Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. július 18. Frigyes
Veszprém
30°C
2024. július 18. Frigyes
Veszprém
30°C

Palliumot küldött az érseknek a pápa

2020. október 2. 12:00
Az átadási ceremóniát a koronavírus miatt rendezték meg Veszprémben.

Június 29-én, Szent Péter és Pál apostolok ünnepén áldotta meg Ferenc pápa az elmúlt évben kinevezett metropolita érsekeknek szánt palliumokat a római Szent Péter Bazilikában. Mivel a koronavírus járvány miatt sokan – köztük Udvardy György veszprémi érsek – nem vehettek részt az ünnepi szentmisén, a pápa a vatikáni nagykövetek révén juttatta el a vállszalagokat azok új tulajdonosaihoz. A gyapjúból szőtt palliumot így végül szombaton, a veszprémi Szent Mihály Bazilikában vehette át a főegyházmegye feje.

Az “érseki vállszalag a Jó Pásztor alakját idézi, aki vállára veszi az elveszett bárányt, ugyanakkor pedig a metropolitai hatalom jelvénye, és az Apostoli Szentszékkel fennálló közösség jele is” – írta az egyházmegye weboldalán az érsek. 

A pallium kifejezetten a metropolita hivatali jelvénye a katolikus egyházi hierarchiában – a metropolita pedig az a vallási vezető, aki egy több egyházmegyéből álló egyházi tartományt irányít (a Veszprémi érseki tartományhoz a Veszprémi főegyházmegye mellett a Szombathelyi egyházmegye és a Kaposvári egyházmegye tartozik). Római szokás szerint a szalagot január 21-én megáldott bárányok gyapjából szövik. Az elkészült palliumot Szent Péter és Pál ünnepén szenteli meg a pápa.

A Veszprémi főegyházmegye élére tavaly kinevezett Udvardy György vállára Michael August Blume apostoli nuncius helyezte fel a palliumot szombat délelőtt, a járvány miatt zártkörű szentmise keretében.

Schöngrundtner Tamás
Kovács Bálint
további cikkek
Udvardy György veszprémi érsek az egyház és a politika kapcsolatáról Udvardy György veszprémi érsek az egyház és a politika kapcsolatáról A politika és az egyház kapcsolata az évszázadok során folyamatosan változott, hol szorosan összefonódtak, hol pedig a legélesebb ellentétek alakultak ki a törésvonalaik mentén. Hogy van-e joga egyházi vezetőknek felszólalni politikai kérdésekben az még ma is komoly viták tárgyát képezi, arra pedig sokan nem is gondolnak, hogy lehet úgy is beszélni a politikáról egyházi szemüvegen keresztül, hogy egyébként ne essen az ember pártpolitikai állásfoglalás hibájába. Márpedig Udvardy György, veszprémi érseknek sikerült ez, aki a Youtube-on közzétett videójában nyílegyenesen jelölte ki, hogy keresztény felfogással miként kell a politikára és a politikai vezetőkre gondolni és hozzájuk viszonyulni. 2024. június 7. 12:15 A Szentatya elismerte Bódi Mária Magdolna vértanúságát, így a boldogok sorába emeli őt A Szentatya elismerte Bódi Mária Magdolna vértanúságát, így a boldogok sorába emeli őt Ferenc pápa 2024. május 23-án a Bódi Mária Magdolna vértanúságáról szóló dekrétumot aláírásával elismerte. 2024. május 23. 11:23 Megnyílt a Bara-ház: esély a koraszülötteknek, remény a szülőknek Megnyílt a Bara-ház: esély a koraszülötteknek, remény a szülőknek „Az orvos és a gyógytornász is mesehős, (…) Lépésről lépésre mesét szőnek.” – Az alkalomra írt dal szövegében ezek a sorok is szerepeltek, amikor kedden délelőtt hivatalosan is megnyitott a Bara-ház Korai Fejlesztő Központ Veszprémben. 2024. május 21. 22:29 Az igazi kincs Isten és Krisztus ismerete Az igazi kincs Isten és Krisztus ismerete Gizella királyné példája mutatja meg nekünk, mit jelent mindent odaadni Krisztusért és boldogságra lelni a szolgálatban – hangsúlyozta Dr. Udvardy György veszprémi érsek a Gizella Napok ünnepségsorozat nyitó szentmiséjén. 2024. május 15. 10:33

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.