Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Lakhatással segítettetek az utcán élő hajléktalanokon Veszprémben

2020. szeptember 2. 4:00
Egy uniós pályázattal két év alatt 24 utcán élő hajléktalan rászorulót támogatott lakhatással a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Befogadás Háza.

Közel 100 millió (99,45) forint európai uniós forrás érkezett két évvel ezelőtt a Jutasi úti Befogadás Házába azzal a céllal, hogy lakhatási támogatásokkal segítsék az utcán élő hajléktalan embereket. A most augusztusban záruló projektbe összesen 24 főt léptettek be, akik közül többen szakmát is szereztek vagy már önállóan boldogulnak.

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat Befogadás Háza a Jutasi úton. A program során a hajléktalanokat nem itt helyezték el.A Magyar Máltai Szeretetszolgálat Befogadás Háza a Jutasi úton. A program során a hajléktalanokat nem itt helyezték el.

A programot az „elsőként lakhatás” módszertan segítségével hajtották végre, amit azt jelenti, hogy

első lépésként a hajléktalan emberek lakhatási problémáját kezelték és nem az intézménybe integrálták őket.

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat piaci albérleteket bérelt, majd ott helyezte el azokat a támogatottakat, akiket korábban részletes pszichológusi, pszichiátriai, addiktológiai, és háziorvosi vizsgálatoknak vetettek alá. A felméréseket követően a szakemberek javaslatai alapján kerültek kiválasztásra a projektbe kerülő hajléktalan emberek, majd pszichésen és lelkileg is segítették őket - mondta el a projektzáró sajtótájékoztatón hétfő délelőtt Szaller Péter, a veszprémi Magyar Máltai Szeretetszolgálat Egyesület szakmai koordinátora.

Kifejtette, az albérletekbe kerülést követően 40 napig étkeztetést, majd szükséges tárgyi, háztartási eszközöket, új ruházatot, tisztasági szereket is biztosítottak a résztvevőknek. A két éves projekt során folyamatosan erősítettekék a bevont személyek fizikális, pszichés állapotát szociális munkás, valamint pszichológus szakemberek segítségével.

Az uniós projekt oktatással is igyekezett segíteni a felzárkóztatásban: 2018 novemberében 12 főnek fél éves program keretében készségfejlesztő és szocializációs tréninget, alapkompetencia fejlesztő tanfolyamot, parkgondozó képzést, felnőtteknek szóló életvezetési alapismeretek tanfolyamot, betanított állatgondozó tanfolyamot, valamint munkaerő-piaci felkészítő tréninget szerveztek. Akik aktívan vettek részt a képzéseken, pénzt, étkezési ellátást és útiköltség támogatást is kaptak. A képzést követően többen rendszeresen dolgoztak. 2019-ben számítástechnikai ismereteket fejlesztő tanfolyamot is szerveztek és színházbérletekkel, állatkerti belépőkkel valamint mozijegyekkel segítették a hajléktalan embereket.

Szaller Péter, a veszprémi Magyar Máltai Szeretetszolgálat Egyesület szakmai koordinátoraSzaller Péter, a veszprémi Magyar Máltai Szeretetszolgálat Egyesület szakmai koordinátora

A két éves program során volt némi lemorzsolódás, de a kilépők helyére mindig be tudtak vonni új embereket. Az albérletek kihasználtsága majdnem végig a maximumon volt. Akadt olyan, aki időközben talált munkát, és kikerült a hajléktalanellátásból, míg más párkapcsolati jellegű vagy egészségügyi okokból került ki a programból. Volt olyan résztvevő is, aki időközben nősült meg, és a csok segítségével tudott házat vásárolni vidéken.

Szaller Péter szerint a projekt személyre szabhatósága miatt jóval hatékonyabbnak bizonyult, mintha ugyanezt az intézményi kereteken belül próbálták volna megvalósítani. A remények szerint a támogatást követően többen önállóan is meg fogják állni a helyüket az életben, s így közelebb kerülnek a társadalmi integrációhoz.

A veszprémi Máltai Szeretetszolgálatnak ez volt a harmadik ilyen, beilleszkedést segítő uniós támogatással megvalósuló projektje.

Ge. Á.
Kovács Bálint
további cikkek
Hamarosan a földdel lesz egyenlő a régi hajléktalanszálló Hamarosan a földdel lesz egyenlő a régi hajléktalanszálló A munkagépek elkezdték a falait is lebontani a veszprémi vasútállomás mellett lévő egykori hajléktalanszállónak, így hamarosan elindulhat a terület parkosítása. 2023. augusztus 28. 10:53 Otthonra találni a művészetben - hajléktalan emberek alkotásaiból nyílnak kiállítások Otthonra találni a művészetben - hajléktalan emberek alkotásaiból nyílnak kiállítások Van egy perifériára került társadalmi csoport, akiknek sokszor még hajlék sincs a fejük felett, életük pedig látszólag vakvágányra került. A hajléktalanokon sokan csak átnéznek, mások mérgelődnek a jelenlétükön, viszont az EKF-en belül jelenleg is zajlik egy program, ami a művészetet hívta segítségül, hogy ismét értelmet adjon ezen emberek életének. Az „Otthonra találni a művészetben” keretében hajléktalan emberek ragadnak ecsetet és ceruzát, hogy ebből mi sült ki, azt hamarosan bárki megnézheti különböző városi kiállításokon. 2023. április 19. 0:46 Újabb fontos mérföldkő a veszprémi hajléktalanellátásban Újabb fontos mérföldkő a veszprémi hajléktalanellátásban Felújították és plusz területtel is bővült a veszprémi Befogadás háza, ahol a Magyar Máltai Szeretetszolgálat az éjjeli menedékhelyet és az átmeneti szállót is működteti a hajléktalanok számára. 2022. július 13. 4:00 Máltai Szeretetszolgálat: Veszprémben is megnőtt a hívások száma a hideg idő miatt hajléktalan Máltai Szeretetszolgálat: Veszprémben is megnőtt a hívások száma a hideg idő miatt A vörös kód kihirdetése óta több hívás érkezik az Utcai Szociális Szolgálathoz. Figyeljünk az utcán éjszakázó emberekre! 2021. február 16. 11:13

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.