2021. február 26.
//
Edina névnap

Már a herendi református gyülekezetnek is van temploma

Ünnepélyes körülmények között, rendhagyó istentisztelet mellett adták át a Herenden megépült új református templomot vasárnap délután.

Ugyan a herendi vallási közösség nagy részét még ma is a katolikusok adják, egyre növekszik a református felekezethez tartozók száma is: Jánszky Lajos László polgármester elmondása szerint a legutóbbi népszámláláskor még 150-en mondták magukat reformátusnak, mostanra viszont nagyságrendekkel több lenne ez a szám. Saját templom híján viszont egészen eddig Szentgálig kellett utazniuk nekik, ha istentiszteleten szerettek volna részt venni.

Steinbach JózsefSteinbach József

A mintegy 130-135 millió forintos beruházásnak köszönhetően azonban immár a Herendi Porcelánmanufaktúra mellett felépült a helyi református templom. Kovács Botond Árpád lelkipásztor felidézte, ennek gondolata először 2005-ben merült fel a gyülekezetben, majd egy évtizeddel később, 2016-ban a Magyar Kormány 90 millió forintot ítélt meg a templom építésére. A helyszín viszonylag adott volt: a polgármester javaslatára a manufaktúra melletti régi ingatlant vették meg, amely elbontásával kezdhették meg a templom felhúzását.

Igaz, ez hosszadalmas folyamat volt, orgonája előbb volt a gyülekezetnek, mint hogy az épület állt volna, a végeredmény azonban – Gács Attila építész és Tamás Ákos iparművész munkájának köszönhetően – meglehetősen impozáns lett. A lelkipásztor kérésére a templom trapéz alakzatot alkot, amely meghosszabbítva háromszöget alkot – utalva az isteni hármasságra. A hármas szám egyébként több téren is visszaköszön a templomban, például a terek kialakításában, emellett az is fontos szempont volt, hogy ne vesszen el a manufaktúra szép épülete mellett, de ne is legyen túl hivalkodó. Ez végül számos helyi cég és rengeteg felajánlás segítségével sikerült, pótolva a végösszeghez szükséges forrásokat.

Kovács szerint a feladatuk viszont ezzel nem ért véget, a kőből épült házból lelki házat kell formálni, emellett pedig szeretnék a szentgáli templomot is felújíttatni.

Az ünnepségen részt vett dr. Huszár Pál zsinat világi elnök is, aki emlékeztetett, miközben Nyugat-Európában egyre több templomot bontanak le vagy alakítanak át például hangversenyteremmé, a Kárpát-medencében öt új református templom is épült az elmúlt időszakban, jelezve, addig nem kell itt komor jövőképet jósolni, míg emlékszünk Jézus ígéretére, miszerint ő velünk van az idők végezetéig.

Gulyás GergelyGulyás Gergely

A Kelet-Közép-Európában továbbra is komolyan vett keresztény értékekre hívta fel a figyelmet a templomavatáson szintén megjelent Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter is. „Amikor a rendszerváltoztatáskor a Nyugathoz való újbóli kapcsolódást tűztük célul, vágytuk elérni azt a gazdasági hatékonyságot és életszínvonalat is, amelyet a II. világháború utáni, a miénknél 45 évvel korábban kezdődött piacgazdaság ott meghonosított. Az elmúlt tíz évben nagyot léptünk előre, ez azonban csak az életnek az egyik nem vitásan fontos, de nem a legfontosabb aspektusa.

Ez akkor válik egyértelművé, amikor látjuk, hogy mára a sohasem látott anyagi jólét és gazdagság mellett Nyugat-Európában templomokat bontanak le, zárnak be, alakítanak érdeklődés hiányában kávéházzá. Ez a kiáltó ellentmondás, ami az elismerésre méltó anyagi helyzet és a blaszfémiát a közéletben nem csupán természetesnek, de lassan kívánatosnak tartó lelkiállapota között fennáll, elborzasztó példaként világosan kijelöli számunkra az állam és egyház közötti együttműködés irányát és célját. Mert így csak elvész a keresztény kultúra, nem marad tere a kereszténydemokrata politikának, és ezzel együtt semmisül meg az az életforma, amit jó és rossz időkben is, nemzedékeken keresztül meg tudtunk őrizni” – hangsúlyozta.

Mit jelent ez a herendi református templom helyzetére lefordítva? „Hogy

bár a templom kész és az építkezéshez szükséges források biztosításával az állam csak a könnyebb feladatot vállalta magára. A neheze az egyházé: hittel és hívekkel megtölteni a templomot.”

Soltész MiklósSoltész Miklós

Minél több templom építésére lenne ugyanis állami forrás, annál kevesebb a keresztény hívő. Pedig a teljes élethez arra is szükség van, hogy minél többen tapasztalhassák meg a közösségi hit erejét és vele az ige igazságát: „Velünk az Isten!” Az egyház küldetése is túlmutat a templomon, hiszen hosszú lenne felsorolni is, mi mindent tesz hozzá a református egyház az ország és a magyarság életéhez az oktatási, tudományos, nevelési, betegápolási, idősgondozási, ifjúsági és szenvedélybeteg-mentő, szociális és karitatív tevékenységével. A herendi gyülekezet bővülése azt a célt szolgálja, hogy segítsen a közösségi létben élt értékek továbbadásában is – zárta gondolatait Gulyás.

Soltész Miklós államtitkár arról beszélt, bár a kereszténység ma a legüldözöttebb vallás, továbbra is vállalni kell. „Senki nem mondta, hogy könnyű lesz az út, mégis itt vagyunk 2000, illetve 1000 év után is. És a fiatalok lelki pusztítása sem fog sikerülni, hiszen a legújabb személyi jövedelemadó felajánlás adatai is bizonyítják, hogy van igény a hitre: megközelítőleg 300 ezer felajánlás érkezett a református egyház számára, ami sokszorosa a korábbi éveknek. De nemcsak ezt bizonyítják a számok, hanem azt is, hogy az építésre költött adóforintok végül közvetve vagy közvetlenül mégis csak az embereknél kötnek ki” – mondta el.

Az építkezést folyamatosan figyelemmel követte Ovádi Péter országgyűlési képviselő is, aki régóta segíti a térség fejlődését. Köszöntőjében a képviselő úgy fogalmazott, „bár a Biblia számos példát ad, hogyan segítsük az elesetteket, hogyan építsük a közösségünket az erkölcs, a szeretet jegyében, ahhoz, hogy igazi közösségé váljon az emberek sokasága, szükség van egy olyan közös hitre, ami összetartja, irányt mutat az élet minden területén. Nem lehet kérdés tárgya, hogy a református egyházközösség térségünkben pontosan ilyen: összetart, hagyományt ápol, miközben építi a jövőt – jelentette ki.

Az ünnepségen felszólt Simon Attila, a Herendi Porcelánmanufaktúra igazgatója is, aki személyes példáját felidézve vezetett rá, hogy a felépült templom arra is emlékeztet, hogy a Gondviselés az, ami elveszi az ember magányosságát, hogy az isteni törvények iránymutatást adnak, hogy az életünk célba ér.

Ovádi PéterOvádi Péter

Az ünnepi beszédek után a templomkertben Borsos István izsáki kőfaragó mester Feltámadás Kolumbáriumát is felszentelték, majd orgona bemutató és koncert várta a híveket.

Az átadón Steinbach József püspök tartott istentiszteletet.

Bertalan Melinda
Kovács Bálint

További cikkek

Most kell eldöntenünk, milyen városban szeretnénk élni
Most kell eldöntenünk, milyen városban szeretnénk élni
Különleges kihívásoknak kell megfelelnie az idei költségvetésnek: fenntarthatónak kell lennie egy világjárvány közepette, de meg is kell alapoznia a 2023-as évet, amikor az egész földrész figyelme ránk irányul. Porga Gyula polgármesterrel arról beszélgettünk, milyen hatással lesznek a mindennapi életünkre a számok.
Emlékezzünk a múlt szörnyűségeire és gondoskodjunk a biztonságos jövőről!
Emlékezzünk a múlt szörnyűségeire és gondoskodjunk a biztonságos jövőről!
Szűk körben, de fontos üzenetet megfogalmazva tartotta meg a KDNP és az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség (IKSZ) a kommunista diktatúrák áldozatainak emléknapját Veszprémben. A csütörtöki csendes koszorúzáson részt vett Nacsa Lőrinc országgyűlési képviselő, az IKSZ országos elnöke is, aki rövid interjút adott portálunknak.
Húsvétra minden regisztráltat szeretnének beoltani
Húsvétra minden regisztráltat szeretnének beoltani
Szeretnék felgyorsítani az oltások ütemét, a cél, hogy húsvétig mindenki megkapja az oltóanyagot, aki előzetesen regisztrált rá - közölte az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján csütörtökön.
Megérkezett a Sinopharm vakcina a Veszprém megyei háziorvosokhoz
Megérkezett a Sinopharm vakcina a Veszprém megyei háziorvosokhoz
Számszakilag teljesíthető, de kockázatos a költségvetés az ellenzék szerint
Számszakilag teljesíthető, de kockázatos a költségvetés az ellenzék szerint
Három ellenzéki önkormányzati képviselő, Hartmann Ferenc, Benczik Gabriella és Gerstmár Ferenc fogalmazták meg kritikájukat az idei költségvetés számaival kapcsolatban, ami szerintük teljesíthető, de sok kockázatot hordoz magában.