Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
11°C
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
11°C

Kortárs üvegkiállítás a Hősök Kapujában

2020. augusztus 22. 9:15
A Laczkó Dezső Múzeum üveggyűjteményének válogatott darabjaiból nyílt kiállítás szombaton a várkapuban.

A művészien kivitelezett használati tárgyaktól az absztraktabb alkotásokig a szó szoros értelmében is nagyon sokszínű tárlatot rendeztek be a Hősök Kapujában a Laczkó Dezső Múzeum munkatársai. A múzeum több mint 450 darabból álló kortárs üveggyűjteményéből összeállított kiállítás csak töredékét mutatja meg az intézmény műtárgyvagyonának – habár üvegalkotások esetében talán nem jó ómen ezt a szót használni.

Bodonyi Emőke (fotó: Domján Attila)Bodonyi Emőke (fotó: Domján Attila)

A szűk térbe viszont tényleg csak egy szelete fért be annak az anyagnak, amit Bodonyi Emőke művészettörténész az egyik legjelentősebb hazai közgyűjteménynek nevezett. Bodonyi szerint abban, hogy a veszprémi múzeum ilyen színvonalas gyűjteménnyel rendelkezik, több tényező is közrejátszott. Egyfelől a Bakony történelmileg is az üveggyártás egyik fontos helyszíne, már a 18. században is működtek üveghuták a hegység erdőiben, az ajkai üveggyár pedig ipari szintre emelte a termelést. 

Az üveg aztán az ’50-es évektől került a művészek látóterébe, ettől kezdve a művészi gonddal elkészített egyedi, gyakran mély filozofikus üzenetet közvetítő alkotások létrehozása elvált az ipari termeléstől. A ’70-es évektől az üveggel dolgozó művészek már nemzetközi szimpóziumokra jártak, és megyénkben is szerveztek ilyeneket, az ajkai üveggyár kettőnek is helyet adott. Az ajkai szimpóziumon létrejött alkotások adták a veszprémi gyűjtemény első darabjait, amit aztán – nagyban köszönhetően Gopcsa Kata gondos munkájának – folyamatosan újabb darabokkal bővítettek, és ezt a küldetést Gopcsa utódai is továbbvitték a múzeumban. Így alakult ki az a kincs, aminek nagy részét még nem láthatta a nagyközönség, és amibe most egy kiállítás erejéig bepillantást engednek.

A tárlat a várkapuban korábban megszokott állandó helytörténeti kiállítás helyére költözött be, de csak ideiglenesen. A szombati megnyitón Péterváry-Szanyi Brigitta múzeumigazgató  ugyanis elárulta, hogy az intézmény hosszabb távon egy modern, XXI. századi igényeknek megfelelő, élményközpontú vártörténeti bemutatóhelyet alakítana itt ki, ha sikerül elnyerniük az ehhez szükséges pályázati forrásokat.

Schöngrundtner Tamás
Domján Attila
további cikkek
A lótenyésztő nemzet, amely ingyen kapta a gázt, a vizet és a villanyt A lótenyésztő nemzet, amely ingyen kapta a gázt, a vizet és a villanyt Türkmenisztán még ma is a világ egyik legzártabb országa, amely azután se nagyon akarja felfedni a titkait, hogy beléptünk oda. Sziránszki Józsefnek, a Laczkó Dezső Múzeum munkatársának sikerült eljutnia az államba, amely neki sem fedte fel minden titkát, de azért néhányat megosztott a veszprémiekkel is. 2024. március 24. 10:47 Három muskéta visszakerült a Laczkó Dezső Múzeumhoz Laczkó Dezső Múzeum Három muskéta visszakerült a Laczkó Dezső Múzeumhoz Két évvel ezelőtt három 1895 mintájú Mannlicher karabély darabjai és hozzájuk tartozó lőszerek kerültek elő a Veszprémi Érsekség területén zajló ásatáson. A nyolc milliméteres lőszereket az MH 1. Tűzszerész és Folyamőr Ezred szakemberei a vonatkozó kormányrendelet szerint megsemmisítették, a fegyvermaradványokat viszont a szakértői tanúsítvány megszületését követően március 7-én visszaadták a veszprémi Laczkó Dezső Múzeumnak. 2024. március 8. 15:17 Mit találtak a megye régészei 2022-ben? Mit találtak a megye régészei 2022-ben? Régészeti konferenciát rendeztek pénteken a Laczkó Dezső Múzeumban, ahol a Veszprém vármegye területén 2022-ben végzett kutatások eredményeiről számoltak be a szakemberek. 2024. március 9. 14:58 Végre egy kiállítás, ahol nem törött cserepekkel teli poros tárolók között bolyongunk Végre egy kiállítás, ahol nem törött cserepekkel teli poros tárolók között bolyongunk Törött és kopott cserepekkel, edényekkel teli poros tárolók, informatívnak beállított, de valójában unalmas molinók. Nem éppen az a kép, ami alapján nagy kedvet kapnánk egy helytörténeti kiállításhoz. Pedig egy város, az otthonunk múltja lehet nagyon izgalmas is, például ha személyes tárgyakon és történeteken keresztül, innovatív módon közelítjük meg. Szerencsére a Laczkó Dezső Múzeum új, Veszprém történelmét bemutató Emlékgép című állandó kiállítása is ilyen lett. 2024. március 1. 17:07

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.