2021. május 11.
//
Ferenc névnap

Palliumot küldött az érseknek a pápa

Az átadási ceremóniát a koronavírus miatt rendezték meg Veszprémben.

Június 29-én, Szent Péter és Pál apostolok ünnepén áldotta meg Ferenc pápa az elmúlt évben kinevezett metropolita érsekeknek szánt palliumokat a római Szent Péter Bazilikában. Mivel a koronavírus járvány miatt sokan – köztük Udvardy György veszprémi érsek – nem vehettek részt az ünnepi szentmisén, a pápa a vatikáni nagykövetek révén juttatta el a vállszalagokat azok új tulajdonosaihoz. A gyapjúból szőtt palliumot így végül szombaton, a veszprémi Szent Mihály Bazilikában vehette át a főegyházmegye feje.

Az “érseki vállszalag a Jó Pásztor alakját idézi, aki vállára veszi az elveszett bárányt, ugyanakkor pedig a metropolitai hatalom jelvénye, és az Apostoli Szentszékkel fennálló közösség jele is” – írta az egyházmegye weboldalán az érsek. 

A pallium kifejezetten a metropolita hivatali jelvénye a katolikus egyházi hierarchiában – a metropolita pedig az a vallási vezető, aki egy több egyházmegyéből álló egyházi tartományt irányít (a Veszprémi érseki tartományhoz a Veszprémi főegyházmegye mellett a Szombathelyi egyházmegye és a Kaposvári egyházmegye tartozik). Római szokás szerint a szalagot január 21-én megáldott bárányok gyapjából szövik. Az elkészült palliumot Szent Péter és Pál ünnepén szenteli meg a pápa.

A Veszprémi főegyházmegye élére tavaly kinevezett Udvardy György vállára Michael August Blume apostoli nuncius helyezte fel a palliumot szombat délelőtt, a járvány miatt zártkörű szentmise keretében.

Söge
Kovács Bálint

További cikkek

Udvardy György: Az emberi méltóságért kell leginkább küzdeni kell most
Udvardy György: Az emberi méltóságért kell leginkább küzdeni kell most
Udvardy Györggyel, a Veszprémi Főegyházmegye érsekével beszélgettünk az egyház jelenlegi kihívásairól, a világi és vallási élet közötti párhuzamokról interjúnk második felében.
Egyházi vezető, világi kihívásokkal
Egyházi vezető, világi kihívásokkal
A római pápa veszprémi helytartójaként az a feladata, hogy jó pásztorként egyben tartsa a keresztényeket, miközben a rábízott főegyházmegye egy több milliárd forintos fejlesztés küszöbén áll. Lelki vezetői és csúcsmenedzseri képességekre is egyszerre van szüksége a jelenlegi veszprémi főpásztornak. Udvardy Györggyel, a Veszprémi Főegyházmegye érsekével beszélgettünk az egyházi, valamint világi vezetők különbségéről és hasonlóságáról az interjú első felében.
Udvardy György: a házasság a kölcsönös ajándékozás és elfogadás helye
Udvardy György: a házasság a kölcsönös ajándékozás és elfogadás helye
Udvardy György érsek ünnepi szentmiséjével zárult a Házasság Hete Veszprémben.
Ezerszer is igen – jövő héten kezdődnek a Házasság Hete programjai
Ezerszer is igen – jövő héten kezdődnek a Házasság Hete programjai
Sok más programsorozattal egyetemeben a Házasság Hete programjainak jelentős része is az online térbe korlátozódik, a szervezők így is mély tartalmú és változatos előadásokkal készülnek. Az idei kulcsmondat: ezerszer is igen.
Udvardy György: Legyünk a következő év ajándékozottjai!
Udvardy György: Legyünk a következő év ajándékozottjai!
Udvardy György, veszprémi érsek újévi köszöntőjében hangsúlyozta: az előttünk álló esztendőben legyünk bátrak, találékonyak és állhatatosak.