2020. október 23.
//
Gyöngyi névnap

Még rom, de jövőre belülről is teljesen megújul a Csermák Antal Zeneiskola

A 2015-ös külső felújítást követően jövőre nagyobb alapterülettel nyithat meg a városi zenede. A kormány 1,65 milliárd forinttal támogatja a felújítási projektet.

A kormány a Modern Városok Program keretében 2016-ban kötött együttműködési megállapodást a veszprémi önkormányzattal. E megállapodás több veszprémi fejlesztés (pl.: állatkert, Petőfi Színház) mellett az Erzsébet ligetben található zeneiskola belső megújítását is tartalmazza, így 2015 után belülről is megújulhat az épület.

A zeneiskola jelenleg belülről még romos, de a munkások már szeptember óta dolgoznak - ahogy azt a csütörtöki (október 15.) sajtóbejáráson is látni lehetett. A kivitelezést a Vemévszer Kft. végzi, melynek vezetői ezen a napon mutatták meg az intézményt Ovádi Péter országgyűlési képviselőnek, Porga Gyula polgármesternek, Uher Bertalan intézményvezetőnek és a zeneiskola munkatársainak.

Megtudtuk, a kivitelezési munkálatok a nyár közepéig tartanak, és ha minden jól megy, a 2021-es szemesztert itt kezdhetik meg a tanulók.  Az 1,65 milliárd forintos kormányzati beruházás során átfogó rekonstrukciót hajtanak végre az épület belsejében, sőt, a zeneiskola déli részén emeletráépítéssel egy új második szintet hoznak létre, valamint a tetőteret is beépítik. Így a korábbihoz képest plusz 384 négyzetméterrel nő a hasznos alapterület.

Az átalakítások és a bővítés eredményeként a hangszeres termek száma összességében néggyel nő, a szolfézstermek száma nem változik. A könyvtár a földszintre kerül. A fejlesztés során lecserélik az elavult burkolatokat, és új, hanggátló válaszfalakat is építenek. A földszinten akadálymentes szolfézs termet, hangszeres termet, hangversenytermet, büfét, ruhatárat, könyvtárat és tanulószobát alakítanak ki. Amíg tart az átalakítás, a zeneiskola a Pannon Egyetem „O” épületében működik.

Porga Gyula az átalakítással kapcsolatban elmondta, a kivitelezők a legkorszerűbb akusztikai belsőépítészeti megoldásokkal építik újjá a belsőt, így nem egyszerűen egy „vizesblokk csere és átfestésről” van szó, hanem egy jelentős megújulásról. A zeneiskoláról szólva úgy fogalmazott: Veszprém büszke az intézményre, hisz az itt folyó munka is hozzájárult ahhoz, hogy az UNESCO Veszprémet a Zene Városa kitüntető címmel tüntesse ki. Reményei szerint a 2023-as EKF projketig nem csak mint egy zenei képző intézményről, hanem mint fontos kulturális színtérről is beszélhetünk a Csermák Antal Zeneiskolával kapcsolatban.

Ovádi Péter, Porga Gyula és Uher BertalanOvádi Péter, Porga Gyula és Uher Bertalan

Ovádi Péter országgyűlési képviselő kiemelte, többek közt azért is döntöttek a belső megújítás mellett, mert ezen keresztül a hagyományőrzés, a kultúra és az oktatás támogatása is megjelenik. –Ha csak pár hétre tekintünk vissza, látható, hogy Veszprém fejlődik, hisz az utóbbi időben számos fejlesztést kezdtek meg vagy fejeztek be a városban. Nemrégiben rakták le az új tornászgyakorló alapkövét, a felújított Kistó utcát pedig tegnap adták át. Ezen kívül több beruházás is szépen halad a városban – mondta. Hozzátette: a kormány kiemelten figyel Veszprémre, amit Orbán Viktor egy nyári rádiós interjúban is megerősített.

Új szak indult az iskolában

A Csermák Antal Zeneiskola jelentősen képviselteti magát a régióban, a környék legnagyobb művészetoktatási intézménye- mondta Uher Bertalan intézményvezető, majd kiemelte, hogy az átalakítás alatt is mindent megtesznek annak érdekében, hogy biztosítsák a város illetve a szűkebb régió számára, hogy hozzáférjenek a minőségi zeneoktatáshoz. Hangsúlyozta: a visszaköltözéskor egy 21. századi kihívásoknak megfelelő iskolát vehetnek majd birtokba, ami újabb lehetőséget fog biztosítani, hogy az itt folyó munka még magasabb színvonalú legyen. A zeneiskola fontos kulturális tevékenységet végez, hisz a rendezvényeik évente 9-10 ezer külső látogatót vonzanak. Az iskola évek óta stabilan működik, idén szeptember óta klasszikus balett tagozattal bővült a képzési paletta, és akkredditáltatva lett jazz tanszak is.

Látványterv a megújult zeneiskoláról. Forrás: veszprémi önkormányzatLátványterv a megújult zeneiskoláról. Forrás: veszprémi önkormányzat

Ge. Á.
Kovács Bálint

További cikkek

Lerakták a veszprémi tornacsarnok alapkövét
Lerakták a veszprémi tornacsarnok alapkövét
A lólengésben olimpiai bajnoki címet szerző, háromszoros világ- és hatszoros Európa-bajnok tornász, Berki Krisztián örömét fejezte ki a veszprémi tornacsarnok péntek délelőtti alapkőletételén, ahol egy élsportolóhoz méltóan a gyermekekről sem feledkezett meg.
Jövő májusban már csobbanhatunk az új veszprémi uszodában
Jövő májusban már csobbanhatunk az új veszprémi uszodában
Bejártuk a jelenleg 60%-os állapotban lévő veszprémi uszodát. A létesítmény év végére elkészül, de a tesztüzem miatt csak jövő május végén használhatjuk először.
A színházat még tervezik, az állatkert már nagyrészt megújult
A színházat még tervezik, az állatkert már nagyrészt megújult
A sportuszodát jövőre, az Aranyos-völgyi hidat 2023 végén használhatjuk majd először – derült ki Hegedűs Barbara alpolgármester csütörtöki sajtótájékoztatóján.
Zöld utat kapott az új tornacsarnok építése
Zöld utat kapott az új tornacsarnok építése
Hamarosan megkezdődhet a Veszprémi Torna Club (VTC) új, európai színvonuló tornász gyakorló csarnokának építése a Városi Stadionban.
Négy terület, egy felelős
Négy terület, egy felelős
Második ciklusban önkormányzati képviselő és tavaly október óta alpolgármester Hegedűs Barbara, aki rögtön négy kiemelt területért is felelős az önkormányzatban. Ezekről, valamint a több fronton való helytállásról is beszélgettünk.