2020. október 23.
//
Gyöngyi névnap

Pirosnál táncolással csökkenthetők a balesetek

A megyei rendőr-főkapitányság megbízásából lisszaboni mintára hozott létre táncoló jelzőlámpát a Pannon Egyetem. Portugáliában 81%-kal többen álltak meg a zebránál.

Ha csak és kizárólag a számokat nézzük, akkor látható, hogy Magyarországon a közlekedésbiztonság helyzete, ezen belül is Veszprém megye javuló tendenciát mutat. Ha azonban az adatok mögé nézünk, azt tapasztaljuk, hogy az utakon nincs igazán rend. 2019-ben Veszprém megyében 65 olyan személyi sérülést okozó közlekedési baleset történt, ahol gyalogosok voltak érintettek, többségük súlyos sérülést szenvedett. Ebből 24 eset volt olyan, amikor a gyalogos közvetlenül is felelős volt azért, hogy baleset érte. Összesen 25 olyan eset történt, amikor a gyalogátkelőhelyen történt a baleset, ebből 1 halálos kimenetelű volt – számolt be az adatokról Fellegi Norbert rendőrezredes hétfő délelőtt azon a sajtóeseményen, ahol az úgynevezett táncoló jelzőlámpát mutatták be Balatonalmádiban.

De miről is van szó? Képzeljük el, ahogy a gyalogátkelőhelynél állva egyszer csak észrevesszük, hogy a velünk szemben lévő lámpán a piros emberke ugyanolyan mozdulatot tesz, mint ahogy mi épp most az óránkra pillantottunk. Ha balra lépünk, ő is lép egyet. És minden egyes mozdulatunkat tökéletes szinkronban csinálja velünk. Ehhez hasonlót fejlesztettek Veszprémben.

A táncoló jelzőlámpát a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság Balesetmegelőzési Bizottsága megbízásából a Pannon Egyetem készítette el azzal a céllal, hogy játékosan szórakoztassa a piros lámpánál várókat, ezáltal is csökkentve a tilos jelzés ellenére a zebrára lépőket.

Az inspirációt a Portugáliában, Lisszabonban létrehozott táncoló jelzőlámpa szolgáltatta, melynek köszönhetően 81%-kal több gyalogos állt meg a piros lámpánál. A hazai alapötletet a Veszprém Megyei Rendőrfőkapitányság dobta fel 2018-ban, majd a Pannon Egyetem Műszaki Informatikai Kara és Mérnöki Kara két év alatt ki is dolgozta Magyarországon első ilyen rendszerét.

Gelencsér András rektor szerint a táncoló jelzőlámpa bár látványos és szórakoztató, a balesetek visszaszorításával fontos társadalmi küldetést is megvalósít.

„Az eszköz egyszerűnek tűnik, mégis komoly tudományos munkával alkottuk meg. A projekt olyan elemekből áll, melynek felhasználása az élet más területeire is kiterjed. Olyan technológiákat használtunk fel, amelyeket az önvezető járműveknél és az ipari folyamatokban alkalmaznak” – fogalmazott a táncoló jelzőlámpáról, melynek kidolgozásában a kutatók mellett egyetemi hallgatók is részt vettek.

Kepli Lajos Balatonalmádi polgármestere, Fellegi Norbert rendőrezredes és Gelencsér András egyetemi rektor a 2020. augusztus 17-én bemutatott táncoló jelzőlámpa sajtóeseményén.Kepli Lajos Balatonalmádi polgármestere, Fellegi Norbert rendőrezredes és Gelencsér András egyetemi rektor a 2020. augusztus 17-én bemutatott táncoló jelzőlámpa sajtóeseményén.

Mivel hazánkban a gyalogátkelőhelyeknél üzemelő lámpák megjelenése egységes, ennek megváltoztatásához engedélyek szükségesek, így nem mostanában számíthatunk arra, hogy a hagyományos piros jelzőlámpákat lecserélik táncolókra. Az arra járók ezért egyelőre a jelzőlámpa közelében elhelyezett kijelzőn láthatják majd az őket utánzó piros alakot.

Mivel az eszköz nem fixen telepített, a balatonalmádi hétfői tesztnapot követően az ország több pontján is felbukkanhat egy-egy bemutató keretében.

Ge. Á.
Domján Attila

További cikkek

Sokan mobiloznak közlekedés közben
Sokan mobiloznak közlekedés közben
Nemcsak autót vezetve, hanem gyalogos közlekedés, biciklizés vagy rollerezés közben is hajlamosak mobilozni az emberek - állapította meg egy friss kutatás.
Több javaslat a kertváros közlekedésének javítására
Több javaslat a kertváros közlekedésének javítására
Elsősorban a kertvárosi közlekedés és kiváltképp a parkolási helyzet került előtérbe a szerda délutánra meghirdetett lakossági fórumon, de a belvárosi közlekedési dugók megoldására is merültek fel javaslatok. A városvezetés mellett szakértők mutatták be azt a koncepciót, valamint javaslataikat, amelyekkel reményeik szerint javítható a jelenlegi helyzet.
Karácsonyig befejezik az útfelújítást Úrkúton
Karácsonyig befejezik az útfelújítást Úrkúton
Több mint 1,2 km hosszan újítják fel a bakonyi településen átvezető utat.
Így közlekednek a helyközi buszok a hosszú hétvégén
Így közlekednek a helyközi buszok a hosszú hétvégén
Az október 23-i és a november 1-jei ünnepnapokon, valamint az őszi szünet ideje alatt változik a helyközi Volánbusz járatok közlekedési rendje.
MÁV: díjmentesen utazhatnak a gyermekek Kajla-útlevéllel az őszi szünetben
MÁV: díjmentesen utazhatnak a gyermekek Kajla-útlevéllel az őszi szünetben
Díjmentesen utazhatnak a MÁV-Start, a Volánbusz és a GYSEV belföldi járatain október 23. és november 1. között azok a gyerekek, akik a jegyvásárláskor felmutatják pecsétgyűjtő Kajla-útlevelüket és diákigazolványukat - közölte a MÁV szombaton az MTI-vel.