2020. október 24.
//
Salamon névnap

Herend, Bányatelep leromlott városi területének infrastrukturális rehabilitációja

2020. szeptember 21. 10:11
A TOP-4.3.1-15-VE1-2016-00002 azonosítószámú projekt keretében megvalósul Herend külterületén található 079/18 hrsz. D. és 079/19 hrsz. C. társasházi épület teljes külső felújítása, továbbá a társasházak víz és csatornaközműveinek városi hálózatra történő rákötése. A projekt európai uniós támogatás segítségével valósul meg, a vissza nem térítendő támogatás mértéke 150.786.921 Ft. A projekt tervezett befejezésének dátuma: 2021. február 28.

Az épületek jelenleg társasházként, lakófunkcióval bírnak, jelenlegi leromlott állapotuk a felújításukat  - előírt akadálymentesítési, továbbá energetikai követelményeknek való megfelelés teszik szükségessé.  

Akadálymentesítés: 

Az épületek jelenleg nem akadálymentesek, de a felújítási tervek szerint az akadálymentesítés projektarányosan meg fog történni, azaz a közhasználatú terek ajtó akadálymentesen készülnek el. Erre vonatkozóan rehabilitációs szakmérnök bevonásával fogjuk igazolni az akadálymentesítés megtörténtét. 

Energetikai követelményeknek való megfelelés

A tervezett állapotban az épületek CC besorolást fognak kapni, tekintettel arra, hogy az épületgépészeti rendszerek nem kerülnek felújításra, ezért a szokásosnál jelentősebb hőszigeteléssel látjuk el az épületszerkezeteket.  Az épület teljes falfelülete 22 cm EPS hab szigetelést kap, a zárófödémet 30 cm szigeteléssel látjuk el.  A meglevő külső nyílászárók U min 1,00 háromrétegű üvegezésű hét kamrás nyílászárókkal kerülnek lecserélésre.  A felújítással az épületek megfelelnek majd a TNM rendelet költség optimalizált követelményeinek. A friss levegőellátásról a szigetelés megoldásával egyidejűleg gondoskodni kell légbevezető szelepekkel. 

Egyéb felújítások: 

A „D” épület megsüllyedt szerkezete bontásra és visszaépítésre kerül, új alapozással.
A külső szigetelés megoldását megelőzően, a külső vízelvezetés és a lábazatok hő és vízszigetelése is meg kell, hogy történjen, illetve egyidejűleg értelemszerűen az épület zárófödémjéről az eltávolított lejtést adó beton és salak helyett hőszigetelés készül, majd új könnyűbeton aljzatra új EPD vízszigetelés kerül kialakításra, ez persze a csatlakozó bádogos szerkezetek kicserélését is jelenti.

Az épület déli részére nézően új napelemek kerülnek elhelyezésre, ezekkel a külső térvilágítást fogjuk biztosítani. 

vehir.hu

További cikkek

Egy menedék, ahol megtanulhatsz szebben élni
Egy menedék, ahol megtanulhatsz szebben élni
Nincsen folyóvízük, de van balatoni panorámájuk, és leginkább boldogságuk. A nagyvárosi nyüzsgést cserélték le a Barnag melletti Hideg-hegy csendjére és békéjére, egy jurtára és egy kétkezi munkával felépített élettérre, ahol napról napra tanulják – reményeik szerint idővel pedig taníthatják is –, hogyan élhetünk szelídebb, természetközelibb, emberségesebb életet. A Hideg-hegyi Menedékben, Csatlós Reginánál és Tőgyi Balázsnál jártunk. Vportré cikke.
Meghalt 38 beteg, 1820-szal nőtt a fertőzöttek száma Magyarországon
Meghalt 38 beteg, 1820-szal nőtt a fertőzöttek száma Magyarországon
Meghalt 38 többségében idős, krónikus beteg, és újabb 1820 magyar állampolgárnál mutatták ki a koronavírus-fertőzést - közölte a koronavirus.gov.hu szombaton.
Éjjel óraátállítás, de a végleges döntés még várat magára
Éjjel óraátállítás, de a végleges döntés még várat magára
Halasztódik a döntés az Unió tagállamaiban a nyári vagy a téli időszámítás végleges megállapodásának a kérdésben.
Magyarország még az idén részesedhet az uniós munkahelymegőrző hitelből
Magyarország még az idén részesedhet az uniós munkahelymegőrző hitelből
Az Európai Unió Tanácsa is jóváhagyta Magyarországnak a munkahelyvédelmi program (SURE) keretében benyújtott 504 millió eurós hitelkérelmét. Ezzel Magyarország is csatlakozott ahhoz a 16 uniós tagállamhoz, amelyeknek kérelmét elfogadta a Tanács - közölte a Pénzügyminisztérium (PM) az MTI-vel szombaton.
Együtt koszorúzott Ovádi Péter és Porga Gyula
Együtt koszorúzott Ovádi Péter és Porga Gyula
A városi megemlékezések ugyan elmaradtak, de az országgyűlési képviselő és a polgármester elhelyezte a megemlékezés koszorúit az 1956-os emlékműnél a Megyeháza téren.