2020. október 26.
//
Dömötör névnap

Együttműködési megállapodást kötött a Pannon Egyetem és a Honvédelmi Minisztérium

A megállapodás célja keretet adni a kutatás-fejlesztés, az oktatás és a toborzás területén eddig vállalt tevékenységeknek, illetve továbbvinni azokat.

Dr. Gelencsér András rektor emlékeztetett a megállapodás aláírásakor: az intézmény és a szervezet közötti együttműködés nem előzmény nélküli, hiszen korábban a Pannon Egyetem Informatikai Karán NATO Kiválósági Központ jött létre, illetve számos olyan kutatás-fejlesztési projektet is folytattak, amelyeknek honvédelmi érdekeltsége is volt. A Pannon Egyetem volt az első olyan felsőoktatási intézmény is a rendszerváltás után, amelyik a tanrendjébe emelte a honvédelmi ismeretek oktatását, 2017-ben pedig szintén itt kezdte meg elsőként működését toborzó iroda az önkéntes tartalékos rendszer részeként.

„Ez a megújított megállapodás tehát ennek a folyamatnak a következő állomása, ahol keretet adunk mindezeknek a tevékenységeknek, valamint javaslatot teszünk további fejlesztésekre – fejtette ki a rektor.

A kollaborálás nem egyedi: az elmúlt másfél-két évben együttműködési megállapodások egész sorát írta alá a Honvédelmi Minisztérium tanintézetekkel közösen Győrtől kezdve Pécsen át Szegedig. „Ez nem egy öncélú tevékenység, hiszen egy olyan honvédelmi és haderő fejlesztési program végrehajtásán dolgozunk éppen, amelyben szükségünk van szövetségesekre” – mondta el Szabó István honvédelmi államtitkár.

Az együttműködések összesen három területet fednek le: a kutatás-fejlesztést, az oktatást és a toborzást. Utóbbi nemcsak az önkéntesek miatt fontos, de azért is, mert a jövő szakemberei itt képződnek, a honvédelemnek pedig nagy szüksége van erre a tudásra a fegyveres szolgálatot vállalók között. „De adja magát a kutatás-fejlesztés is: a honvédelmi és haderő fejlesztési program egyik sarokköve a hazai hadiipar megújítása. Teljes technológiai megújuláson esik át a honvédség annak érdekében, hogy egy modern, ütőképes hadsereg álljon össze, ebben pedig alapvető szerepet játszanak azok a kutató műhelyek és az az innovációs munka, ami többek között a Pannon Egyetemen is folyik” – vélekedett Szabó.

„Nem volt még olyan szelete a történelemnek, amikor a honvédelem ne lett volna prioritás, és ez nincs másként most sem – jelentette ki Csillag Zsolt kancellár. – A 21. században Európa és benne Magyarország szerencsére nem vív háborúkat, ugyanakkor egyre súlyosabb a migrációs helyzet, valamint a COVID-járvány következtében kialakuló diplomáciai és gazdasági konfliktusok mind azt jelzik, hogy a nemzetünk védelmére folyamatosan figyelmet kell fordítanunk.”

Csillag szerint egy ország védelmének szempontjából fontos a versenyképes infrastruktúra, és fontos a szövetséges országokkal fenntartani a kölcsönös együttműködést és a jó kapcsolatot, de talán az állampolgárok felkészültsége és hazaszeretete az, ami a legfontosabb. „Mi itt a Pannon Egyetemen kötelességünknek tartjuk tehát, hogy a rendelkezésre álló eszközeinkkel támogassuk a magyar honvédség és ezáltal Magyarország ügyét, ennek a megállapodásnak pedig az eddigi tevékenység folytatásán túl az is célja, hogy ezt büszkén kijelentsük. Azt kívánom, legyünk sikeresek ebben a tevékenységben, hiszen ez nemcsak a mi, hanem az ország érdeke is.”

Bertalan Melinda
Domján Attila

További cikkek

25 éve lelkipásztor Bikádi László
25 éve lelkipásztor Bikádi László
Királyszentistván, Hajmáskér, Vilonya és Sóly hívei vasárnap Istentisztelet keretében ünnepelték a jubileumot.
Vészfékezésből vészhelyzet
Vészfékezésből vészhelyzet
Nem szokatlan jelenség az utakon, hogy egy-egy autós önhatalmúlag vesz revansot a másikon egy-egy elhibázott, vagy figyelmetlen manőver után, ezzel viszont új, akár veszélyesebb helyzetet teremtve. Egy, a közelmúltban nagyobb figyelmet kapott veszprémi eset után a rendőrségnél érdeklődtünk a pontos szabályokról, szankciókról.
Egy menedék, ahol megtanulhatsz szebben élni
Egy menedék, ahol megtanulhatsz szebben élni
Nincsen folyóvízük, de van balatoni panorámájuk, és leginkább boldogságuk. A nagyvárosi nyüzsgést cserélték le a Barnag melletti Hideg-hegy csendjére és békéjére, egy jurtára és egy kétkezi munkával felépített élettérre, ahol napról napra tanulják – reményeik szerint idővel pedig taníthatják is –, hogyan élhetünk szelídebb, természetközelibb, emberségesebb életet. A Hideg-hegyi Menedékben, Csatlós Reginánál és Tőgyi Balázsnál jártunk. Vportré cikke.
Meghalt 38 beteg, 1820-szal nőtt a fertőzöttek száma Magyarországon
Meghalt 38 beteg, 1820-szal nőtt a fertőzöttek száma Magyarországon
Meghalt 38 többségében idős, krónikus beteg, és újabb 1820 magyar állampolgárnál mutatták ki a koronavírus-fertőzést - közölte a koronavirus.gov.hu szombaton.
Éjjel óraátállítás, de a végleges döntés még várat magára
Éjjel óraátállítás, de a végleges döntés még várat magára
Halasztódik a döntés az Unió tagállamaiban a nyári vagy a téli időszámítás végleges megállapodásának a kérdésben.