Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
17°C
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
17°C

Két üzenete is van a babazászlónak

2020. augusztus 27. 10:30
Ismét kifüggesztették a babazászlót a veszprémi városházára, jelen esetben azonban ennek két üzenete is van.

Időről időre feltűnik a veszprémi városháza, és még sok másik hivatal homlokzatán is az úgynevezett babazászló, ami azt az örömhírt hivatott közölni, hogy valakinek kisgyermeke született az adott intézmény kollektívájából.

Az ötlet egyébként még 2009-ből származik, amikor a Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom alapításakor Oberfrank Pál színházigazgató úgy fogalmazott:

ha kitesszük a fekete zászlót, amikor valaki meghalt, miért nem jelezzük azt is, ha valaki megszületik?

Ehhez csatlakozott sok magyar település és így kerül ki időről-időre a veszprémi városházára is a gólyát ábrázoló zászló, amikor valamelyik kolléga családja kisgyermekkel gyarapodik.

A napokban azonban gyermekszületéstől függetlenül, az országban több városháza homlokzatán is megjelentek ezek a jelképek.

A Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom - amely mozgalom a családok érdekképviseletének, a családalapítás népszerűsítésének szenteli tevékenységét - azzal a felhívással állt elő, hogy akik rendelkeznek babazászlóval, azok tűzzék ki a lobogót, hogy így üzenjenek: hiszünk a nemzet gyarapodásában, a család erejében.

Porga Gyula, Veszprém polgármesterének a Facebook-bejegyzéséből tudjuk, hogy jelen esetben a megyszékhely városházájára két okból is kikerült a zászló. Egyrészt Veszprém is csatlakozik a Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom kezdeményezéséhez, másrészt véletlen egybeesésnek köszönhetően egy egykori hivatali munkatársnak éppen a napokban született meg kisgyermeke, így miattuk is kint díszeleg pár napig a babazászló.

Az országban, kiváltképp a fővárosi kerületekben egyébként az elmúlt napokban heves viták tárgyát képezi az, hogy milyen zászló kerüljön ki a közigazgatási intézményekre. Több ellenzéki vezetésű kerületben és néhány vidéki városban is az LMBTQ-mozgalmakból ismerté vált szívárványos zászlót tűzték a városvezetők, ami több konzervatív csoport körében nemtetszést váltott ki. Veszprémben ilyen jellegű igényekről és ebből kifolyólag ellentétekről nem lehet hallani.

Képek forrása: Porga Gyula hivatalos Facebook-oldala

vehir.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.