2021. február 27.
//
Ákos, Bátor névnap

Veszprémben találkozik novemberben a magyar könnyűzenei világ színe-java

Veszprémbe költözik idén a Music Hungary könnyűzenei konferencia, amely a legnagyobb szakmai találkozóhelye a magyar mainsteram zenei világnak. A november 9-10 közötti rendezvény a zenei ipar járványhelyzettől megtépázott helyzetére is megoldási javaslatokat kíván nyújtani, valamint szóba kerül a koncert- és fesztiválbelépők áfájának csökkentése is.

Szerda délelőtt a budapesti Akvárium Klub előtt tartott sajtótájékoztatón jelentették be, hogy Magyarország legnagyobb könnyűzenei konferenciája Egerből Veszprémbe költözik idén. Ez az a szakmai találkozóhely, ahol a könnyűzenében érdekelt szereplők, zenészek, koncert- és fesztiválszervezők, menedzserek évről évre összegyűlnek, hogy közösen határozzák meg és adjanak választ a könnyűzenei ipar kihívásaira.

Az idei évben mi más lehetne a fő kérdés, mint hogy a koronavírus járvány által megtépázott zenei szakma hogyan lábaljon ki ebből a helyzetből.

Weyer Balázs a Music Hungary Szövetség elnöke – amely szövetség a konferenciából nőtte ki magát és elsősorban ernyőszervezetként próbál segíteni a zenészek érdekképviseletében - a sajtótájékoztatón elmondta, hogy olyan kihívással kell megküzdenie a zenei iparnak, amire eddig még nem volt példa.

Amire a korábbi években még panaszkodtak, most annak örülnének a legjobban – fogalmazott a szövetség elnöke, majd hozzátette, hogy a panaszkodást fel kell váltania a tetteknek, ez pedig összekovácsolja a szakmát.

Weyer BalázsWeyer Balázs

Elmondta, hogy idén kb. 30 milliárdos kieséssel számolnak, ami az előző évhez képest 70%-os visszaesést jelent, ez pedig nem csak a zenészek bevételében látszik meg, hanem a klubok, rendezvényszervezők, vagy akár a technikusok, zenekari tagok megélhetését is veszélyezteti.

Weyer Balázs ugyanakkor üdvözölte azt, hogy a pandémia idején kidolgozott megoldási javaslataik közül több is eljutott a kormányzat elé, valamint az idei évtől már miniszteri biztos szinten is van érdekképviseletük, erre pedig, hogy a „könnyűzene” fogalma megjelenjen kormányzati titulus szintjén is, még nem volt példa.

Visszakanyarodva a konferenciához, Veszprém, mint Európa Kulturális Fővárosa és mint az UNESCO A zene városa cím birtokosa méltó helyet fog biztosítani a rendezvénynek, hiszen a különböző zenei stílusok markánsan megjelentek már eddig is a város több jelentős fesztiváljában, mint például az Utcazene Fesztivál, az Auer Hegedűfesztivál, vagy éppen a VeszprémFest.

Ezt már Navracsics Tibor kormánybiztos mondta el a sajtótájékoztatón, aki megosztotta azt is, hogy korábban többször részt vett az akkor még Egerben megtartott Music Hungary-n, ami véleménye szerint egy szakpolitikai műhely funkcióját is ellátja.

Navracsics TiborNavracsics Tibor

Hozzátette, hogy Veszprémben és a Bakony-Balaton térségében már most is nagyon erős a kulturális jelenlét, erre építkezve pedig szeretnének még magasabb szintre lépni, aminek egy fontos mérföldköve lehet a Music Hungary.

Egy olyan üzleti modellt szeretnénk megvalósítani, ami a kreatív iparra épül és ami példa lehet Európa közép-keleti régiójában, de akár az egész kontinensen is

– fogalmazott Navracsics Tibor.

A kormánybiztos mondandóját alátámasztva, miszerint a Music Hungary egy szakmai műhely szerepét is ellátja, a sajtótájékoztatón szóba került egy hatástanulmány jelenleg is folyamatban lévő kutatása, ami a koncert- és fesztiválbelépők áfájának csökkentését vizsgálja. Szilágyi Dávid a PricewaterhouseCoopers menedzsere elmondta, hogy cégük a Music Hungary Szövetség megbízásából jelenleg azt vizsgálja, milyen hatással lenne, ha ezeknek a jegyeknek a forgalmi adóját lecsökkentenék 5%-ra, mekkora kiesést jelentene az államnak és kik nyernének belőle?

Mivel a kutatásban jelenleg az adatgyűjtésnél tartanak, végleges eredményeket csak a veszprémi konferencián tudnak majd bemutatni, de az már most látszik, hogy az érintettek köre rendkívül széles lesz és számos előnnyel járna ez a törvénymódosítás.

Azon kívül, hogy segítene elkerülni a leépítéseket a zenei szektorban, a vírus utáni újraindulásban is előnyös lenne, hiszen a jelenlegi jóslatok szerint a vírus után sem fog egyik napról a másikra beindulni a zenei piac.

Szilágyi DávidSzilágyi Dávid

A lassú, ám előremutató folyamatokat emelte ki felszólalásában Demeter Szilárd is, aki a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatói tisztsége mellett a könnyűzenéért felelős miniszteri biztos szerepében vett részt a sajtótájékoztatón.

Kiemelte, hogy nagy előrelépés és eddig hasonlóra még nem volt példa, hogy egy kifejezetten a könnyűzene helyzetére koncentráló stratégia a kormányzat elé kerüljön. Ez most mégis megtörtént, ami fényt jelenthet az alagút végén.

Viszont amíg látványos javulás nem lesz, addig is kötelességük segíteni a zenei iparban dolgozókat, erre pedig több támogatási rendszert is kidolgoztak.

  • 1,4 milliárd forintos keretet különítettek el kifejezetten olyan kluboknak, amelyeknek fő bevételi forrása a koncertek szervezéséből származik. Ez a támogatás reményeik szerint segít a munkahelyek megőrzésében és az infrastruktúra fenntartásában majd.
  • 450 millió forintból a Nemzeti Művelődési Intézettel közösen támogatják azokat a technikusokat, akiknek egyetlen bevételi forrása az volt, hogy biztosítsák az élő koncertek technikai hátterét.

Ezeken kívül a Petőfi Irodalmi Múzeumnál elkezdtek egy gyűjtőmunkát, amelynek keretében olyan audiovizuális közgyűjteményt szeretnének létrehozni, amelyben felkutatják és átörökítik a jövőnek az olyan koncertfelvételeket, amelyeket akár évtizedekkel korábban készítettek és más esetben a feledésbe merülnének.

Ezeket a felvételeket a múzeum részéről megvásárolnák a zenekaroktól és kiadóktól és digitalizálás után mindenki számára megtekinthetővé tennék.

Demeter SzilárdDemeter Szilárd

A veszprémi Music Hungary konferencia kapcsán kiemelte, hogy mindenképpen szeretne majd egy olyan szekciót is, amely kifejezetten a pandémia alatti zenei innovációval foglalkozik, hiszen véleménye szerint a magyar együttesek rendkívül kreatívak voltak ebben az időszakban, ezeket a tapasztalatokat pedig nem árt nagyobb közönség előtt is megosztani.

A sajtótájékoztató végén pedig egy közvetlenül is érintett szereplő osztotta meg tapasztalatait és gondolatait a magyar könnyűzene helyzetéről. Puskás Peti a The Biebers zenekar frontembere több olyan tévhitre is választ adott, ami a közelmúltban legtöbbször felmerült a közösségi médiában.

Puskás Peti (The Biebers)Puskás Peti (The Biebers)

A Biebers jelenleg próbálni is nehezen tud, hiszen a zenekar tagjai a megélhetés miatt áruházakban és az építőiparban vállaltak munkát, de van olyan tagjuk is, aki futárkodásból keresi a kenyerét jelenleg. Az tehát nem igaz, hogy a zenészek nem szeretnek dolgozni, ilyen rendkívüli helyzetben mindenki keresi azokat a lehetőségeket, amelyek segítenek átvészelni a nehéz időszakot.

Sokszor felmerül az is, hogy nem takarékoskodnak, azonban Puskás Peti szerint ha ez valóban így lenne, akkor még eddig sem húzták volna ki, a tartalékok viszont mostanra kimerültek.

Véleménye szerint ki kell jelölni a közös irányt és nem mutogatni kkell egymásra, akkor változhat pozitív irányba a helyzet, erre pedig a Music Hungary konferencia egy kiváló lehetőséget fog nyújtani, hogy egy asztalhoz üljenek és közösen gondolkodjanak a jövőn.

A Music Hungary konferenciát 2020. november 9-10 között rendezik meg Veszprémben.

Hajas Bálint

További cikkek

Veszprémi projektet is jelöltek a neves uniós építészeti díjra
Veszprémi projektet is jelöltek a neves uniós építészeti díjra
Az EU Mies-díj 2022-es jelöltjei közé bekerült a veszprémi “Az arc, a medence, két torony és egy rom” projekt is.
Húsáruházból digitális oktató és szórakoztató központ
Húsáruházból digitális oktató és szórakoztató központ
A belvárosi egykori húsáruház épülete hamarosan új funkciót kap, és a digitális kultúra különböző megoldásainak bemutatását fogja szolgálni fiatalok és idősek számára egyaránt. Ezzel együtt a város bérlakásállománya is bővül.
Navracsics Tibor: a Fidesz és az Európai Néppárt oldaláról is kellenének gesztusok
Navracsics Tibor: a Fidesz és az Európai Néppárt oldaláról is kellenének gesztusok
A Fidesz jelenlegi helyzetéről és a párt 2022-es választási esélyeiről is beszélt Navracsics Tibor az ATV Egyenes Beszéd című műsorában, amelyben a kormánybiztost kérdezték a kormányzó párt brüsszeli harcáról, a magyar oktatás helyzetéről és a veszprémi kulturális főváros projektről is.
Érdemi beleszólást szeretne az ellenzék az EKF-be
Érdemi beleszólást szeretne az ellenzék az EKF-be
Nagyobb beleszólást szeretne a helyi ellenzék az Európa Kulturális Főváros 2023 projektbe. Hartmann Ferenc (MSZP) és Gertsmár Ferenc (LMP) önkormányzati képviselők a konkrét igényüket is bemutatták hétfő délelőtti közös sajtótájékoztatójukon.
Közös filmes programokkal készül Veszprém és Balatonfüred
Közös filmes programokkal készül Veszprém és Balatonfüred
Közösen készül Veszprém és Balatonfüred az Európa Kulturális Fővárosa (EKF) programra, az együttműködésben különösen nagy hangsúlyt kapnak majd a filmes események - jelentette be pénteki balatonfüredi sajtótájékoztatóján a program kormánybiztosa.