2022. július 1.
//
Annamária névnap

Rendhagyó könyvbemutatót tartott a veszprémi író

Vívóruhát öltött szerző, barokk zenei aláfestés és egy francia sakkjátszma. Külön-külön jól értelmezhető dolgok, mégis együtt egy felettébb szürreális, ám annál izgalmasabb könyvbemutató kellékei voltak, amelyek Kilián László, veszprémi író performanszát színesítették, a szerző Niomé II. - A vas mítosza című könyvének bemutatóján.

Keresve sem találhatott volna autentikusabb helyszínt Kilián László új regényének bemutatójára, mint az Utas és holdvilág antikváriumot, amely amennyire apró üzlethelyiség a belvárosban, annyira fontos szerepet játszik a helyi művészek által közvetített helyi kultúra megismertetésében.

Péntek kora este itt gyűltek össze az író tisztelői, barátai, valamint a kortárs irodalomra fogékony érdeklődők, hogy egy nem mindennapi könyvbemutató keretében ízelítőt kapjanak Kilián László trilógiájának második regényéből, amely A vas mítosza címet kapta.

De hogy jobban megismerjük, hogy mit is takar pontosan ez a cím, érdemes röviden megismerkedni a trilógia első kötetével, amely A fa mítosza címre hallgat. Abban Kilián László a természet világát mutatja be prózai formában, mitikus jegyekkel fűszerezve.

Ehhez a sorozathoz kapcsolódik most A vas mítosza, amely viszont az emberi világot helyezi a középpontba.

Mindezt Uther, a hős szemszögéből, akinek a neve ismerős lehet a kelta mondákból, a legenda szerint ő volt Artúr király apja.

A regény 12 fejezeten át taglalja az emberi világot a hős (Uther) szempontjából, olyan aspektusokból, mint például a munka, a politika, a város, a birodalom, vagy éppen a háború.

Mindezt szépirodalmi nyelvezettel, mély, már-már filozofikus gondolatokkal vegyítve.

Nem akarjuk lelőni a csattanót és a szerző sem tette meg a könyvbemutató alkalmával, viszont annyit elárult, hogy Uther a regényben többször találkozik feloldhatatlannak látszó problémákkal is az emberi világból, viszont hősként elvárás az olvasó és az író szempontjából is, hogy szembeszálljon ezekkel.

De mégis, mit keresett a könyvbemutatón egy vívófelszerelésbe bújt szerző, aki barokk zenei aláfestés mellett játszatott le egy francia sakkjátszmát a közönséggel?

A nem hétköznapi performansz lényegét a bemutató után azzal magyarázta portálunknak Kilián László, hogy az irodalom ma bajban van, az olvasás kezdi egyre inkább elveszteni népszerűségét a közönség körében, ezért szükség van más módokon is hatni az emberekre.

A vívás jelképét a hős miatt választotta, aki folyamatosan harcol a világban és a világgal, a sakk pedig a háború szimbolikája.

Kilián László A Vas mítosza című regénye után a trilógia lezárásaként az idő filozófiájához fog nyúlni. Az író elmondása szerint már a kezdetektől ebben a hármasban gondolkodott, az utolsó fejezetben azt fogja taglalni, hogy az embereknek és a természetnek mi dolga van az idővel, az hogyan jelenik meg a világban.

Hajas Bálint
Kovács Bálint

További cikkek

Öt regény, amelyek hamarosan a filmvásznon köszönnek vissza
Öt regény, amelyek hamarosan a filmvásznon köszönnek vissza
A filmgyártás jó ideje rászokott arra, hogy eredeti történetek helyett az irodalomhoz nyúljon témáért. Hogy ez mennyire jó vagy rossz, arról hosszan lehetne vitázni, mindenesetre a nyáron is érkezik jó pár történet, amelynek az írott verzióját, ha gyorsak vagyunk, még elolvashatjuk.
Becsületesnek, alázatosnak és az életre nyitottnak kell lenni
Becsületesnek, alázatosnak és az életre nyitottnak kell lenni
Különböző a sorsuk, a világlátásuk azonban sok mindenben hasonlít, leginkább abban, hogy hisznek az alázatosság fontosságában: gróf Nádasdy Borbála és Jásdi István is új könyvvel jelentkezett, melyeket a Petőfi Színházban mutattak be szerdán.
Bereményi Géza kapta az Artisjus irodalmi nagydíját
Bereményi Géza kapta az Artisjus irodalmi nagydíját
A szerzővel jövő héten személyesen is találkozhatunk Veszprémben.
Bereményi Géza is vendége lesz a Veszprémi Ünnepi Könyvhétnek
Bereményi Géza is vendége lesz a Veszprémi Ünnepi Könyvhétnek
A szervezők többek között 11 kiállítóval, mini könyvbemutatókkal és irodalmi beszélgetésekkel várják az érdeklődőket június 16–18. között a Kossuth utcán.
Aki a szótárból és a receptekből is irodalmat csinál
Aki a szótárból és a receptekből is irodalmat csinál
Podmaniczky Szilárd József Attila-díjas író, költő, publicista volt a Művészetek Háza Olvasólámpa programsorozatának vendége csütörtökön az Utas és holdvilág antikváriumban.