismeretekkel gyarapodtak egymásról, gyermekeikről, szüleikről, s akik szívesen megosztják ezeket a komoly és/vagy vicces tapasztalatokat másokkal.

A pályázatra korosztálytól függetlenül jelentkezhet bárki – azok is, akik nem tagjai a NOE-nek. Pályázónként egy pályázat adható be, de egy családból többen is pályázhatnak.

A pályaművek maximális hossza 10 A/4-es oldal, 12-es betűmérettel és 1,5-es sorközzel írva.

Beadási határidő: 2020. november 15. (vasárnap) éjfél

Beadás módja: Elektronikus formában a noe@noe.hu e-mail címre várják a műveket. A tárgymezőbe írják be: „Pályázat –családtörténetek vírushelyzetben”.

A beérkezett pályaműveket szakmai Bíráló Bizottság bírálja el, a legjobb történetek írói pedig pénzjutalomban részesülnek (1. helyezett: bruttó 400 000 Ft, 2. helyezett: bruttó 250 000 Ft, 3. helyezett: bruttó 150 000 Ft, illetve a NOE Levelek magazinjában is közlik őket.

Bertalan Melinda

További cikkek

Rajzaikon keresztül meséltek a gyerekek a családjukról
Rajzaikon keresztül meséltek a gyerekek a családjukról
Lezárult a Házasság Hete rendezvénysorozat keretében meghirdetett rajzpályázat, amire idén rekordszámú, 250 pályamű érkezett óvodás és alsó tagozatos gyermekektől. Az ünnepélyes díjátadót péntek délelőtt tartották a Városházán.
Az elmúlt 30 év legnagyobb családtámogatási intézkedése valósult meg február közepén
Az elmúlt 30 év legnagyobb családtámogatási intézkedése valósult meg február közepén
Február közepéig a családok, megkapták az adóvisszatérítését, ezzel megvalósult az elmúlt 30 év legnagyobb családtámogatási intézkedése Magyarországon. Ez a 600 milliárdos támogatás összesen csaknem 2 millió szülőt érint.
Február 14-ig megkapják a gyermeket nevelő szülők a családi adóvisszatérítést
Február 14-ig megkapják a gyermeket nevelő szülők a családi adóvisszatérítést
A gyermeket nevelő szülők február 14-ig megkapják a családi adóvisszatérítést a bankszámlákra, a postai kézbesítés még korábban történik - tájékoztatta Tállai András az MTI-t.
Maradjunk együtt!
Maradjunk együtt!
A kapcsolatok próbájáról és a hűségről szólnak idén a Házasság hete programjai február 13. és 20. között.
Az anyaságot választotta a profi sport helyett
Az anyaságot választotta a profi sport helyett
Ács Annát, a Veszprém Pannon SE kézilabdázóját már fiatal korában komoly válaszút elé állította az élet: az élvonalbeli kézilabdázás küszöbén a sors megajándékozta a világ legnagyobb csodájával, egy kisgyermekkel.