Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
15°C
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
15°C

Óvoda, ahol jó gyereknek, szülőnek és dolgozónak lenni

2020. október 8. 4:00
Hivatalosan is átvágták a szalagot az Egry Úti Körzeti Óvoda bejáratánál, a gyermekek pedig egy megújult XXI. századi intézményben tölthetik mindennapjaikat, a remények szerint hamarosan már komolyabb egészségügyi óvintézkedések nélkül is.

Szombat délelőtt tartották az Egry Úti Körzeti Óvoda projektzáró ünnepségét, ahol ünnepélyes keretek közt átvágták a szalagot is a teljes egészében átépített és felújított intézmény bejáratánál.

Az uniós és állami forrásból megvalósult közel 1 milliárd forintos projekt ezzel lezárult, a gyermekek és a dolgozók életében pedig új fejezet kezdődött, hiszen egy minden igényt kielégítő, valóban XXI. századi intézményt sikerült felépíteni a régi, 1974-ben épült óvoda helyén.

A szombati ünnepségen a járványügyi védekezések miatt gyermekek nem voltak jelen, azonban az intézmény óvodapedagógusai – kiegészülve a német önkénteseikkel – kedves mesés és énekes műsorral készültek, a német dal refrénje, amit előadtak, pedig hűen tükrözi az óvoda filozófiáját: Wir sind nicht alleine, azaz Nem vagyunk egyedül.

Utalva ezzel arra az összefogásra, amit Szafner Ágnes intézményvezető is kiemelt köszöntőjében, amikor kifejtette, hogy a beruházás minden fontosabb mozzanatában nagy segítséget kaptak a várostól és a kollégáktól. Az önkormányzat részéről a projekt menedzselésében, a kivitelező (VeszprémBer Építő Kft.) részéről a szakszerű munkában, de ide sorolta a VKSZ Zrt-t is, akik a ki- és beköltözésnél segítettek, illetve a társintézményeket, akik egy éven keresztül befogadták a gyermekeket és kollégáikat. Továbbá köszönetet mondott a szülőknek, akiknek az építkezés alatt meg kellett oldaniuk a logisztikát, hogy más intézménybe vigyék a gyermeküket, illetve végül, de nem utolsó sorban a kollégáinak, akik ugyanakkora szakértelemmel és odaadással végezték és végzik továbbra is a munkájukat.

Olyan óvodát szeretnénk, ahol jó gyereknek, szülőnek és dolgozónak is lenni

- mondta az intézményvezető.

Porga Gyula, polgármester a város jövőbeni terveit emelte ki beszédében, azaz azt a törekvést, hogy 2030-ra Veszprém európai szinten is az egyik legélhetőbb város legyen. A polgármester szerint nélkülözhetetlen, hogy a szolgáltatások minőségét továbbra is fejlesszék a városban, ehhez pedig megfelelő infrastruktúra is szükséges, amire jó példa az Egry Úti Óvoda is.

Az elmúlt egy év különleges erőfeszítéseket követelt meg, de ebből lehet erőt meríteni a jövőre nézve is

- fogalmazott a polgármester.

Ovádi Péter országgyűlési képviselő a Kormány családbarát intézkedéseit emelte ki, ami 2010 óta folyamatosan újabb és újabb támogatásokkal segíti a magyar családokat. Az Egry Úti Óvoda kapcsán kifejtette, hogy az intézményben már eddig is magas színvonalú pedagógiai munka zajlott, ehhez most magas színvonalú épület is társul.

Az ünnepség végén az intézmény dolgozói átvágták hivatalosan is a szalagot, ezzel új fejezet vette kezdetét az intézmény életében.

A projekt keretében az Egry Úti Körzeti Óvoda volt épülete teljes egészében elbontásra került, majd a mai igényeknek és érvényben lévő előírásoknak, szabványoknak megfelelő 11 csoportszobás, főzőkonyhával üzemelő óvodaépület került kialakításra. Az intézményt ellátó 360 adagos főzőkonyha, valamint speciális étrendű konyha biztosítja az ide járó gyermekek és itt dolgozók napi étkezését.
A beruházás alapvető célja volt a közoktatási intézmények beruházásainak célirányos támogatása a minőségi nevelés-oktatás megteremtéséhez szükséges feltételek biztosítása.
A köznevelési intézmény külső megjelenésével is szolgálja a gyermekek környezeti kultúrájának emelését. Az épület megújítása hozzájárul az életszíntér minőségének javulásához és a kor színvonalának megfelelő energetikai megújítással az energiahatékonyság megvalósításához. A beruházás eredményeként az új épület energia megtakarítása min. 30% lesz.
A bejárati épület földszintjén a főbejárat kétszintes előteréhez kapcsolódó szülői fogadó és iroda, illetve a külön nyitvatartással is üzemeltethető többcélú terem, valamint a 360 adagos főzőkonyha blokk, emeletén pedig az igazgatási, nevelői, gépészeti és tároló helyiségek kerültek kialakításra.
Az óvoda legfontosabb funkcióját a foglalkoztató egységek jelentik. Ezek a közlekedő déli oldalán, délkeletre tájolva, terasz- és kertkapcsolattal rendelkező, 2-2 csoportot összefogó egységekként jelennek meg. A 11. akadálymentes csoportszoba a közlekedő másik oldalára forgatva, délnyugati tájolású terasszal, tágasabb mosdó- öltöző blokkal került kialakításra. A közlekedőhöz kapcsolódó északkeleti tömegben pedig a földszinti kiszolgáló funkciók (fejlesztő, műhely, személyzeti étkező) kaptak helyet.

Hajas Bálint
Kovács Bálint
további cikkek
Mentőkutyáknak gyűjtöttek a kis ovisok közélet Mentőkutyáknak gyűjtöttek a kis ovisok A Veszprém Megyei Kutató-Mentő Szolgálat Alapítvány kutyáinak gyűjtöttek adományt eledel, plédek, nyakörvek és játékok formájában a Veszprémi Egry Úti Körzeti Óvoda óvodásai, szüleik és a pedagógusok az Állatvédelmi Témahét keretében.   2023. november 8. 22:02 Állatvédelem gyerekszemmel állatvédelem Állatvédelem gyerekszemmel A Veszprémi Egry úti Körzeti Óvoda idén harmadik alkalommal nyerte el az Év Állatvédő Óvodája címet, ez pedig nem a véletlen műve. Elkötelezett óvodapedagógusokra, támogató szülőkre, nyitott szellemű gyermekekre volt szükség ahhoz, hogy ezt a címet elvitathatatlanul kiérdemeljék. Országos szinten is egy sokkal erőteljesebb állatvédelmi szemlélet bontakozott ki idén, ugyanis elkerülhetetlen a problémákkal foglalkozni, és főleg a prevencióval, amit mi az Állatvédelmi Témahét jegyében az alapoktól indulva jártunk körbe: a gyermekek szemszögéből.   2023. október 4. 20:01 Szépen teljesített az Egry úti óvoda az állatvédelmi pályázaton Szépen teljesített az Egry úti óvoda az állatvédelmi pályázaton Sótonyi Péter, az Állatorvostudományi Egyetem rektora adta át az „Év Állatvédő -, Bölcsődéje, Óvodája, Általános iskolája, Középiskolája és Gyermekotthona 2023” pályázatok dobogósainak okleveleit az Egyetemen megrendezett díjátadó ünnepségen, június 21-én, Budapesten. 2023. június 23. 10:06 Kutyás érzékenyítő programon vettek részt az Egry úti óvoda óvodásai Egry úti Óvoda Kutyás érzékenyítő programon vettek részt az Egry úti óvoda óvodásai A veszprémi óvoda az Év Állatbarát Óvodája cím elnyerése kapcsán pillanthatott be a vakvezető kutyák mindennapjaiba. 2021. szeptember 23. 18:36

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.