Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
7°C
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
7°C

Ellenzéki 'gyenge nem' a déli terelőút kapcsán

2020. szeptember 17. 13:00
Hétfő délelőtt óta az Almádi úti kereszteződést lezárták a 8-as út építése miatt, a forgalom a déli iparterületen átvezető ideiglenes nyomvonalon haladhat. A végleges terelőutat október végéig építhetik meg, azonban ellenzéki képviselők ma reggel tartózkodtak ennek a tervnek az elfogadásánál. Az alpolgármester és a bizottsági elnök reagált a történésekre.

Reggel még az Almádi úti csomópontot használhatták az autósok a Veszprémbe történő ki- és bejutáshoz, délelőtt azonban már az ideiglenes terelőútra irányították a forgalmat, ami a Balatonfüred felé vezető négysávos és a Veszprém-Balatonalmádi közötti kétsávos utakat köti össze a déli iparterületen keresztül.

A témával kapcsolatos hétfő délutáni sajtótájékoztatóján Brányi Mária alpolgármester elmondta, hogy a terelőút kialakításával gyakorlatilag azt oldanák meg, hogy a térségből ingázóknak ne kelljen 20-25 km-es kerülőt tenniük, ha a megyeszékhelyre szeretnének eljutni lakhelyükről. Például ha nem lenne ez az összekötés, akkor egy szentkirályszabadjai, vagy balatonalmádi lakosnak Litér, vagy Felsőörs felé kellene kerülnie, sokkal hosszabb menetidővel és kilométerrel számolva naponta, illetve később a szabadságpusztai lakosokra is ez várna.

Kiemelte, hogy a ma délelőtt óta használatos út még korán sem a végleges szakasz, a tervekben egy kétsávos, teljes hosszában aszfaltozott út szerepel, ami ideális esetben idén október végére készülhet el.

Ehhez azonban szükséges a város rendezési tervének is a módosítása, valamint a közgyűlés jóváhagyása.

Ezen a ponton viszont akadályokba ütközött a beruházás előkészítése, hiszen a hétfő reggeli Városstratégiai és Városmarketing Bizottság ülésén az ellenzéki képviselők és egy külső szakértő, Hartmann Ferenc, Guzslován Gábor és Somfai Attila tartózkodásukkal nem támogatták a rendezési terv módosítását. Mivel az ülésen az egyik Fidesz-KDNP által delegált tag előzetesen indokoltan hiányzott, szavazategyenlőség alakult ki, így nem sikerült elfogadni a határozatot.

A bizottsági üléseknek egyébként döntés-előkészítő szerepük van az önkormányzatban, a közgyűlés elé kerülő határozati javaslatok először ezen a plénumon mennek át, ahol szakértők és a képviselők véleményezhetik azokat, valamint módosítási javaslatokat tehetnek.

Csík Richárd, az érintett bizottság Fidesz-KDNP-s elnöke a sajtótájékoztatón elmondta, nem számított arra, hogy bárki is ellenezné ezt a beruházást, ahogy fogalmazott: a tartózkodás felér egy gyenge nemmel, ami által nem sikerült elfogadni a határozatot.

Különösen érthetetlen ez amellett, hogy hozzászólás és indok nélkül foglaltak, pontosabban nem foglaltak állást az ellenzéki képviselők, illetve az általuk delegált külső szakértő, így elbukott a javaslat.

Brányi Mária a terelőút fejlesztése kapcsán kiemelte, hogy nem egy pártpolitikai, hanem fejlesztéspolitikai kérdésről van szó, ami több szempontból is előnyös lenne a térségnek.

A közel 100 millió forintos beruházásból megvalósuló útszakasz egyrészről megoldaná a közlekedés problémáját a kétszer 8 hónapos időintervallum alatt, ami alatt elkészül először az Almádi úti külön szintű csomópont, majd ugyanez a Füredi úti kereszteződésnél is, másrészről jelentős gazdaságélénkítő hatása is lenne.

Utóbbi főleg azért, mert a tervezett útszakasz a 8-as elkészülte után is megmaradna, így tovább fejlődhetne a déli iparterület, új cégeknek tenné vonzóvá a letelepedést, munkahelyeket teremtene, ezzel pedig a város gazdasága is fejlődhetne.

Az alpolgármester példa nélkülinek nevezte az ellenzék ezen húzását, amivel a város és a környékben élők mindennapjainak megnehezítését kockáztatják, de hozzátette, hogy bízik benne, hogy a kedden tartandó közgyűlésig meggondolják magukat ezek a képviselők és korrigálják a bizottsági ülésen hozott döntésüket.

A keddi rendkívüli közgyűlésről mi is tudósítani fogunk, ahol eldől a terelőút megépítésének végleges sorsa.

A tervezett útszakaszok pontos vonalvezetéséről ezeken a terveken lehet tájékozódni (fprrás: Városháza):

Hajas Bálint
Domján Attila
további cikkek
Veszprémi ellenzék: nem járható ez az út! 8-as út Veszprémi ellenzék: nem járható ez az út! A Veszprémet kikerülő 8-as főút nyugati szakaszának fejlesztését sürgeti a helyi ellenzék, valamint aggodalmuknak is hangot adtak, amiért ez a beruházás egyelőre – nem tudni meddig – kikerült az államilag finanszírozott projektek közül. Erről Hartmann Ferenc, az MSZP helyi önkormányzati képviselője és Grőber Attila, Veszprém vármegye és Pápa DK-s önkormányzati képviselője beszéltek hétfő délután az érintett szakasz mellett. 2024. január 30. 11:32 Felújítás miatt forgalomkorlátozás lesz a városlődi völgyhídon Felújítás miatt forgalomkorlátozás lesz a városlődi völgyhídon Felújítási munkákat végez a Magyar Közút Nonprofit Zrt. a 8-as főúton, az Ajka és Veszprém között elhelyezkedő Városlődi völgyhídon – közölte a társaság. 2023. augusztus 30. 11:34 Csütörtökön ideiglenesen megváltozik a forgalmi rend az új 8-ason Csütörtökön ideiglenesen megváltozik a forgalmi rend az új 8-ason 2023. április 19. 8:42 Módosító indítvány az MSZP-től a helyi útfejlesztési projektekért útfejlesztés Módosító indítvány az MSZP-től a helyi útfejlesztési projektekért Több veszprémi útfejlesztési projekt kapcsán arra kérte Hartmann Ferenc, helyi szocialista önkormányzati képviselő az Országgyűlés MSZP-frakcióját, hogy nyújtsanak be módosító indítványt az ország 2023-as költségvetéséhez. Mindezt annak érdekében, hogy megvalósulhassanak ezek a beruházások, amelyeknek a tervei készen vannak, de a forrás jelenleg nem áll rendelkezésre. 2023. március 27. 13:32

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.