Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2023. december 2. Melinda
Veszprém
-1°C
2023. december 2. Melinda
Veszprém
-1°C

Együtt koszorúzott Ovádi Péter és Porga Gyula

2020. október 31. 4:00
A városi megemlékezések ugyan elmaradtak, de az országgyűlési képviselő és a polgármester elhelyezte a megemlékezés koszorúit az 1956-os emlékműnél a Megyeháza téren.

A koronavírus helyzet miatt nem csak az országos, hanem a városi ünnepségek jó részét sem tartották meg az 1956-os forradalom és szabadságharc 64. évfordulóján. Ovádi Péter és Porga Gyula közösen helyezte el az emlékezés koszorúit a Brusznyai emlékműnél péntek este.

Porga Gyula polgármester szerkesztőségünkhöz eljuttatott levele szerint eredetileg az alábbi beszédet mondta volna el :

"Tisztelt Veszprémiek!

Ma olyan eseményre emlékeznénk közösen, amely a magyar nevet újraírta a világ fejében. 1956 október 23-án a magyarok úgy döntöttek, hogy elég volt a kiszolgáltatottságból, az alávetettségből, a rájuk kényszerített, idegen normákból, és a saját életüket akarják élni. Azt gondolták, épp eleget tűrtek, ezért magától értetődő természetességgel emelték fel fejüket és addig elveszni látszó hangjukat, és nyilvánították ki, hogy nem viselik tovább szabadságuk korlátozását.

Csendesen és határozottan tódultak az utcákra szerte az országban, hogy nyomatékot adjanak szándékaiknak. És a hatalom – akárcsak 1848-ban - ezúttal is reszketni méltóztatott.

1956-ban, mint addig minden helyzetben, amikor ember kellett a „várfalra”, a veszprémieket összeforrasztotta a közös cél. Nem méricskélték az elnyomó hatalom nagyságát, hittek az igazukban, hittek jogos követeléseikben, bíztak a szabadságerejében, és Brusznyai Árpád, a szelíd tanárember irányításával tették a dolgukat. Megszervezték önmagukat, a városukat, tervezték az új életet. Majd amikor harcra kényszerítette őket a világ egyik legnagyobb hadserege, akkor- Budapest után - a legnagyobb ellenállást fejtették ki.

Ez a bátorság és állhatatosság tette „megint széppé” a magyar nevet 1956-ban. Ez az, amiről nem feledkezhetünk meg. Ez az, amiért köszönetet kell mondanunk a forradalomvalamennyi résztvevőjének. A fővárostól a legkisebb településig, mindenütt. Így azoknak is, akik Veszprémben álltak a vártán.

Az idén, a Covid-vírus veszélye miatt az emlékezés közösségi élményétől tartózkodnunk kell. De a főhajtás ezúttal sem maradhat el. Szűk körben koszorúzunk a Brusznyai szobornál, és mindenkit arra biztatok, hogy a nap folyamán egy szál virágot helyezzen el az ’56-os emlékműnél vagy otthon gyújtson mécsest a forradalom áldozatai előtt tisztelegve.

Dicsőség a hősöknek! Vigyázzunk az emlékükre, vigyázzunk egymásra!"

A városi megemlékezésre hivatalos volt Menczer Tamás államtitkár is, aki a Facebookon üzent a veszprémieknek.

A városi Fidesz frakciója délelőtt koszorúzott az emlékhelynél.

Ge. Á.
Kovács Bálint
további cikkek
Átadták a Litéri Református Általános Iskola új épületét Átadták a Litéri Református Általános Iskola új épületét Aki iskolát alapít és újít fel, az bízik a jövőben - mondta a Litéri Református Általános Iskola új épületének átadóünnepségén a Miniszterelnökséget vezető miniszter. tegnap 16:16 A menhelyi állatok is örülnek a karácsonyi ajándéknak A menhelyi állatok is örülnek a karácsonyi ajándéknak A Miniszterelnökség Civil Kapcsolatok és Társadalmi Konzultáció Főosztálya a Civil Közösségi Szolgáltató Központokkal együttműködve idén is megszervezi az Adventi Civil Börzét, idén ráadásul nemcsak a rászorulók karácsonyát tehetjük szebbé, de a gazdátlan állatokét is. tegnap 14:53 Pedagógusnak lenni egy életen át közélet Pedagógusnak lenni egy életen át Csütörtökön tartotta az önkormányzat az éves emlékdiploma ünnepséget, melyet azoknak a tiszteletreméltó pedagógusoknak rendeztek, akik oklevelüket ötven, hatvan, sőt hetven éve szerezték meg és harminc éven át pedagógusként dolgoztak.   tegnap 12:08 Gulyás Gergely: a kormány meghosszabbítja a kamatstopokat Gulyás Gergely: a kormány meghosszabbítja a kamatstopokat A kormány meghosszabbítja a kamatstopot mind a kis- és középvállalkozások, mind a családok számára és a diákhitel esetében - jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfón csütörtökön Budapesten. 2023. november 30. 14:23

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.