Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. július 27. Olga
Veszprém
21°C
2024. július 27. Olga
Veszprém
21°C

Létünk egyik legnagyobb kérdése: az emberi test

2020. szeptember 1. 4:00
Test/Harmónia címmel nyílt meg a Művészetek Háza és a MANK közös, az emberi test kultúrájához, szépségéhez, erejéhez kötődő tematikában meghirdetett pályázata nyomán megszületett kiállítása.

Tardy-Molnár Anna, a MANK (Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft) ügyvezetője a csütörtöki kiállítás megnyitón elmondta, a Kép/Test/Lét program keretében meghirdetett pályázat során elsősorban a kíváncsiság motiválta őket: a vidéki képzőművészeti műhelyek és alkotók felfedezése hajtotta őket, az, hogy az alkotóművészet területén tevékenykedő jelentős vidéki művészközösségeknek megjelenési lehetőségeket biztosítsanak, támogassák a művészek lokális megszólítását és közösségé formálását, ezáltal a különböző művészeti területek közötti összhang megteremtését. Emellett fontos célkitűzésük volt alkalmat teremteni a művészeknek a közönséggel való találkozásra, a helyi és térségi művészeti élet erősítésére is.

Ehhez jó tettestársakra és olyan témafelvetésre volt szükség, amihez sokféleképpen tud kötődni alkotó és befogadó egyaránt. Az emberi test problematikája pedig kétségtelenül ilyen.

– Olyan kezdeményezést indított a MANK, melynek témája szinte az egész művészettörténetet felöleli, de az emberi léttel kapcsolatos összes filozófiai, tudományos és antropológiai kérdést is felvetheti, hiszen a testről nem lehet ember nélkül beszélni. Még akkor is, ha test és lélek egységét gyakran elfelejtjük, különösen ebben a tudomány uralta világban, noha már Descartes óta tudjuk, hogy elvileg mindenre lehet tudományos választ adni – jelentette ki Hegyeshalmi László, a Művészetek Háza igazgatója megnyitó beszédében.

Való igaz, számos testtel kapcsolatos gondolatot tudnánk felidézni a történelemből: Ép testben ép lélek; vagy éppen a már-már közhelyet, miszerint az ember számára minden titok legnagyobbika saját maga.

A testtel kapcsolatos kérdések a vizuális művészeti ágakat is rendkívül foglalkoztatják, amit az elmúlt 20-30 évben megjelent művészeti-kulturális írások is bizonyítanak: a Test címet viseli például a Café Bábel 1996/2. száma, de a Kommentár legújabb száma is foglalkozik a témával Testpolitika címen.

De példaként hozhatnánk akár azt is, hogyan ábrázolta a művészettörténet az emberi testet az évszázadok során vagy, hogy miként gondolkodik róla a fogyasztói kultúra, amely a testet kiáltotta ki az öröm hordozójává, összetévesztve az örömöt a boldogsággal. Gondoljunk csak a reklámokra: mindenkinek szuper teste van bennük, mindenki totál egészséges és totál happy – fejtette ki Hegyeshalmi. Vagy említhetnénk az ideális testkép módosulása mellett a test védelmével kapcsolatos szorongásokat, a vissza a természethez nosztalgiát, a modern tudománnyal való kapcsolatát, amely a lelket szinte teljesen kihagyja a képletből, a nemi sztereotípiák továbbélését, a hétköznapi testmozdulatok változását.

Mindezek a kérdések egyaránt felmerülnek a pályázat kapcsán, maga a kiállítás azonban egy kicsit másra (is) fókuszál. Magát a programot összesen három városban hirdette meg a MANK: Veszprém mellett Szolnokon és Miskolcon. A szolnoki pályázat és kiállítás például az emberi test teljesítőképességének határait hivatott bemutatni középpontba helyezve az artista hagyományokat és a testi erőt igénybe vevő műfajok bemutatását, míg Miskolcon a sport témája köré rendezve a test teljesítőképességének bemutatását célozza meg a pályázat.

Veszprémben ezzel szemben a táncoló, a mozgást végző ember szépségét, az emberi mozdulat esztétikumát helyezték fókuszba, kifejezetten reflektálva a városban 21 éve működő kortárs tánc fesztiválra.

A pályázatra összesen 94 pályamű érkezett be, melyekből a szakmai zsűri 35-öt választott ki.

A kiállítás október 30-ig tekinthető meg a Magtárban.

Bertalan Melinda
Kovács Bálint
további cikkek
Egyszere lett más, mégis ugyanolyan a Kossuth utcán a veszprémi DJ-nek köszönhetően Egyszere lett más, mégis ugyanolyan a Kossuth utcán a veszprémi DJ-nek köszönhetően Bátor vállalkozás egy DJ részéről hozzányúlni és újragondolni olyan dalokat, amikhez az emberek ezerféle módon kötődnek. Márpedig a Rubber Puppet Kossuth utcánja olyan a veszprémieknek, mint például a Nélküled a magyar válogatott szurkolóinak, vagy az Azért vannak a jó barátok egy osztálytalálkozón. DJ Thomas viszont pontosan érti, hogy milyen az a bizonyos veszprémi életérzés, hiszen ő is itt volt gyermek, majd fiatal felnőtt, közben pedig állandó szereplője lett a veszprémi buliknak a DJ-pult mögött. Nem is volt kérdés, hogy első saját remixében a Kossuth utcánt dolgozza fel. Megkerestük a DJ-t, hogy elmeséje a dal megszületésének történetét. tegnap 12:08 Csak Zene: különleges kiállítás nyílt a művészetek kereszteződéséből a KUNSZT!-ban Csak Zene: különleges kiállítás nyílt a művészetek kereszteződéséből a KUNSZT!-ban A Danubia Zenekar, a Budapesti Metropolitan Egyetem (METU) és a KUNSZT! közös szervezésében rendhagyó kiállítás nyílt július 24-én, amely augusztus 24-ig tekinthető meg a Kunszt! kávézóban. A "Csak Zene" című tárlat egy hármas együttműködés eredménye, amely az előadó-művészet, a vizuális művészet és a design világát ötvözi. 2024. július 24. 20:54 Indul a Kőfeszt – a nyugalom fesztiválja, a Pannon Egyetem támogatásával Indul a Kőfeszt – a nyugalom fesztiválja, a Pannon Egyetem támogatásával Immár a hatodik alkalommal rendezik meg a Kőfesztivált, július 31-től augusztus 4-ig. Összesen 120 programmal várják az érdeklődőket, 6 településen, és 12 helyszínen. 2024. július 23. 14:59 Egy kis kreativitással életre szóló élményt szerzett magának egy fiú a VeszprémFesten VeszprémFest Egy kis kreativitással életre szóló élményt szerzett magának egy fiú a VeszprémFesten Nem egyedi eset egy koncerten vagy sportmérkőzésen az, amikor a közönségből egy jól látható táblára felírt üzenet célba ér, így pedig valaki boldog tulajdonosa lehet egy meznek, kedvence dobverőjének és még sorolhatnánk az így új gazdára lelt relikviákat. Az idei VeszprémFesten a Milky Chance koncertjén viszont egy fiatalember egészen más üzenetet fogalmazott meg a tábláján, ami aztán célba is ért, örökre szóló élményt adva neki. 2024. július 22. 14:30

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.