Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Létünk egyik legnagyobb kérdése: az emberi test

2020. szeptember 1. 4:00
Test/Harmónia címmel nyílt meg a Művészetek Háza és a MANK közös, az emberi test kultúrájához, szépségéhez, erejéhez kötődő tematikában meghirdetett pályázata nyomán megszületett kiállítása.

Tardy-Molnár Anna, a MANK (Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft) ügyvezetője a csütörtöki kiállítás megnyitón elmondta, a Kép/Test/Lét program keretében meghirdetett pályázat során elsősorban a kíváncsiság motiválta őket: a vidéki képzőművészeti műhelyek és alkotók felfedezése hajtotta őket, az, hogy az alkotóművészet területén tevékenykedő jelentős vidéki művészközösségeknek megjelenési lehetőségeket biztosítsanak, támogassák a művészek lokális megszólítását és közösségé formálását, ezáltal a különböző művészeti területek közötti összhang megteremtését. Emellett fontos célkitűzésük volt alkalmat teremteni a művészeknek a közönséggel való találkozásra, a helyi és térségi művészeti élet erősítésére is.

Ehhez jó tettestársakra és olyan témafelvetésre volt szükség, amihez sokféleképpen tud kötődni alkotó és befogadó egyaránt. Az emberi test problematikája pedig kétségtelenül ilyen.

– Olyan kezdeményezést indított a MANK, melynek témája szinte az egész művészettörténetet felöleli, de az emberi léttel kapcsolatos összes filozófiai, tudományos és antropológiai kérdést is felvetheti, hiszen a testről nem lehet ember nélkül beszélni. Még akkor is, ha test és lélek egységét gyakran elfelejtjük, különösen ebben a tudomány uralta világban, noha már Descartes óta tudjuk, hogy elvileg mindenre lehet tudományos választ adni – jelentette ki Hegyeshalmi László, a Művészetek Háza igazgatója megnyitó beszédében.

Való igaz, számos testtel kapcsolatos gondolatot tudnánk felidézni a történelemből: Ép testben ép lélek; vagy éppen a már-már közhelyet, miszerint az ember számára minden titok legnagyobbika saját maga.

A testtel kapcsolatos kérdések a vizuális művészeti ágakat is rendkívül foglalkoztatják, amit az elmúlt 20-30 évben megjelent művészeti-kulturális írások is bizonyítanak: a Test címet viseli például a Café Bábel 1996/2. száma, de a Kommentár legújabb száma is foglalkozik a témával Testpolitika címen.

De példaként hozhatnánk akár azt is, hogyan ábrázolta a művészettörténet az emberi testet az évszázadok során vagy, hogy miként gondolkodik róla a fogyasztói kultúra, amely a testet kiáltotta ki az öröm hordozójává, összetévesztve az örömöt a boldogsággal. Gondoljunk csak a reklámokra: mindenkinek szuper teste van bennük, mindenki totál egészséges és totál happy – fejtette ki Hegyeshalmi. Vagy említhetnénk az ideális testkép módosulása mellett a test védelmével kapcsolatos szorongásokat, a vissza a természethez nosztalgiát, a modern tudománnyal való kapcsolatát, amely a lelket szinte teljesen kihagyja a képletből, a nemi sztereotípiák továbbélését, a hétköznapi testmozdulatok változását.

Mindezek a kérdések egyaránt felmerülnek a pályázat kapcsán, maga a kiállítás azonban egy kicsit másra (is) fókuszál. Magát a programot összesen három városban hirdette meg a MANK: Veszprém mellett Szolnokon és Miskolcon. A szolnoki pályázat és kiállítás például az emberi test teljesítőképességének határait hivatott bemutatni középpontba helyezve az artista hagyományokat és a testi erőt igénybe vevő műfajok bemutatását, míg Miskolcon a sport témája köré rendezve a test teljesítőképességének bemutatását célozza meg a pályázat.

Veszprémben ezzel szemben a táncoló, a mozgást végző ember szépségét, az emberi mozdulat esztétikumát helyezték fókuszba, kifejezetten reflektálva a városban 21 éve működő kortárs tánc fesztiválra.

A pályázatra összesen 94 pályamű érkezett be, melyekből a szakmai zsűri 35-öt választott ki.

A kiállítás október 30-ig tekinthető meg a Magtárban.

Bertalan Melinda
Kovács Bálint
további cikkek
Kiállításon keresztül helyezkedhetünk bele a gyengénlátók élethelyzetébe Kiállításon keresztül helyezkedhetünk bele a gyengénlátók élethelyzetébe A Vakok és Gyengénlátók Veszprém Megyei Egyesülete és a Kézzelfogható Alapítvány közös programjaként, a Királynék Földjén projektzáró rendezvénysorozata keretében különös utazásra hívták az érdeklődőket, az EKF irodájában, a Kossuth utcán. ma 15:00 “Az egónk kiteljesítése helyett a közösség felé kellene fordulni” irodalom “Az egónk kiteljesítése helyett a közösség felé kellene fordulni” Varga Richárd, az Európa Kulturális Fővárosa projekt kulturális menedzserének neve a legtöbb olvasónak ismerősen csenghet: sokan a slam poetry kiváló művelőjeként ismerték meg, sokan nagyszerű tanárként, vannak, akik a Godot Workshop frontembereként, és sokan költőként. Most elsősorban az Európa Kulturális Fővárosa projekt kulturális menedzserét kérdeztük arról, megmaradnak-e a nevéhez is köthető nagyobb fesztiválok, mint például a Holtszezon, de költő énjének is feltettünk néhány kérdést, hiszen a közelmúltban verses kötete jelent meg… ma 16:28 Tegyük mámorossá az életet! Tegyük mámorossá az életet! A mód szinte majdnem mindegy, a lényeg, hogy ne féljünk megmerítkezni abban a boldogságban, amit egy elsőre szokatlan, mégis frissességet adó dolog hozhat az életünkben. Például az ékszerek. Erről szól a Művészetek Háza legfrissebb kiállítása. 2023. szeptember 24. 16:41 A falakon emberek lógtak miközben lángolt a Lordok háza, az emberek pedig tapsoltak ennek cirkusz A falakon emberek lógtak miközben lángolt a Lordok háza, az emberek pedig tapsoltak ennek Izgalmas, látványos, megmosolyogtató, de leginkább végtelenül szerethető volt az a produkció, amit a Together! cirkuszi előadássorozattal hozott Veszprémbe a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Főváros program. A szombati Kossuth utcai fináléhoz hasonlót pedig még nem látott Veszprém. Cikkünkben megpróbáljuk átadni, amit képeken keresztül lehet ebből. 2023. szeptember 24. 13:28

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.