Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
18°C
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
18°C

A munkaerő-kölcsönzéses munkaviszonnyal kapcsolatos gyakori kérdések

2020. szeptember 17. 10:35

Munkanélkülinek lenni nem a legjobb dolog a világon, hiszen az életben már szinte semmi sincs ingyen, a pénzért pedig meg kell dolgozni. Bár rengeteg cég hirdet különféle állásokat, de a tényleges munkakezdést rendszerint megelőzi egy többkörös interjú, ami jó esetben is minimum heteket vesz igénybe.

Bár ad némi biztonságot, hogy a legtöbb cégnél a munkavállalással kapcsolatos dolgok ugyanúgy működnek, viszont a munkaerő-kölcsönzéssel foglalkozó cégek alkalmazotti státusza sok kérdést felvet. Az alábbi írásunkban a leggyakoribbakra kerestük a válaszokat.
 
Mik a feltételei a felvételnek?
 
Első lépésben a leendő munkavállalónak meg kell jelennie az interjún, melynek a helyszínét és az időpontját a leendő munkáltató, vagyis a munkaerő-kölcsönző céggel partnerségben álló megbízó cég határozza meg. Bár kérhetünk arra vonatkozólag tanácsot, hogy hogyan és milyen útvonalon célszerű érkezni, de az odautazást a leendő munkavállaló dolga megoldani. Ugyanakkor ennek költségeit a vállalat utólagosan megtérítheti.
 
Az interjú során egy személyes elbeszélgetésre kerül sor, melyet kiegészíthet a kölcsönbevevő partnerek által meghatározott gyakorlati teszt alkalmazása is. Azonban a teszt nem lesz meglepetés a munkavállaló számára, hiszen az előzetes telefonos egyeztetés során kap róla információt.
 
A sikeres interjú után, de még a munkaszerződés aláírása előtt üzemorvosi alkalmassági vizsgálatra kerül sor, hogy kiderüljön, alkalmas-e a jelölt a munkavégzésre.
 
Ki lesz a munkáltató, kinek a feladata a bejelentés?
 
Gyakori az a tévhit, hogy a kölcsönzött munkavállaló a kölcsönvevő cég alkalmazásában áll. Ez többnyire abból ered, hogy a munkavégzés megszervezése, a szabadságok kiadása és a munkarend meghatározása valóban a kölcsönvevő cég feladata, de a munkavállaló ettől függetlenül a kölcsönadó vállalat alkalmazottja is lesz.
 
Természetesen mivel alkalmazotti jogviszonyról beszélünk, a munkavállaló a törvénynek előírt módon be lesz jelentve a kölcsönadó vállalat által, szükség esetén erről természetesen igazolás kérhető.
 
Mikor és mennyi fizetéssel lehet számolni?
 
A fizetés folyószámlára utalással történik, mely minden hónap 10-ig teljesül.
 
A munkabér összege mindig az adott munkától függ, a hirdetésekben jellemzően fel is van tüntetve az egyes munkákkal megkereshető havi átlag bruttó és nettó bér egyaránt. Ezenfelül bizonyos projekteknél vannak egyéb juttatások, mint például a cafetéria rendszer, a mozgóbér, a jelenléti bónusz, a teljesítmény bónusz vagy akár a karácsonyi juttatás. Ezekről minden esetben tájékoztatást kap a munkavállaló, hogy pontosan milyen fajtájú és mértékű juttatás kapható az adott munkahelyen.
 
Amennyiben felkeltette az érdeklődését a munkaerő-közvetítőn keresztüli munkavégzés, vagy böngészni szeretne a jelenleg nyitott állásajánlatok között, keresse fel a Beraman oldalát!
 

vehir.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.