2021. március 7.
//
Tamás névnap

Éjjel óraátállítás, de a végleges döntés még várat magára

2020. október 24. 17:00
MTI, Vehir
Halasztódik a döntés az Unió tagállamaiban a nyári vagy a téli időszámítás végleges megállapodásának a kérdésben.

Szombatról vasárnapra virradó éjszaka kell átállítani az órákat a téli időszámításra. Egész pontosan hajnali 3:00 órakor 2:00 órára kell visszaállítani a mutatót, így nyerünk egy órát.

De hogy van-e értelme az állítósdinak, régóta kérdés. Ahogy az is, hogy a téli, vagy a nyári időszámítás lenne-e kívánatos. A felvetéssel az Európai Unió is évek óta foglalkozik, ám végleges döntés még nem született. A Magyar Alvás Szövetség MTI-hez eljuttatott közleménye szerint a világjárvány jelentős mértékben megváltoztatta az emberek napi életmódját, és a negatív hatások nem kímélték az alvási szokásokat sem: kevesebbet és egyre nyugtalanabbul alszunk. A polémia, hogy a nyári vagy a téli időszámítás legyen, egyelőre a közbeszédben téma, az egyéni állásfoglalások jelentős mértékben függnek szubjektív megítélésektől, sokféleképpen megközelítve ezt a kérdést, amelynek végső eldöntéséhez az érintett országok kormányzati szintű összehangolása kívánatos.

Az alváskutatási tapasztalatok, a baleseti statisztikák és még sok minden más arra figyelmeztet bennünket, hogy az eredeti időzónánknak megfelelő idő visszaállítása lenne a legésszerűbb élettani, egészségügyi szempontból: évezredek óta élünk ebben a rendszerben, és ez a jelenlegi téli időszámításnak felel meg, írják.

A óraátállításhoz kapcsolódóan G. Németh György, a Magyar Alvás Szövetség elnöke olyan nemzetközi és nemzeti állásfoglalások, javaslatok és  intézkedések szükségességére is felhívja a figyelmet, mint a gyermekek és fiatalok kora reggeli kényszer ébresztése (bölcsődei, óvodai, iskolai korai műszakkezdés) káros hatásai, az elalvásos közlekedési balesetek megelőzése, valamint a kora délutáni pihenés (a mediterrán országokban gyakorlatnak számító szieszta) életmódra gyakorolt egészségügyi következményeinek a kérdéskörei.

vehir.hu