2021. január 24.
//
Timót névnap

A jó élet vidéken rejtőzik

2020. szeptember 7. 3:20
Megjelent a Veszprém Portré internetes periodika legújabb, Vidáman Vidéken című száma.

Néhány éve sikk lett a nagyvárosból falura költözni. A folyamatos nyüzsgés helyett a csendet választani, a betondzsungelből a természetbe menekülni, Excel táblák helyett kertet gondozni, állatokat nevelni, növényt termeszteni. Az alternatív utak meglehetősen széles skálán mozognak: van, aki egyszerűen csak településformát vált, de a munkáját meghagyja, más mindent maga mögött hagy, tanyára költözik vagy éppen az erdő szélére, jurtába. A kevésbé merészek csak úgy igazítják az életüket, hogy városi létük mellett a hétvégéket, a nyarakat vidéken töltik.

Mindenesetre a konklúzió ugyanaz: a jó, nyugodt, boldog élet vidéken rejtőzik. Ott ki lehet kapcsolni, nem kell annyira rohanni, lehet a kiskertben saját növényeket nevelgetni, egészségesebben élni, miközben a digitális technológia forradalmának köszönhetően nem kell úgy éreznünk, hogy bármiből is kimaradunk.

Vidáman vidéken – lehetne akár ez is az új jelszó, a Veszprém Portré legújabb lapszáma pedig éppen azt vizsgálja, tényleg olyan vidám-e ez az élet, s az urbanizáció után hogyan és miért is lett trend kiköltözni a nagyvárosokból.

Az azonos nevű rovatban ezért aztán szó esik a vidéki élet számos rétegéről, elsősorban természetesen a Bakony-Balaton régióhoz kapcsolódva. Szó esik például a digitális detoxról és a digitális nomádokról is, és olvashatunk olyan életutakról, amelyekben a szereplők fővárosi életüket cserélték le a Balaton közelségére. Buvári Tamás filmrendező, forgatókönyvíró, író például nem titkoltan dolgozik azon is, hogy egy aktív filmes közeg épüljön ki a térségben is, míg a Hideg-hegyi Menedék megálmodói, Tőgyi Balázs és Csatlós Regina példája azt mutatja meg, hogyan lehet boldogan, a Föld Anyának tetszőn, tisztességesen élni egy jurtában, egy hegyi menedékben, összetartó kisközösségben. De olvashatunk a lassúság dicséretét is hirdető sétákról és egy meglehetősen sikeres település, Bánd épüléséről is.

Hideg-hegyi Menedék / Fotó: Domján AttilaHideg-hegyi Menedék / Fotó: Domján Attila

No de mit szólnak az ismerősök, amikor valaki hirtelen egy internetmentes, erdő széli helyre költözik? Elsőre valószínűleg megrökönyödnek, pedig ha megismerik, milyen szépségekkel is jár ez a modern technika mentes környezet, talán ők is elkezdenek érdeklődni iránta. A lap főszerkesztője saját tapasztalatait írta meg ezzel kapcsolatban.

Nem mindenki akar ugyanakkor kiköltözni vidékre, ám kicsit természetközelibben, „zölden” a városban is lehet élni. Például úgy, ha a zöldhulladék kezelését újragondoljuk – erről Pernesz Kata, a VKSZ Zrt. munkatársa mesél –, vagy ha a természetet bevisszük az irodákba, lakóingatlanokba, stadionokba, mint ahogy az alternatív növényesítésben és zöldfalak telepítésében úttörő Mohány és Páfra csapata is teszi.

Fotó: Polgár MartinaFotó: Polgár Martina

Az új lapszámban emellett olvashatunk még organikus építészetről és a vidéki táncéletről, valamint korábbi interjúalanyokkal is újra felvettük a fonalat.

A legújabb lapszám itt érhető el.

Bertalan Melinda

További cikkek

Közös filmes programokkal készül Veszprém és Balatonfüred
Közös filmes programokkal készül Veszprém és Balatonfüred
Közösen készül Veszprém és Balatonfüred az Európa Kulturális Fővárosa (EKF) programra, az együttműködésben különösen nagy hangsúlyt kapnak majd a filmes események - jelentette be pénteki balatonfüredi sajtótájékoztatóján a program kormánybiztosa.
Így ünnepelte Európa Kulturális Fővárosa a magyar kultúra napját
Így ünnepelte Európa Kulturális Fővárosa a magyar kultúra napját
Látványos megoldást választottak Veszprémben a magyar kultúra napjának ünneplésére. A Lordok háza homlokzatán fényjátékkal elevenítették meg a Himnuszt, miközben annak dallamai töltötték be a teret.
A magyar kultúra napja Veszprémben
A magyar kultúra napja Veszprémben
Látványos videó installációval és veszprémi gimnazisták versolvasásával ünnepli Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa a magyar kultúra napját.
A diákok az iskolában maradtak, a színészek pedig mentek
A diákok az iskolában maradtak, a színészek pedig mentek
A magyar kultúra napja alkalmából kétnapos turnéba kezdett a Petőfi Színház. A teátrum művészei a helyi iskolákba látogattak el tematikus műsorukkal, amelyben felidéztek verseket, népdalokat, népmeséket és a Himnuszt is.
Nemzetközi társakat kap 2023-ban a Veszprém-Balaton EKF program
Nemzetközi társakat kap 2023-ban a Veszprém-Balaton EKF program
2021 január elsejével lépett hatályba az Európai Parlament és a Tanács határozata, amely szerint az eredetileg 2021-re tervezett Európa Kulturális Fővárosai (a romániai Temesvár és a görögországi Elefsina) 2023-ban viselhetik a címet.