Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Az alábbi tényezőkre figyelj lábemelésnél!

2020. szeptember 17. 10:26

A testépítés és az edzés során számos olyan hiba elkövethető, amely hosszú távon kifejezetten negatív hatással lehet a szervezetre, így kifejezetten fontos a szabályszerű végrehajtása. A lábemelés egy igen népszerű és szeretett gyakorlat, szinte a legjobb törzserősítő gyakorlatnak számít, mivel erőteljesen igénybe veszi a hasizmokat, valamint a hát izmait, az elülső fűrészizmot, a gerincmerevítőket és a kart, a vállakat - leginkább a lógás miatt, a fogás hatásaként. 

Ennek fejében kijelenthetjük, hogy nagy hatást gyakorol az egész testre. Mindezek ellenére azonban kevesen fordítanak időt arra, hogy valóban szépen és helyesen hajtsák végre a gyakorlatot, így sok esetben elcsalják azt, így kárt okozva a testben és megszabadulva jótékony hatásaitól. Mégis mik azok a tényezők, amelyre kifejezetten nagy figyelmet kell fordítanod?

Mire kell odafigyelned lábemelésnél?

Sose csináld lendületből a gyakorlatot! Abban az esetben, ha lendíted a lábaidat annak érdekében, hogy felvidd, akkor nem beszélhetünk igazi lábemelésről. Nagyon lényeges, hogy a teljes mozgástartomány alatt tökéletesen kontrolláltan végezd a gyakorlatot, ebbe nem csak a felemelés, hanem a leengedési fázis is beletartozik. Nem szabad engedni, hogy leessenek a lábaid, tudatosan kell szabályozni a leengedés tempóját, így nem fogsz elkezdeni hintázni, és nem fogod elveszíteni a kontrollt. 

Ehhez hozzátartozik az is, hogy sose engedd el a feszítettséget, még a mozgástartomány alján sem. Ahelyett, hogy lógnál, tartsd feszesen a hasfaladat és a medencédet, ennek a mozdulatnak köszönhetően fenntartható a medence optimális szöge a mozgás teljes egészében. Tartsd szem előtt a hollow body tartás mozzanatait a passzív lógás helyett, azaz feszítsd meg a láb és a kar izmait, egyenesen tartva azokat. 

A helyes végrehajtás érdekében

Amennyiben a karodat teljesen egyenesen tartod, és hagyod a felső testedet dolgozni, akkor nem csak lógsz ernyedten, hanem aktiválod a vállöved és a lapockákat egyaránt. Ezzel lábemelés közben a felsőtested többi izmát is megmozgathatod és becsatlakoztathatod a munkába. Mindemellett stabillá válhatsz, ezzel megakadályozva a belengést. Azonban itt is vannak szabályok, amelyeket be kell tartanod, például a könyöködnek egyenesnek kell maradnia gyakorlat közben, azonban ahhoz, hogy a hasizmaid is megdolgozzanak, ez a mozdulat elengedhetetlen. 

Amennyiben szeretnél még többet olvasni a gyakorlatok helyes végrehajtásának módjáról, a megfelelő eszközökről, valamint tanácsra lenne szükséged, hogy hogyan edzd meg egyes testrészeidet, akkor keresd fel a SamanSport.hu weboldalát, ahol számos cikket és bejegyzést olvashatsz. 

vehir.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.