Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
7°C
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
7°C

Miért jó Veszprémben is közlekedési mobiljegyet és bérletet használni?

2020. október 19. 4:10
Mert kényelmes, egyszerű, biztonságos és gyors. Most lépésről-lépésre megmutatjuk a használatát azoknak, akik még nem használtak ilyen rendszert.

2020 áprilisa óta a V-Busz járataira mobileszközökön keresztül is megválthatjuk helyijáratos jegyeinket, a bérletek megvásárlására augusztus óta van lehetőség. Ez egyrészt kényelmesebb, gyorsabb és biztonságosabb, mintha az automatáknál, a jegypénztárnál vagy épp a sofőrnél való sorban állással tennénk ugyanezt. Az alkalmazáson belüli vásárlásnál plusz költségekkel nem kell számolnunk.

A mobilos jegyvásárláshoz az alábbi három alkalmazás egyikére mindenképp szükségünk lesz:

  • Közlekedési mobiljegy (Android vagy iOS)
  • Simple by OTP (Android vagy iOS)
  • VoxPay (Android vagy iOS)

A cikkben az általunk is használt Nemzeti Mobilfizetés Zrt. által készített „Közlekedési mobiljegy alkalmazásán keresztül mutatjuk be az alkalmazás használatát. Lényegében mindegy, hogy a három közül melyiket használjuk, jegyet és bérletet mindegyikkel tudunk vásárolni.

Fontos, hogy a vásárláshoz elengedhetetlen az aktív adatkapcsolat (internet) és az internetes vásárlásra alkalmas bankkártyára. Tartsuk észben, hogy használat közben megfelelő töltöttségű legyen a telefon, hiszen kellemetlen perceket tud okozni, ha épp a buszon, a jegy érvényesítésekor, vagy ellenőrzéskor nem tudjuk használni a készüléket.

Regisztráció

Az alkalmazás letöltését követően első lépésként regisztráljunk magunkat. Ezt az alkalmazás kezdőképernyőjén a „Regisztráció” gombra bökve tehetjük meg. A következő oldalakon a saját adatainkat kell megadni. Itt kell eldöntenünk azt, hogy magánszemélyként, vagy cégként használjuk az alkalmazást. (Akinek a munkahelye fizeti az utazást, értelemszerűen az utóbbit válassza.)

 A számlázási adatokat szintén a regisztrációnál kell megadni. Az alkalmazás minden vásárlás után online számlát állít ki, amelyet az e-mail fiókunkba továbbít. Ez a számla az applikációban érhető el a Beállítások/ Számláim menüpontban.

Sikeres regisztrációt követően megerősítő emailt kapunk a fiókunkba, melyben az aktiváló linkre kell kattintanunk. Ha ezzel megvagyunk, már használhatjuk is az alkalmazást.

Jegyvásárlás

A „Mobiljegy” alkalmazást elindítva a lenti, középső „Vásárlás” ikonra kattintva kezdhetjük meg a jegyvásárlást.

Az alkalmazáson belül helyközi járatokra is tudunk jegyeket váltani, ám esetünkben felül, a „Szolgáltató/Város” lehetőségnél Veszprémet kell kiválasztanunk.

Ha ezzel megvagyunk, láthatóvá válik, hogy milyen lehetőségeink vannak.

A V-Busz járataira

  • Teljes árú bérleteket
  • Kedvezményes árú bérleteket
  • Menetjegyeket
  • Napijegyeket

tudunk vásárolni az alkalmazáson keresztül.

Az egyes bérlet és jegytípusokhoz megjegyzések és utazási feltételek tartoznak, ezeket a bekarikázott „i” gombra bökve olvashatjuk. Ne feledjük, a bérletek vásárlásához ellenőrzéskor a bérletjegyen szereplő igazolványszámhoz tartozó eredet igazolások/igazolványok bemutatása is szükséges!

Ha kiválasztottuk a számunkra szükséges jegyet, a vásárlási képernyő következik. Itt tudjuk, kiválasztani a fizetési módot.

A fizetésre többféle megoldást is kínál az applikáció:

  • Egyenleg
    A regisztráció során minden felhasználói fiókhoz készül egy belső folyószámla. Erre a folyószámlára a beállítások menüpontban van mód pénzt feltölteni a vásárláshoz
     
  • Új bankkártya
    Ezzel az opcióval lehetséges az eseti bankkártyás fizetés, ugyanakkor van mód a bankkártya mentésére is.
     
  • Mentett bankkártyák
    A listában megjelennek a korábban lementett bankkártyák, melyek közül szükséges kiválasztani a fizetéshez használandót.

Amint a fizetéssel is megvagyunk, az alkalmazáson keresztül láthatjuk a megvásárolt terméket. A cikkben egy menetjegyet vásároltunk, mely egyből a főképernyőn érhető el.

Érvényesítés és utazás

Vásárlás után nincs más dolgunk, minthogy az „Érvényesítés a járművön” gombra kattintunk. Ekkor elindul a mobilunk kamerája, mely arra szolgál, hogy a jármű külsején, az ajtó mellett, vagy a sofőrnél elhelyezett négyzet alakú matricán lévő kódot beolvassuk. Ha sikeres volt a beolvasás, egy animáció jelenik meg a mobilon, melyet a sofőrnek kell bemutatnunk.

Ha ellenőrrel találkozunk, a felszálláskor érvényesített jegyen nyomjuk meg a „Kód újraolvasása” feliratú gombot, majd olvassuk be az ellenőr által mutatott kártyát. A megjelenő animációt az ellenőrnek szükséges megmutatni.

vehir.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.