2020. november 25.
//
Katalin névnap

Oroszország és Irán megpróbált beavatkozni a 2020-as amerikai választásokba

2020. október 22. 8:01
mti
Oroszország és Irán megpróbált beavatkozni a 2020-as amerikai választásokba - jelentette be szerdán este John Ratcliffe, az Országos Hírszerzési Igazgatóság (DNI) vezetője egy váratlanul összehívott sajtókonferencián.

Ratcliffe, a hírszerzés csúcsvezetője közölte: bizonyítást nyert, hogy amerikai választói regisztrációra vonatkozó információk kerültek külön-külön Oroszország és Irán birtokába, és e két ország hamis információk terjesztésével megpróbálta befolyásolni az amerikai választókat. A választói regisztráció a legtöbb helyen nyilvános.

Ratcliffe megerősítette: kormányzati tisztségviselők az elmúlt hetekben észlelték, hogy "Irán hamis e-maileket küldött a választók megfélemlítésére, társadalmi nyugtalanság felszítására és Trump elnök bemocskolására". A hírszerzés vezetője ezzel azokra az elmúlt napokban megjelent e-mailekre, levelekre, közleményekre utalt, amelyeket állítólagosan szélsőjobboldali csoportok - vagy azok nevében - tettek közzé, azt a látszatot keltve, mintha e csoportoknak közük volna Donald Trumphoz. Szerdán például olyan elektronikus levelek kerültek nyilvánosságra, amelyeket a Proud Boys (Büszke Fiúk) nevű, Trumpot támogató radikális szervezet nevében publikáltak.

Judd Deere, a Fehér Ház szóvivője közölte: Donald Trump utasította a kormányzati ügynökségeket, hogy aktívan figyeljék és hiúsítsák meg az amerikai választásokba beavatkozni próbáló bárminemű kísérletet. "Nagyszerű munkájuknak köszönhetően leállítottuk Amerika ellenségeinek kísérletét a választásunk aláásására" - fogalmazott Deere.

Chuck Schumer, a szenátus demokrata párti frakciójának vezetője szerda délután bizalmas és titkosított tájékoztatót kapott a történtekről. Schumer szerda este az MSNBC televíziónak azt nyilatkozta: nem ért egyet Ratcliffe elemzésével, miszerint Irán kifejezetten Trumpnak akart volna kárt okozni. Úgy vélte, hogy "Irán ebben az esetben és Oroszország sok más esetben lényegében a választásunkba vetett bizalmat akarja aláásni".

vehir.hu

További cikkek

Orbán Viktor és Áder János is gratulált Joe Bidennek
Orbán Viktor és Áder János is gratulált Joe Bidennek
Gratuláló levelet küldött Orbán Viktor miniszterelnök Joe Bidennek - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke vasárnap délelőtt.
Joe Biden az Amerikai Egyesült Államok 46. elnöke
Joe Biden az Amerikai Egyesült Államok 46. elnöke
A CNN és a BBC is tényként közli, hogy Joe Biden megnyerte a választást Pennsylvaniában, ezzel pedig elektori többséget szerzett. Az eredmény nem hivatalos.
Ez történt szerdán Amerikában, amíg mi aludtunk
Ez történt szerdán Amerikában, amíg mi aludtunk
Joe Biden karnyújtásnyira került az elektori többséghez, Trump újraszámlálásban bízik.
Kiélezett a küzdelem Amerikában, folyamatos a szavazatok összeszámolása
Kiélezett a küzdelem Amerikában, folyamatos a szavazatok összeszámolása
Az eddigi összesítésben jelenleg Joe Biden demokrata jelölt áll jobban, de a részeredmények alapján több billegő államban, ahol még nem végeztek a szavazatok összeszámolásával, Trump vezet. Hivatalos eredmény csak péntekre várható.
Trump vagy Biden? Meggyújtották a kanócot a puskaporos hordó felett
Trump vagy Biden? Meggyújtották a kanócot a puskaporos hordó felett
Amerika választ, mi pedig külpolitikai szakértő segítségével elemezzük a helyzetet és az esélyeket a tengerentúlon. Alkotmányos vádeljárás, ukrajnai korrupció, közel-keleti béke, koronavírus és BLM-mozgalom, mint egy hollywood-i forgatókönyv, csak ez a valóság.